Wpis z mikrobloga

@g0blacK no zadziała, dostarczy ci tylko kalorii, różnica między rafinowanym i nierafinowanym jest taka że ten pierwszy jest oczyszczony z witamin minerałów i innych pierdół, bo podczas smażenia uległyby utlenieniu I stałyby się szkodliwe dla organizmu. Na zimno nierafinowany, do smażenia rafinowany
@g0blacK ale na jaki efekt liczysz? Na zwiększenie ciał ketonowych? Dlaczego ci na tym zależy, na jaki efekt liczysz, jeśli będziesz miał więcej ketonów? Bo sama ich ilość przecież nie jest celem samym w sobie.
Olej z awokado jest zdrowy, dostarcza potrzebnych składników odżywczych naszemu organizmowi i dlatego warto po niego sięgać, ale jeśli wszystko się w diecie zgadza to dolewać oleju tylko po to żeby mieć więcej ciał ketonowych jest trochę
@g0blacK 0.8 to jest sporo, jesteś już w ketozie. Do tego Twój organizm zużywa te ciała ketonowe, w ciągu dnia pomiar będzie raz wyższy raz niższy więc innym razem i bez picia oleju możesz mieć więcej jak zmierzysz. Ale tak jak mówię, jaki masz cel, żeby mieć wyższe ketony? Jakie konkretnie chcesz osiągnąć efekty i co to ma przynieść twojemu organizmowi?
  • 1
@krucjan: Chcę schudnąć 10 kilo, dlatego jestem na keto. To chcę osiągnąć. Jestem na keto od prawie 2 miesięcy. Pilnuję diety (miałem słabość 3 razy z masłem orzechowym, prawie cały słoik poszedł), a waga stoi. Doszedłem do wniosku, że to przez niski poziom ketonów.
@g0blacK w takim razie zwiększanie kalorii przez dorzucenie oleju raczej nie pomoże ci zrealizować szybciej celu. Czasem trzeba trochę czasu i nie zadręczać się codziennym parzeniem na wagę. Albo możesz po prostu mieć za mały deficyt.
Samo zwiększenie ciał ketonowych raczej nie będzie rozwiązaniem.
Gdybyś odczuwał jakieś spadki energii podczas dnia albo męczyłoby cię uczucie głodu to wtedy warto się zastanowić nad proporcjami makro czy aby na pewno organizm jest w optymalnym
@g0blacK pamiętaj, że organizm nie chudnie od ciał ketonowych tylko od deficytu kalorycznego, nie myl przyczyny ze skutkiem. Poprzez określoną dietę możesz sprawić, że bycie na deficycie będzie trochę mniej odczuwalne i bardziej znośne wpływając na poziom odpowiednich hormonów czy stan metaboliczny organizmu, jednak zawsze będziesz chudnął od tego, że jesz mniej niż zużywasz i zawsze nawet przy super optymalnej dla ciebie diecie redukcja będzie wymagała walki, czym dalej tym większej, a
via Android
  • 0
@krucjan bardzo dziękuję za wyczerpująca odpowiedź. Pozwolę sobie odrzwiach się jeszcze kiedyś z pytaniem, mam nadzieję, że się nie pogniewasz. Na razie wszystko jasne. Serdecznie pozdrawiam
@g0blacK nie no nie pogniewam, ale weź pod uwagę, że jestem dyletantem, a to co mówię to wiedza ogólna a nie specjalistyczna, także zalecałbym jednak, jeśli chcesz fachowej porady skrojonej pod ciebie, skorzystać z pomocy kwalifikowanego dietetyka.
@g0blacK: Jestes juz w ketozie I skoro waga stoi, to zamiast zwiekszac kaloryke, lepiej będzie pójść w drugą stronę i kalorie obciąć. Na tym etapie warto właśnie zredukować tłuszcze, ewentualnie na rzecz białka. A przy okazji warto wprowadzić IF. W moim wypadku wejście na IF okazało się gamechangerem. Bedac już w ketozie od paru miesięcy i zrzuceniu kilkunastu kilogramów, tez mi waga stanęła. Odkad zacząłem stosować IF i z typowego #
@g0blacK: Lc low carb. Nie jesz wegli, ale nie opychasz sie na chama tłuszczem jak w keto. Tłuszcz to jednak kalorie i kiedy je obciąć, ale nie włączając spowrotem wegli, kaloryka się zmniejsza. Z ketozy Cie nie wybije, jeśli jesteś już parę miesiecy ...u mnie to poskutkowało, w każdym razie.
@g0blacK: Mialem podobnie...obrzydzenie mnie juz bralo od nadmiaru tluszczu, te wszystkie kawy kuloodporne itd. Poza tym klasyczne keto, gdzie tłuszcz ma stanowić 70% posiłku, przestało na mnie działać w kwestii utraty wagi. Nie zwracam uwagi na makro, ale obecnie to wyglada u mnie mniej więcej tak ,że bialko to jakieś 50%, tłuszcz 40% i reszta węgle. Wciąż odczuwam wszelkie benefity diety keto, bo wciaz jestem w ketozie, cukier nie skacze, a