Wpis z mikrobloga

@Nofenak: ofc. że maven
gradle to niewypał, wiele rzeczy komplikuje zamiast upraszczać. u mnie w robocie migrowaliśmy projekty z gradle do maven
  • Odpowiedz
@Nofenak: w Javie niestety nie ma alternatywy. Ale można się przesiąść na Golang lub Rust - w mikroserwisach zastąpią Javę bardzo dobrze i mają dobre systemy do budowania projektu.
  • Odpowiedz
@Nofenak: maven powstal zeby ustandaryzowac p----------e buildy, bo od ogladania i n-----------a customow to mozna oszalec. zmieniasz projekt i pol twojeej pracy to ogarniecie jak dziala build. to byly czasy. No i maven wprowadzil ograniczenia, pozaklaal kaganiec na uposledzonych paniczow. Ale wiadomo trzeba kolo na nowo wymyslic, wiec jakies debil zrobil gradle i badna debili wpada na pomysl zeby robic customowe buildy. bo bedzie lepiej. i pozniej trafiasz w taki
  • Odpowiedz
@Nofenak: może i gradle jest wolny, ale za to dużo rzeczy nie da się zrobić.

No ogólnie gradle jest niezły jak build jest całkowicie trywialny i nie trzeba nic dodatkowego poza zależnościami, wtedy ok.

A młodzieży przypominam że kiedyś się używało ant, więc narzekanie na mavena jest nieuzasadnione.
  • Odpowiedz
No ogólnie gradle jest niezły jak build jest całkowicie trywialny i nie trzeba nic dodatkowego poza zależnościami, wtedy ok.

@mjr_bien: dokładnie, prosty projekt gradle wydaje się spoko, a potem przychodzi ci jakaś konfiguracja. Miałem taska z dodaniem pewnych operacji przed i po buildzie i męczyłęm się z 2 tygodnie z konfigurowaniem tego gówna xD Potem udało mi się przekonać zespół, że skoro to świeży projekt i takie problemy to może
  • Odpowiedz
Gradle mnie w-----a ale Maven jeszcze bardziej. Poświęciłem trochę czasu żeby ogarnąć ten Gradle i jakoś idzie, chociaż wciąż czekam aż "NIECH KTOŚ" napisze w końcu jakiś porządny build tool
  • Odpowiedz
@Nofenak: gradle. Alternatywa to ANT. Nadal jest używany, np. przez gradle i maven :]
Różnica jest taka, że gradle da się debugować, dopisać brakującą funkcjonalność na szybko w samym skrypcie budującym build.gradle.kts, używa też kotlina także każdy java dev i kotlinowiec powinni sobie poradzić. Chyba, że są nad_człowiek, wtedy nie ( )
Jest też domyślnym systemem budowania (z Kotlin DSL) na androida (z kts
  • Odpowiedz