Wpis z mikrobloga

Chcę zrobić dualboota z #linux mint, w lapku mam dysk z #windows 11 i 80gb wolnego miejsca. Nie mogę zmniejszyć woluminu o więcej niż 1696mb. Zewnętrzne narzędzia typu aomei też nie ruszą tego, bo partycja zaszyfrowana bit lockerem. Da się coś wskórać bez formata? Da się odszyfrować partycję i czy coś to da?

#komputery #pcmasterrace #linuxmint
deeuss - Chcę zrobić dualboota z #linux mint, w lapku mam dysk z #windows 11 i 80gb w...

źródło: Zrzut ekranu 2024-03-06 204448

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sunkillmoon: No ten Windowsowy menadżer dysków nie zmniejsza partycji, tylko sam informuje "Windowsa", że dane miejsce jest wolne lub nie. Ale nie robi realnie tej operacji, tzn. jak odpalisz Linuksa to on będzie to widział jako zajęte miejsce.
  • Odpowiedz
@deeuss: Partycja, która ma być mniejszna nie może być w użytku. Normalnie dpalaj instalkę linuxa i na początkowym etapie będzie partycjionowanie i wtedy spokonie part z windws sobie zmiejszysz.
  • Odpowiedz
Windows realnie nie zmniejsza partycji.

@fervi: Bzdury panie, robiłem to dziesiątki razy na W7,W10 i W11, bez problemu systemową partycję zmniejszałem żeby potem na nieprzydzielonym miejscu zainstalować Linuxa.
  • Odpowiedz