Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mireczki z tagów #programowanie #programista15k ratujcie!!!

Mam dokładnie 5 lat i 1 miesiąc stażu i jestem Seniorem od 5 miesięcy, od razu jak zostałem seniorem zacząłem wysyłać CV, chodzić na rozmowy i mam lipę totalną. Przede wszystkim ja w ogóle nie czuje się Seniorem! Ja niewiele potrafię. Przez pierwsze 3 lata sporo się nauczyłem i byłem spoko juniorem, ale ostatnie 2 lata jako mid/senior nie zaliczyłem żadnego progresu. Więc de facto niby mam 5 lat staży / senior ale dalej jestem na etapie mocnego juniora, który stał się midem.

Z tego względu aplikuje tylko na Mida i niższe stawki. Ale ludzie na rozmowach się mnie pytają: "Panie X, przecież pan jest Seniorem, dlaczego aplikuje pan na Mida?" No i co ja mam na to odpowiedzieć? Coś tam się staram wymyśleć, ale ludzie się orientują że coś jest nie tak i zostaje szybko olany. Seniorem jestem na papierze. Umiem tylko klepać zadania które ktoś zaplanuje, natomiast nie mam praktycznego skilla takiego wymyślania rozwiązań high-levelowo. Jak mi ktoś nakreśli zadanie to zrobię, ale sam nie wymyślę dobrego podejścia = dlatego brzmi mi to jakbym był juniorem/midem a nie seniorem.

Dostaję non stop feedback że mam dość fajną wiedzę teoretyczną, bo przerobiłem wiele tutoriali, ale widać brak praktycznego obycia. No i w sumie to ma sens, bo obsługa kolejnego endpointa czy odbiór kolejnego typu wiadomości na kafce czy kolejne query do elasticsearcha to nie jest coś co rozwija. Totalnie nie radzę sobie z pytaniami z System Design na rozmowach, zaplanuj coś, zrób coś, profiling, optymalizacja, design fragmentu systemu. Przerobiłem 3 kursy z udemy, ale to znowu sucha teoria i to widać, że jak nigdy nic nie projektowałem. Nie spotkałem sie z realnymi problemami dnia codziennego

Uważam, że źle zrobiłem zgadzając się na przyjęcie tytułu seniora. Teraz nie mam opcji szukać posadki mida, muszę aplikować na seniora, którym nie jestem. Gdybym był midem na papierze to bym pracę zmienił bez problemu.

1. Co powinienem mówić by usprawiedliwić, że na papierze jestem Seniorem a aplikuje na pozycje MID?
2. Czy jeżeli jestem realnie mocnym juniorem / początkującym midem a na papierze seniorem to mam szansę na własną rękę zostać realnie tym seniorem? W obecnej pracy nie mam szans na rozwój więc tu jest problem, że nie mogę wybronić swojego tytułu na rozmowie. Nie wiem jak sobie z tym poradzić totalnie.

Opis pracy:

Pracuję w IT równe 5 lat. Pierwsza praca w IT - mała firma <50 osób, własny produkt, ale nowe technologie. Sporo się nauczyłem - od juniora którego ciągle ktoś musiał prowadzić za rączke i tłumaczyć bo dosłownie żadnego taska nie umiałem sam zrobić od A do Z do samodzielnego juniora, gdzie pod koniec umiałem sam wyklepać task od A do Z i potem tylko dostawałem uwagi na review że kod brzydki, rozwiązanie nie do końca optymalne i trzeba poprawić. Pracowałem tam niecałe trzy lata ale zrezygnowałem- niecałe trzy lata, gdzie byłem Juniorkiem w Javie, odszedłem bo kasa kiepska.

Obecnie druga praca, gdzie mając niecałe 3 lata doświadczenia zatrudniłem się na Mid Java Developera. Duża firma, kontraktornia ponad 500 osób. Zarobki na start wydawało mi się dostałem spore, ale tak naprawdę to po prostu w pierwszej pracy fatalnie zarabiałem. Od początku pracy w drugiej firmie nie dostałem żadnej podwyżki i na razie nie dostanę , dlatego szukam czegoś nowego. 5 miesięcy temu zostałem Seniorem. Technologie w tym projekcie są straszne. Mam wrażenie, że się uwsteczniłem. Gdy się zatrudniałem mówili mi, że "będę pracował w teamie w nowym, świeżym projekcie" tylko narazie czekamy, mam popracować 2-3 miesiące w projekcie niezbyt ciekawym który robią od wielu lat.

Oczywiście nowiutki projekt to było zwodzenie za nos i od 2 lat mój zespół grzebie w 10+ letnim syfie. W dodatku ten projekt nie zarabia na siebie, tylko jest to bardzo stabilny projekt, gdzie większość kodu i architektury zostało napisane dawno temu, od wielu lat używany przez klientów, którzy co roku powoli uciekają na inne narzędzia. Ale kontraktornia ma jakieś umowy że musi przez XYZ lat czasu zapewniać support tego projektu i go rozwijać, aż do ostatniego klienta. Więc trochę łatamy bugów, dopisujemy nowe rzeczy, ale nikt nie przykłada się do review, każdy robi zmiany jak chce byle działały, pull request, merge i gotowe. Niczego się tu nie uczę, uwsteczniam. Planningów i refinementów praktycznie nie potrzebujemy.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 13
@mirko_anonim papier wszystko przyjmie. Z tego co wiem to nie ma żadnego rejestru w którym widniejedz jako senior, wpisz sobie mid w tym papierze który dostarczasz na rekrutację i gitara
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: fake it till make it. Chodź na te rozmowy dalej, w końcu ktoś Cię przyjmie. Albo aplikuj na seniora za słabą kasę typu 15k brutto, w małej firmie gdzie będziesz robił wszystko po trochu i tak się nauczysz. Najgorzej jest uwierzyć tym zasiedziałym seniorom, że nie można się rozwijać przekrojowo, multidyscyplinarnie i trzeba grindować skill w jednej działce. To może działać jak robisz w jakiejś rzadkiej, dobrze płatnej niszy,
  • Odpowiedz
Jak mi ktoś nakreśli zadanie to zrobię, ale sam nie wymyślę dobrego podejścia

Przerobiłem 3 kursy z udemy, ale to znowu sucha teoria i to widać, że jak nigdy nic nie projektowałem.

@mirko_anonim: ja pierdziele typie weź nadrób braki i idź robić kase jak senior a nie się motasz, skoro nie masz żadnej praktycznej wiedzy z problem solvingu i projektowania rozwiązań to porób jakieś własne projekty od podstaw, będziesz musiał
  • Odpowiedz
Uważam, że źle zrobiłem zgadzając się na przyjęcie tytułu seniora.

@mirko_anonim: ale to jakieś "pasowanie na seniora" się odbyło, scrum master Cię na daily namaścił i od teraz już jesteś senior kozak?

przecież te nazewnictwa to są jakieś dziecinady - jak ma się senior z doświadczeniem 4 letnim do kogoś kto koduje 20
Dietetyq - >Uważam, że źle zrobiłem zgadzając się na przyjęcie tytułu seniora. 

@mir...

źródło: Accolade-1

Pobierz
  • Odpowiedz
dobrze płatnej niszy, a nie robiąc CRUD endpointy w Javie

@Romska_Palo_Ul_Laputa: przecież to jest najlepiej płatna nisza, bo jest łatwa lekka i przyjemna, można (było) ciągnąć kilka takich firemek jednocześnie, albo pracować 3h dziennie i się rozwijać w dowolnym innym kierunku

już pomijam że zagraniczny kapitał nie deleguje tak często do PL jakiś kluczowych niskopoziomowych systemów - tylko właśnie te CRUDY które były najlepszą możliwą opcją keszowania skilla dla osoby
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: kolega z bylej firmy dostał sie do FAANG jako senior a tez byl cienki jak bluszcz. Te rozmowy z system design są schematyczne i mocno zalezysz na kogo trafisz. W firmie X (do ktorej siennie dostal) na SD zjechali go od dolu do gory, bardzo mocno chellengowali jego pomysly a w firmie Y trafil na lajtowego goscia ktory popatrzyl, pogadal i dal pozytywny feedback. W robocie robi te same
  • Odpowiedz
to jest analogiczne do tego, że DYREKTOREM się mianuje ziomek co pracował w fabryce kostki brukowej odpowiadający za marketing tej firmy, tak samo jak dyrektorem się mianuje ktoś kto zarządzał coca-colą na Europę Zachodnią ^^

@Dietetyq: jak ma w umowie b2b czy uop że jest seniorem to jest seniorem. Widziałęm nawet seniorów 2 lata stazu i team lead 2,5 lata stażu w IT.

Papier wszystko przyjmie
  • Odpowiedz
tak tak, zrób sobie EKS w AWS, postaw loadbalancery, 3 mikroserwisy na t3.large, 15 różnych lambd, kilka S3, SQSów, SNSów, road 52, API Gateway, do tego jakieś kafki, kinesisy, elasticsearche, mongo i jakiś postgre SQL.

@nad__czlowiek: mikroserwis na t3.large xD to fest mikro ten serwis. Ale tak, większość tego idzie ogarnąć i dość prosto postawić w CDK albo jakimś innym IaC, bez milionów linii kodu i przy minimalnych kosztach typu
  • Odpowiedz
@proszebardzo2: dodajmy, ze jak cos dziala przez kilka minut, godzin to kosztuje w chmurce tyle co nic. Nie wiem jak na AWS ale jak robisz .netowy stack to z licencją VS dostajesz 50 albo 100 eur miesięcznie, nie pamiętam. No ale nie jak robisz u Janusza i ciśniesz na wersji community ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Papier wszystko przyjmie

@nad__czlowiek: dokładnie, a to już jest mocno indywidualna sprawa czy faktycznie czujesz się ekspertem i "seniorem" w swojej niszy, czy jesteś senior software architecture ze SpaceX i jakiego taska nie dostaniesz w jakiej technologii to tylko kwestia czasu zanim go rozpykasz :P
  • Odpowiedz
@proszebardzo2: ale wytłumacz mi jak projekt na kilka linii kodu bez zagmatwanej logiki ma ci pomóc wygenerować 500k requestów na minutę? Jak bez Zagmatwanej logiki biznesowej nauczysz się optymizowac kod i rozwiązywać problem wąskiego gardła?

Ty nie wiesz w ogóle o czym mówisz i za co senior ma płacone. Senior ma płacone właśnie za unikanie takich problemow w projektach biznesowych. A nie klepanie cruda w cloudformation, to każdy hindus po
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): nie z it ale się wypowiem na podstawie tego co czytam.

Prawdopodobnie przyszli pracodawcy patrzą na twojego seniora jak aplikujesz na mida i myślą że będziesz robił overemployement dlatego lepiej wpisz sobie w papier mid/senior czy cos bo jak już pisałes na ogłoszenia to będą widzieć że zmieniłeś na mid. Albo powiedz że seniorem jesteś tylko pod wzgledem stażu bo tak sie mówi potocznie w branzy i cisnij
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: jak masz skomplikowaną logike biznesową to #!$%@? to do jakiejś zewnętrznej warstwy żeby można było projektować pomijając ją. A obsługa dużej ilości requestów to nie jest jakaś czarna magia, nie ważne czy musisz to obsłużyć w chmurze czy fizycznie na serwerze to zagadnienia co do tego to są zbliżone, jeszcze zależy w której warstwie i zależnie od wąskiego gardła ale albo ogarniasz właściwe cacheowania albo optymalizujesz runtime, wąskie gardła
  • Odpowiedz