Aktywne Wpisy

cypisek84 +67
W końcu po 2 letniej tułaczce w kołchozie udało mi się uzbierać na wymarzony pojazd ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Skoda Octavia RS 2.0 TSI 265 KM w jedynym prawilny kolorze i nadwoziu.
Wrażenia z jazdy? Na razie trudno cokolwiek powiedzieć, boje się przekraczać 3k obrotów ale jest z tym ciężko przy tym aucie.
Dostałem info od handlowca, że DSG uczy się kierowcy przez pierwsze 1500 km więc nie
Skoda Octavia RS 2.0 TSI 265 KM w jedynym prawilny kolorze i nadwoziu.
Wrażenia z jazdy? Na razie trudno cokolwiek powiedzieć, boje się przekraczać 3k obrotów ale jest z tym ciężko przy tym aucie.
Dostałem info od handlowca, że DSG uczy się kierowcy przez pierwsze 1500 km więc nie
źródło: 8c03719117ac1018c7d6054370a38d78579fe6e0c3c457357f184b3af6825aac,w800
Pobierz
diszpetri +170
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Co zrobilibyście w takiej sytuacji. Zdewaluowany przez ostatnie 3-4 lata kapitał (w planach była akumulacja na dom + spokojny rozruch działalności przez kilka lat).
Obecnie trzeba z czegoś zrezygnować ew. kupić niewykończony dom w Polsce Z (20-30 km do najbliższego miasta powiatowego).
Dom służyłby nie tylko do polepszenia ogólnych warunków mieszkaniowych, ale też byłby miejscem na prowadzenie działalności.
Krótki opis sytuacji, kwestie stricte ekonomiczne.
Poboczne i związane z otoczeniem:
1) Obecnie brak opłat za wynajem, niskie ogólne koszty utrzymania (oszczędzanie na poziomie 75-80% dochodów rocznie).
2) Pogarszający się rynek pracy / nabywania usług. Tutaj obecnie totalna zapaść - próbnie wysyłałem zapytania do firm tak jak zwykle i odsetek odpowiedzi spadł z 70% do 10%.
3) Współpraca z dwoma firmami przy rozwoju produktów (90% czasu pracy), rozwój własnych produktów (10% czasu) - tu koszty pomijalne i będą zwiększać się jedynie wraz z potencjalnym zwiększeniem sprzedaży.
Plany:
1) Redukcja czasu świadczenia usług do 20-50% (to nie oznacza, że przychody z tego tytułu spadną proporcjonalnie) i skupienie się na własnych produktach. Do tego potrzeba więcej miejsca (i tak już trzeba).
Możliwości:
1) Zakup domu w porządanej lokalizacji, z niewielkim kredytem (bądź poczekaniem ok. pół roku z zakupem), ale kończy się to wyzerowaniem z płynności (nie licząc twardych rezerw ok. 5% całości).
2) Zakup / wykończenie domu w Polsce Z jakiegoś SSZ, spokojne wykańczanie tego (w rok), cały czas mając duży bufor kapitałowy.
3) Zakup lokalu użytkowego w okolicy i rozwój działalności tam. Koszty zakupu niewielkie, pochłonęłoby mniej niż 20% kapitału.
4) Jeszcze trochę przeczekać. Raz, że kryzys puka do drzwi, dwa wiąże się to tylko z mieszkaniem w gorszych warunkach przez następny rok.
5) Budowy domy od zera nie biorę pod uwagę, wychodzi +200k zł i zajmuje masę czasu (znam z praktyki).
Kwestie nieekonomiczne:
1) Zakup domu w Polsce Z - wioska, daleko do wszystkiego. Sporadycznie kwestie typu dostęp do lekarzy stałyby się utrudnione, dalej np. basen (5 vs 20-30 km /czasowo 5 vs 20 min/, 2-3x w tyg.).
Potencjalne problemy ekonomiczne jakby działalność nie wypaliła, nie byłoby szans na znalezienie pracy / zleceń w promieniu 70 km.
Mimo, że w takim przypadku nie zakładam innej opcji niż praca przynajmniej hybrydowo, ale mogłoby się skończyć koniecznością np. nocowania 1-2x w tyg., w większym mieście.
Kwestie rodzinne: szkoły w małych wioskach (podstawowe) są nie raz lepsze niż w większych miastach. Spokojne, każdy każdego zna, dużo zajęć dodatkowych, kulturalnych.
W przypadku dzieci problem zaczyna się dopiero w wieku nastoletnim, ale to względnie daleka przyszłość.
2) Lokal usługowy - byłby blisko, 200-300m, ale to kolejny budynek na utrzymaniu i nie ma wszystkiego na miejscu. Zabawa z mini remontem. Niby niedużo, ale jednak.
Trzeba wyjść i stracić czas na dotarcie, a siedzieć gdzieś 10-12h dziennie poza domem średnio mi się widzi. Tym bardziej, że nie pracuje ciągiem - zdarza mi się pracować nad czymś w losowych godzinach np. 23:00.
To by działało gdyby lokal był dodatkowym budynkiem obok domu.
#nieruchomosci #ekonomia
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Która opcja
#grammarnazi
Poza tym randomowi ludzie z internetu nie ułożą ci życia.
@mirko_anonim: Chyba mówisz o tych obok dużych miast, w bogatych gminach. Dobry nauczyciel nie pojedzie na wieś uczyć.
@GOHAN:
Nie, to nie tak. Kapitał był akumulowany przez te 3-4 lata (skok zarobków) i jednocześnie dewaluowany (tego nie przewidziałem - dodruku covidowego, ujemnych stóp procentowych itp.).
W
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: