Aktywne Wpisy
#blackpill #rozowepaski #logikarozowychpaskow #niebieskiepaski #logikaniebieskichpaskow #tinder #zwiazki #podrywajzwykopem #randkujzwykopem
Jakbyście zareagowali gdyby:
Wasz dobry kumpel: taki normik+, ale mocno zadbany (dieta, sport), ciężko mi ocenić ale z ryja jest 6-7/10, 180 wzrostu czyli nieźle, dobrze zbudowany, własna firma - przeprowadzi (co za tym idzie własna chata, fura, zarobki pewnie 10k+) oznajmij, że poznał super śliczną dziewczynę
Jakbyście zareagowali gdyby:
Wasz dobry kumpel: taki normik+, ale mocno zadbany (dieta, sport), ciężko mi ocenić ale z ryja jest 6-7/10, 180 wzrostu czyli nieźle, dobrze zbudowany, własna firma - przeprowadzi (co za tym idzie własna chata, fura, zarobki pewnie 10k+) oznajmij, że poznał super śliczną dziewczynę
Co byś zrobił
- Nie wtrącał się w jego życie 86.2% (274)
- Starał się go namówić by ją rzucił w peeezdu 13.8% (44)
WykopX +82
Pan @berito - autor #aferaczkoladowa zrobił rozdajo na 10 przekrojonych czekolad. Wpis mimo kilku tysięcy plusów został usunięty, a tu jest dowód, że akcja się odbyła:
🍫 https://wykopx.pl/wpis/78707185/rozdajo-do-wygrania-10-czekolad-wedla
Co ciekawe 10 dni wcześniej (16 października) pytał, czy można mrozić czekoladę ( ͡° ͜ʖ
🍫 https://wykopx.pl/wpis/78707185/rozdajo-do-wygrania-10-czekolad-wedla
Co ciekawe 10 dni wcześniej (16 października) pytał, czy można mrozić czekoladę ( ͡° ͜ʖ
Hej, aktualnie używam stacjonarki PC z dosyć kozacką konfiguracją (i7-12700KF, 64GB RAM + RTX 3080Ti) do tworzenia apek frontendowych. W międzyczasie mam odpalone 2-3 instancje VSCode, 2 instancje chrome (lacznie +-30 kart), wiadomo gdzieś leci spotify, slack i tak dalej - programowanie jest bardzo przyjemne. Obok mam macbooka pro 16 na intelu (ostatni mak z prockiem intela) w podstawowej konfiguracji i tam development jest istną tragedią (przeważnie siedzę w domu na stacjonarce, ale zdarza mi się coś klepać w xcode albo gdzieś jadę doraźnie).
Rozważam zakup nowego maka, ale 14 calowego na M3 i tutaj zaczynają się schody, ponieważ po glowie chodzi mi MBP14 M3 Max (14CPU + 30GPU) + 36GB RAMu w cenie ok. 17.5k brutto ale nie wiem czy do mojego zapotrzebowania wersja Max będzie mieć zastosowanie - w sensie przerost formy nad treścią. Myślalem też nad wersją MBP14 M3 Pro z mniejszą ilością rdzeni zarówno CPU jak i GPU. GPU jest mi totalnie niepotrzebne, a wraz z przyrostem cenowym ilość rdzeni GPU się wręcz podwaja, a CPU zyskuje +2, ew. +4 rdzenie. Cenowo tańsze wersje wychodzą od 12k do 14k, ale te tańsze mają dysk 512GB, a ten wcześniej wymieniony Max ma dysk 1TB więc generalnie porównując wersję Pro z mniejszą ilością rdzeni, ale z tą samą ilością pamięci wbudowanej rozstrzal cenowy jest między 15k, a 17k. I tu jest pies pogrzebany, bo zbliżam się do takich cen, że już można dolożyć te parę stów i mieć tego Maxa, co nie? Boże, ale tych wersji jest tyle, że szok XD
Czy ktoś może mi doradzić która wersja najnowszych maków najlepiej się sprawdzi do frontendu?
Macbook to złodziejstwo jeśli chodzi o politykę późniejszej rozbudowy. Chcesz mieć lapka dla człowieka to kup se Della lub Thinkpada workstation siedemnaście cali. Taki na przykład:
https://allegro.pl/oferta/stacja-graficzno-robocza-dell-precision-7780-i9-13890hx-64-2tbssd-rtx-4090-15166855094?fromVariant=15166823907
2TB SSD M2
i9-13950HX
@tos-1_buratino: dzięki za info - spędzilem sporo czasu patrząc porównania i9-13950HX vs M3 Max i wygląda na to, że Intel przebija tutaj Apple. Fajnie, ale the problem is nie odpalę xcode na windowsie :/
Z tego co OP pisze, to jego development to raczej proste rzeczy (2-3 instancje VSCode, 2 instancje chrome (lacznie +-30 kart), wiadomo gdzieś leci spotify). IMO Macbook PRO 14" M1/2/3 wystarczy Ci na lata. Ja mając już dosyć starego Aira (M1/16GB) nadal czuję zapas mocy przy podobnym stacku. Po prostu Macbooki na intelu zwłaszcza
Po co rozbudowywać później kiedy można od razu kupić dobre?
Rozbudowywalność to też naprawialność. Np. gdy dysk siądzie.
Wtedy jedziesz do mediaexpert, kupujesz następny, wymieniasz i stawiasz środowisko dev w jeden wieczór od nowa. Na gwarancje odsyłasz najwyżej dysk padnięty a nie całego kompa.
Ale każdy pracuje jak lubi. Ja na jednym lapku dell klepałem crudy 6 lat, w tym na b2b i sobie chwalę. Jabłko bym brał pod LogicPro.
@tos-1_buratino: po pierwsze prawdopodobieństwo że padnie akurat SSD jest znikome, po drugie od tego jest gwarancja NBD; nie obchodzi mnie co padnie, przyjadą i wymienią, to że muszą wymienić całego laptopa to ich problem, nie mój. Ja tego sprzętu używam do pracy. Wymieniać to sobie mogę jak się bawię po pracy.
Po trzecie kto powiedział, że w MBP nie da
W Dellach biznesowych masz NBD 3 albo nawet 4 lata za dopłatą. Ten mój Latitude miał 3 lata właśnie.
Tylko po tym okresie NBD ja swojego używałem zarobkowo kolejne 3 lata, był w pełni rozkręcalny. Spuchła bateria: wymieniłem. Klawiatura zasyfiona: rozkręciłem, wyczyściłem jest jak nówka. Jak się kupuje lapki biznesowe za +10k to dobrze jak da się ich używać dłużej niż trwa gwarancja no a konstrukcje apple nie są
@tos-1_buratino: W MBP też wymienisz.