Zaraz #!$%@?ę laptoka, pomóżcie (podejrzewam że zagadnienia ultra łatwe). Zabieram się za jave od dupy strony, bo od Selenium, muszę od zera sobie uporządkować javę, ale to jutro ( ͡º͜ʖ͡º)
Mam zestaw testów. Każdy test to osobna klasa, załóżmy że wygląda to tak: - test1 // rejestracja osoby, zakończone wylogowaniem - test2 // zalogowanie osoby, zakończone usunięciem konta - test3 // w sumie nieistotne co w tym teście
Teraz chcę (powiedzcie mi czy dobry kierunek) : 1. Przed tym wszystkim będzie odpalała się klasa tworząca dane osoby: - string email=randomStringUtils() - string password=randomStringUtils
2. Jak zrobić, żeby te zmienne mogły być użyte w innej klasie? 3. Tak się uczę: znajduję problem i próbuję go rozwiązać. Jakie pojęcia mi się tu przydadzą (konstruktory, gettery, settery)? 4. Wybuchal mi już mózg więc zrobiłem sobie przerwę, ale cos tam skleiłem, ale podczas działania klasy test2 odpalała się metoda która pobierała zmienne email i password, ale generowała je od nowa czego zabrakło? 5. Może mi ktoś napisać co krok po kroku zrobić, ale opisowo? Np. Stwórz klasę osoby -> stwórz konstruktor klasy ze zmiennymi x i y -> odwołaj się do tego konstruktora w klasie test2 (jak ten proces się nazywa?)
Zaczynając od Selenium i Java, podszedłeś do nauki programowania w interesujący sposób. Twoje pytania dotyczą zarówno podstaw programowania w Javie, jak i bardziej zaawansowanych koncepcji zarządzania danymi między klasami. Odpowiem krok po kroku na każde z Twoich pytań, przedstawiając pojęcia, które będą Ci potrzebne:
### 1. Tworzenie Danych Testowych
Zaczynasz od bardzo dobrej praktyki, jaką jest generowanie danych testowych przed wykonaniem testów. Możesz to zrobić w dedykowanej klasie lub metodzie
@ari2k5 o ile co chwilę zadawałem pytanie chatowi, to po paru godzinach zaczął się już gubić, to nie pomyślałem o tym żeby po prostu ten wpis skopiować i mu wkleić xD a to chat 4 czy 3.5?
@Goronco uzywa sie tylko chat gpt z pluginami i odpowiednimi propmptami. Najlepiej jeszcze w settings ustawic kontekst kim jestes, przez co za kazdym razem bedzie odpowiadac bardziej dla ciebie typu jesli napiszesz ze jestes poczatkujacym programista to bedzie uzywac takiego jezyka i takiej skladni ze to zrozumiesz
@Goronco nie no, chat gpt4 daje mozliwosc instalacji pluginow, ale mozna uzywac max 3 na raz. Nie korzystam od pol roku z chata 3.5 i nie zamierzam wracac
za każdym razem jak wywołasz metodę randomStringUtils() to ci wygeneruje od nowa, jeśli chcesz mieć jeden zestaw danych testowych do 3 testów to wygeneruj raz i zapisz do pola albo na chama wpisz do kodu źródłowego
Zaraz #!$%@?ę laptoka, pomóżcie (podejrzewam że zagadnienia ultra łatwe).
Zabieram się za jave od dupy strony, bo od Selenium, muszę od zera sobie uporządkować javę, ale to jutro ( ͡º ͜ʖ͡º)
Mam zestaw testów. Każdy test to osobna klasa, załóżmy że wygląda to tak:
- test1 // rejestracja osoby, zakończone wylogowaniem
- test2 // zalogowanie osoby, zakończone usunięciem konta
- test3 // w sumie nieistotne co w tym teście
Teraz chcę (powiedzcie mi czy dobry kierunek) :
1. Przed tym wszystkim będzie odpalała się klasa tworząca dane osoby:
- string email=randomStringUtils()
- string password=randomStringUtils
2. Jak zrobić, żeby te zmienne mogły być użyte w innej klasie?
3. Tak się uczę: znajduję problem i próbuję go rozwiązać. Jakie pojęcia mi się tu przydadzą (konstruktory, gettery, settery)?
4. Wybuchal mi już mózg więc zrobiłem sobie przerwę, ale cos tam skleiłem, ale podczas działania klasy test2 odpalała się metoda która pobierała zmienne email i password, ale generowała je od nowa czego zabrakło?
5. Może mi ktoś napisać co krok po kroku zrobić, ale opisowo? Np.
Stwórz klasę osoby -> stwórz konstruktor klasy ze zmiennymi x i y -> odwołaj się do tego konstruktora w klasie test2 (jak ten proces się nazywa?)
Płacę plusami
@Goronco: Zrobic je public, bo domyslnie są pewnie private jak w C#
Zaczynając od Selenium i Java, podszedłeś do nauki programowania w interesujący sposób. Twoje pytania dotyczą zarówno podstaw programowania w Javie, jak i bardziej zaawansowanych koncepcji zarządzania danymi między klasami. Odpowiem krok po kroku na każde z Twoich pytań, przedstawiając pojęcia, które będą Ci potrzebne:
### 1. Tworzenie Danych Testowych
Zaczynasz od bardzo dobrej praktyki, jaką jest generowanie danych testowych przed wykonaniem testów. Możesz to zrobić w dedykowanej klasie lub metodzie
Nie korzystam od pol roku z chata 3.5 i nie zamierzam wracac
@Goronco: daj je public i najlepiej static
za każdym razem jak wywołasz metodę
randomStringUtils()to ci wygeneruje od nowa, jeśli chcesz mieć jeden zestaw danych testowych do 3 testów to wygeneruj raz i zapisz do pola albo na chama wpisz do kodu źródłowegoProgramowanie.
Iks de.
context. Tam możesz wrzucić utworzone obiekty, strony itp.