Wpis z mikrobloga

@ChristianHorner: Nie wiem czy daje radę, bo nie korzystałem.
Ogólnie rzecz biorąc, w kuchni potrzebujesz dobrego noża szefa kuchni, a reszta może być już słabszej jakości, bo używasz ich rzadziej.
Na Twoim miejscu poszedłbym w tę stronę, aby swoje Fiskarsy porządnie naostrzyć i dokupić do nich dobrej jakości nóż szefa kuchni lub santoku i to będzie nóż, którego do zmywarki wkładać nie będziesz.
No i do tego listwa magnetyczna, która jest
@ChristianHorner jak wszyscy przedmówcy. Jak chcesz z metalu to możesz kupić Ikea 365. Jest z dobrej stali i będzie dłużej trzymał ostrość. W ikei kup sobie jeszcze stalke ceramiczna. Jest opisana jako ostrzałka, ale ona służy do prostowania krawędzi, nie do ostrzenia. Będziesz miał wrażenie ostrego noża. No i tego noża nie zostawiaj w zlewie/zmywarce. Każda stal oksyduje. A krawędź tnącą jest bardzo cienka i ten ułamek oksydacji będzie ci tępił nóż.