Wpis z mikrobloga

Zlikwidować #rod

Walnijcie się w cymbał xD Ogródki działkowe to zespół prywatnych parcel, każdy kto chce może sobie taką działkę wydzierżawić. Koszt działki to od 5 tys -25 tys za działkę z szopą. Działka z domkiem to koszt 70-150tys. Masz potrzebę posiadać działkę? Kup sobie. Nie chcesz działki to siedź w bloku.

Rodosy są w świetnych lokalizacjach... Deweloperzy ostatnio błagali rząd aby sprzedał grunty no i pewnie kolacja deweloperska dostała informację: weźcie rody. Skłóćcie ludzi na wykopie aby szambo się wylało na cały intenet.

Co to wgl za zamordyzm, żeby odbierać działki ludziom bo inni ludzie chcą bloki albo parki xD

Już widzę te parki oraz koszt organizacji takiego parku. Policzcie jaki nakład pracy będzie kosztowało usunięcie 100-300 domków, usunięcie płotów, zasypanie piwnic, uśnięcie szklarni, usunięcie azbestu, śmieci itp. Służby miejskie polegną kosztowo. Na takie zabiegi będzie stać tylko #deweloperka. Kupią teren po 100 zł mkw do tego 350 zł doliczą sobie na utylizację infrastruktury i zacznie im się opłacać.

Używajcie głowy czasami xD Nawet jak zlikwidują ogródek, deweloper wybuduje bloki to i tak 70% mieszkań kupi fundusz z Norwegii xD
Większości wykopków to pewnie na rodosa nie stać a co dopiero mieszkanie w kredycie xD
kukaszr - Zlikwidować #ROD

Walnijcie się w cymbał xD Ogródki działkowe to zespół pry...

źródło: obraz_2024-02-16_083812775

Pobierz
  • 77
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kukaszr: @tyrytyty NIE WSZYSTKIE działki ROD sa na zasadach dzierżawy, znaczna część jest już dawno wykupiona bo pierwsze ruchy a'la Stalin czyli próba kradzieży komuchy i deweloperzy robili po 2000 roku. Więc stawiam siano na to, że sprawa się tyczy konkretnej lokalizacji w Warszawie.
  • Odpowiedz
@wstanczyk: Jaką propagandę? Normalnym ludziom zwyczajnie się te g---o działki w ogrodzonym slumsie nie podobają. Jedyna wartość dodana ROD to smród z kopciuchów nielegalnie budowanych całorocznych domków.
  • Odpowiedz
@wstanczyk: dobra zbyt bardzo uprościłem.

Patologia są zapuszczone slumsy na zamknietym terenie w centrach miast.

Przenieść na obrzeza i niech sobie wannabe rolnicy dlubia w glebie
  • Odpowiedz
@kukaszr wiedziałem że od mieszkania w mieście psycha siada ale że aż tak, że ludzie z własnej woli chcą żeby im wszystko zabetonowali xd mega dziwne myślenie nieogarniam
  • Odpowiedz
>każdy kto chce może sobie taką działkę wydzierżawić

@kukaszr: xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  • Odpowiedz
@panczekolady: tak tak, normalnym ludziom się nie podoba. Normalni ludzie mają to w gdzieś a ludzie których wiecznie o wszystko boli d--a najbardziej bóldupią akurat o RODy bo im się wydaje, że nagle byłyby tanie mieszkania, kolejna grupa która tak spamuje swoimi wysrywami to przygłupy opłacone przez deweloperów żeby kręcić aferę bo może akurat uda się jakiś teren przejąć pod kurniki inwestycyjne
  • Odpowiedz
@kukaszr: jeżeli rodosy miałyby zostać usunięte, żeby sprzedać grunty deweloperom to absolutnie jestem na nie. Zaorać je w p---u i zrobić fajnie zagospodarowane przestrzenie publiczne, parki, siłownie, miejsca do wyprowadzania zwierząt itp.
  • Odpowiedz
@kukaszr: u mnie w mieście zniszczyli parki pod budowę sklepów i bloki. Po czasie miasto wywaliło grube miliony żeby zbudować park gdzie indziej...
  • Odpowiedz
@tyrytyty:

Ci ludzie nigdy by nie mieli tych działek gdyby ich wartość nie była sztucznie i absurdalnie zaniżana, a zamiast tego mogłyby tam być mieszkania

Działki rod są stosunkowo tanie bo działkę możesz sobie jedynie wydzierżawić i nigdy nie będzie twoja
  • Odpowiedz
Już widzę te parki oraz koszt organizacji takiego parku. Policzcie jaki nakład pracy będzie kosztowało usunięcie 100-300 domków, usunięcie płotów, zasypanie piwnic, uśnięcie szklarni, usunięcie azbestu, śmieci itp. Służby miejskie polegną kosztowo. Na takie zabiegi będzie stać tylko #deweloperka. Kupią teren po 100 zł mkw do tego 350 zł doliczą sobie na utylizację infrastruktury i zacznie im się opłacać.

@kukaszr: tu - i tylko tu - jest pies pogrzebany.

Wpisy "przeciwko" działkom są w większości sensowne (te NIE postulujące za oddaniem działek developerom),
  • Odpowiedz
skoro RODy są takie dobre i tanie to czemuby nie wprowadzić takiego komunizmu w całym mieście?

@tyrytyty: chciałbyś obwarować wszystkie działki budowlane w mieście tymi samymi przepisami co RODy? Wiesz, że tam zabudowa jest mocno ograniczona i teoretycznie nawet nie ma możliwości zamieszkania na stałe?

Ci ludzie nigdy by nie mieli tych działek gdyby ich wartość nie była sztucznie i absurdalnie zaniżana, a zamiast tego mogłyby tam być mieszkania.

@
  • Odpowiedz
Normalnym ludziom zwyczajnie się te g---o działki w ogrodzonym slumsie nie podobają.

@panczekolady: Ok panie normalny. Sporo lat mieszkałem koło działek i nie poznałem jeszcze osoby, która domagała by się zamiast tego wybudowania tam blokowiska. Działkowiczom tym bardziej nie podoba się ten pomysł. To komu jest na rękę? Kto będzie miał korzyść z ich likwidacji?

@Leniek Jak są jakieś faktycznie problematyczne dla lokalnej wspólnoty ogródki działkowe, to niech wspólnota
  • Odpowiedz
Ogródki działkowe to zespół prywatnych parcel,

@kukaszr: Typowe "gunwo wiem ale się wypowiem". To że są dzierżawione przez podmiot prywatny nie czyni ich magicznie prywatnymi. To że miasto dzierżawi teren na miejskim placu pod np. parking czy targowisko osobom prywatnym to nie znaczy, że taki plac staje się prywatny a dzierżawca może liczyć, że nigdy się to nie zmieni (chociaż w sumie dzierżawcy na targowiskach na każdą wieść o możliwej
  • Odpowiedz
Sporo lat mieszkałem koło działek i nie poznałem jeszcze osoby, która domagała by się zamiast tego wybudowania tam blokowiska.

@wstanczyk: Robiłeś sondaż? Ja nie znam nikogo kto broniłby ROD, oczywiście poza garstką działkowych dziadków.
  • Odpowiedz
@kukaszr sporo w tym Twoim wpisie nieścisłości. Twierdzisz, że to „zespół prywatnych parcel”, by zaraz stwierdzić, że „każdy kto chce może sobie taką działkę wydzierżawić”, a potem sugerujesz, że można działkę zakupić („kup sobie”).

Otóż jedyne, co tu się zgadza z rzeczywistością, to opcja dzierżawy. RODy to jest konstrukcja RODem, hehe, z PRL-u. Dotyczy ich odrębna ustawa, która reguluje w pokraczny sposób te zagmatwane kwestie dotyczące prawa do użytkowania ogródków, a
  • Odpowiedz
znaczna część jest już dawno wykupiona

@Cipkozaur: Prawo na to nie pozwala. Jesli teren jest przewidziany przez miasto na ogrodki dzialkowe, to nie da sie tego terenu kupic na wlasnosc.
  • Odpowiedz
Co to wgl za zamordyzm, żeby odbierać działki ludziom bo inni ludzie chcą bloki albo parki xD

@kukaszr: ale to nie są ich działki. To są grunty MIEJSKIE. Zmieniły się czasy i ROD rozdupiają urbanistyke bo to dosłownie wyrwane z miasta przestrzenie.
  • Odpowiedz