Wpis z mikrobloga

Ehh ethernet zapina się tylko na 3gbit/s, intel x520 pcie gen2 x8, a fizycznie mam porty x4, teoretycznie powinno biegać a nie biega, nie wiem czy to kwestia portu pcie czy czegoś innego(bananapi?)

Korzystał ktoś z takiej karty w "krótszym" porcie pcie?

#siecikomputerowe #komputery
Pan_Slon - Ehh ethernet zapina się tylko na 3gbit/s, intel x520 pcie gen2 x8, a fizyc...

źródło: eth_3gb_bpi4

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Pan_Slon Zapina ci się raczej 10G, zobacz na cat /sys/class/net/ethX/speed. Prawdopodobnie masz gdzieś bottlenecka. Przykładowo popatrz na użycie CPU gdy puszczasz iperfa.
  • Odpowiedz
  • 0
Prawdopodobnie masz gdzieś bottlenecka.

@v2erwo: to nie to, stacjonarka jak i routerek ma nadmiar mocy w cpu/soc, natomiast openwrt w routerku juz moze miec problemy ale nie mam pewności, dlatego napisałem post czy pcie może być problemem, chce się upewnić żeby ograniczyć sobie rzeczy do weryfikacji ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@Pan_Slon Jak karta nie jest uwalona musi puścić 10g, mam ich kilkanaście na sieci w serwerach della i działają bez problemu. Jest jeszcze kwestia wkładek, czy tam całego DACa. Z tym drugim miałem ze 2 razy problem, dlatego przestałem z nich korzystać.
  • Odpowiedz
@Pan_Slon: a jaką masz płytę główną i co masz do niej podpięte?
masz może 2 porty pcie x16? jeżeli nie zamierzasz grać na tym kompie daj na pierwszy port x520, spróbuj wypiąć wszystko z płyty głównej i odpal kompa na minimalnej konfiguracji z kartą sieciową? może podpiąłeś ją do chipsetu masz coś więcej podpiętego i nie wyrabia? na niektórych aukcjach na alie już wrzucają zdjęcia żeby montować je do pcie
  • Odpowiedz
  • 0
@mati1990: pisalem jakie mam porty, co mam sie na nie gapic po dziesiec razy, zeby napisac ze ficzynie sa x4? Chipset biega na pcie gen4 x4 co i tak powinno byc z zapasem, nie mam zamiaru przekladac grafiki itd. dlatego zapytalem czy ktos się ORIENTUJE, bo wymyślać mogę sobie sam :)
  • Odpowiedz