Wpis z mikrobloga

Niestety zaczyna się, robale na rowerach wyjeżdżają na drogi. Tylko trochę ładnej pogody zobaczą i już klapki na oczach i z----------ą.

C--j tam że czerwone światło - przejadę

C--j tam że obok ścieżka rowerowa - nie będę się cisnął, wolę poblokować ruch na drodze

Schodzić z roweru na przejściu dla pieszych? A na co to komu

Kodeks ruchu drogowego? To tylko dla kierowców

Piesi na chodniku? W---------ć bo ja jadę rowerem a mi nie wybudowali ścieżki :(

Pieszy na ścieżce rowerowej? O Ty k---o gdzie mi po ścieżce łazisz

Pierwszeństwo? Rowerzysta jak karetka zawsze ma pierwszeństwo

Nienawidzę was!

#polakicebulaki #rowerynatory #stoppolonizacjieuropy #buldupy #rower
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 22
@Oskarek89: Jako osoba poruszająca się najczęściej rowerem niestety, ale muszę się zgodzić. Wielu rowerzystow ma gleboko w dupie przepisy, oświetlenie i zwykla kulture. Tez mnie jasna cholera bierze jak widzę takie sytuacje. Rower tak, ale zgodnie z przepisami. Tego samego wymagam zresztą od innych uczestników ruchu.
  • Odpowiedz
@Oskarek89: Tak w sumie to w kodeksie ruchu drogowego nie ma za wiele o rowerach. Ciekawostka - nawet nie trzeba sygnalizować ręką w którą stronę się skręca, jest to tylko "grzeczność" rowerzystów, bo w żadnym kodeksie nic o tym nie ma.
  • Odpowiedz
@Oskarek89: Kolejny debil, który wszystko uogólnia i wrzuca wszystkich do jednego worka. Wśród rowerzystów są idioci, ale uwaga, może cię to zaskoczy kolego, wśród kierowców jest ich jeszcze więcej. Poza tym sprawiasz wrażenie, że niewiele wiesz o poruszaniu się rowerem. Podejrzewam, że korzystasz z niego raz na ruski rok jak cię dziewczyna namówi na przejażdżkę, także nawet nie wiesz jak wygląda sytuacja przy kulawej polskiej infrastrukturze.
  • Odpowiedz
@Oskarek89: Temat rowerzystów kilka dni temu pojawił się na (#)wroclaw, ciągle czują się poszkodowani i niewinni

@JackBauer Żeby móc prowadzić auto, należy najpierw zapoznać się z przepisami drogowymi, zdać egzamin teoretyczny i praktyczny.

Rowerem może jeździć nawet debil, co nie potrafi czytać, ani pisać.
Little_Juice - @Oskarek89: Temat rowerzystów kilka dni temu pojawił się na (#)wroclaw...
  • Odpowiedz
@Mysiunia_: Mogą mnie wołać, chętnie odpowiem. Ale nie będę brał odpowiedzialności za wszystkich rowerzystów. Tak jak jako kierowca nie biorę odpowiedzialności za wszystkich kierowców. Takie tam gadanie.
  • Odpowiedz
@Wukau: Czytałeś Ty kiedy Prawo o Ruchu Drogowym?

5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania nie-zwłocznie po wykonaniu manewru.
  • Odpowiedz
@rdy: Jeśli ścieżka po lewej stronie jezdni jest oznaczona jako dwukierunkowa, to też wolno Ci jechać jezdnią. Ale licz się z tym, że policjantowi nie przetłumaczysz, należy nie przyjmować mandatu i w sądzie powołać się na Konwencję Wiedeńską o Ruchu Drogowym, która precyzuje, co oznacza "ścieżka jest wyznaczona dla kierunku, w którym jedzie rowerzysta".
  • Odpowiedz
@rmikke:

Przy tych dwukierunkowych najczęściej zakaz jazdy rowerem stoi na jezdni, ale masz rację

Policja jest w miarę kumata, przynajmniej nie miałem do tej pory z nimi problemu. Gorzej z miejskimi, ci debile chcieli mi wypisać mandat za jazdę drogą w momencie gdy ścieżka była po stronie przeciwnej i jeszcze oznaczona jako 1 kierunkowa... I nie dało się im przetłumaczyć, musiałem wezwać policję która się w------a na nich że takimi
  • Odpowiedz
Ja pier*olę jazdę w centrum dużego miasta po drodze, nawet pomimo ograniczenia do 50 km/h. To jest mimo wszystko dosyć niebezpieczne.

@zasadzka01: Dramatyzujesz :D

Jeżdżę po centrum Warszawy od dwunastu lat i moim zdaniem bezpieczniej jechać jezdnią, niż chodnikiem. Najwięcej wypadków z samochodami mają rowerzyści jadący śmieszką, bądź chodnikiem, przy przecinaniu jezdni.
  • Odpowiedz
  • 0
A mnie w-----a jak jadę sobie równolegle do innego rowerzysty mało uczęszczaną drogą i król szos w swoim golfie 3 daje po klaksonie, bo dla niego cały pas to za mało żeby wyprzedzić dwóch rowerzystów.
  • Odpowiedz
Żeby móc prowadzić auto, należy najpierw zapoznać się z przepisami drogowymi, zdać egzamin teoretyczny i praktyczny.

Rowerem może jeździć nawet debil, co nie potrafi czytać, ani pisać.

@Little_Juice: Tak jest teoretycznie, a praktycznie wiadomo jak to wygląda - kierowcy nie znają przepisów lub celowo je łamią. Nie mówiąc już o nowych przepisach - kierowcy się tym za bardzo nie interesują.

Poza tym, jak rowerzysta nie będzie się stosował do przepisów,
  • Odpowiedz