@Oskarek89: Jako osoba poruszająca się najczęściej rowerem niestety, ale muszę się zgodzić. Wielu rowerzystow ma gleboko w dupie przepisy, oświetlenie i zwykla kulture. Tez mnie jasna cholera bierze jak widzę takie sytuacje. Rower tak, ale zgodnie z przepisami. Tego samego wymagam zresztą od innych uczestników ruchu.
@Oskarek89: Tak w sumie to w kodeksie ruchu drogowego nie ma za wiele o rowerach. Ciekawostka - nawet nie trzeba sygnalizować ręką w którą stronę się skręca, jest to tylko "grzeczność" rowerzystów, bo w żadnym kodeksie nic o tym nie ma.
@Oskarek89: Kolejny debil, który wszystko uogólnia i wrzuca wszystkich do jednego worka. Wśród rowerzystów są idioci, ale uwaga, może cię to zaskoczy kolego, wśród kierowców jest ich jeszcze więcej. Poza tym sprawiasz wrażenie, że niewiele wiesz o poruszaniu się rowerem. Podejrzewam, że korzystasz z niego raz na ruski rok jak cię dziewczyna namówi na przejażdżkę, także nawet nie wiesz jak wygląda sytuacja przy kulawej polskiej infrastrukturze.
@Mysiunia_: Mogą mnie wołać, chętnie odpowiem. Ale nie będę brał odpowiedzialności za wszystkich rowerzystów. Tak jak jako kierowca nie biorę odpowiedzialności za wszystkich kierowców. Takie tam gadanie.
5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania nie-zwłocznie po wykonaniu manewru.
@rdy: Jeśli ścieżka po lewej stronie jezdni jest oznaczona jako dwukierunkowa, to też wolno Ci jechać jezdnią. Ale licz się z tym, że policjantowi nie przetłumaczysz, należy nie przyjmować mandatu i w sądzie powołać się na Konwencję Wiedeńską o Ruchu Drogowym, która precyzuje, co oznacza "ścieżka jest wyznaczona dla kierunku, w którym jedzie rowerzysta".
Przy tych dwukierunkowych najczęściej zakaz jazdy rowerem stoi na jezdni, ale masz rację
Policja jest w miarę kumata, przynajmniej nie miałem do tej pory z nimi problemu. Gorzej z miejskimi, ci debile chcieli mi wypisać mandat za jazdę drogą w momencie gdy ścieżka była po stronie przeciwnej i jeszcze oznaczona jako 1 kierunkowa... I nie dało się im przetłumaczyć, musiałem wezwać policję która się w------a na nich że takimi
Jeżdżę po centrum Warszawy od dwunastu lat i moim zdaniem bezpieczniej jechać jezdnią, niż chodnikiem. Najwięcej wypadków z samochodami mają rowerzyści jadący śmieszką, bądź chodnikiem, przy przecinaniu jezdni.
A mnie w-----a jak jadę sobie równolegle do innego rowerzysty mało uczęszczaną drogą i król szos w swoim golfie 3 daje po klaksonie, bo dla niego cały pas to za mało żeby wyprzedzić dwóch rowerzystów.
Żeby móc prowadzić auto, należy najpierw zapoznać się z przepisami drogowymi, zdać egzamin teoretyczny i praktyczny.
Rowerem może jeździć nawet debil, co nie potrafi czytać, ani pisać.
@Little_Juice: Tak jest teoretycznie, a praktycznie wiadomo jak to wygląda - kierowcy nie znają przepisów lub celowo je łamią. Nie mówiąc już o nowych przepisach - kierowcy się tym za bardzo nie interesują.
Poza tym, jak rowerzysta nie będzie się stosował do przepisów,
C--j tam że czerwone światło - przejadę
C--j tam że obok ścieżka rowerowa - nie będę się cisnął, wolę poblokować ruch na drodze
Schodzić z roweru na przejściu dla pieszych? A na co to komu
Kodeks ruchu drogowego? To tylko dla kierowców
Piesi na chodniku? W---------ć bo ja jadę rowerem a mi nie wybudowali ścieżki :(
Pieszy na ścieżce rowerowej? O Ty k---o gdzie mi po ścieżce łazisz
Pierwszeństwo? Rowerzysta jak karetka zawsze ma pierwszeństwo
Nienawidzę was!
#polakicebulaki #rowerynatory #stoppolonizacjieuropy #buldupy #rower
@JackBauer Żeby móc prowadzić auto, należy najpierw zapoznać się z przepisami drogowymi, zdać egzamin teoretyczny i praktyczny.
Przy tych dwukierunkowych najczęściej zakaz jazdy rowerem stoi na jezdni, ale masz rację
Policja jest w miarę kumata, przynajmniej nie miałem do tej pory z nimi problemu. Gorzej z miejskimi, ci debile chcieli mi wypisać mandat za jazdę drogą w momencie gdy ścieżka była po stronie przeciwnej i jeszcze oznaczona jako 1 kierunkowa... I nie dało się im przetłumaczyć, musiałem wezwać policję która się w------a na nich że takimi
@zasadzka01: Dramatyzujesz :D
Jeżdżę po centrum Warszawy od dwunastu lat i moim zdaniem bezpieczniej jechać jezdnią, niż chodnikiem. Najwięcej wypadków z samochodami mają rowerzyści jadący śmieszką, bądź chodnikiem, przy przecinaniu jezdni.
Komentarz usunięty przez autora
@Little_Juice: Tak jest teoretycznie, a praktycznie wiadomo jak to wygląda - kierowcy nie znają przepisów lub celowo je łamią. Nie mówiąc już o nowych przepisach - kierowcy się tym za bardzo nie interesują.
Poza tym, jak rowerzysta nie będzie się stosował do przepisów,