Country_codes=en_US;en_GB;fr_FR;fr_BE;pl_PL;tr_TR Chcę wydobyć tekst pomiędzy czwartym a piątym średniku (czyli w tym wypadku pl_PL) Formułą w amerykańskim zapisie, gdzie argumenty oddzielamy przecinkami, aby było czytelniej.
ChatGPT sobie nie radzi :( A może isnieje jakiś magiczny sposób na wyodrębnianie tekstu. Jedną z cudownych formuł jakie poznałem, to m.in. "FILTER" (którego brak w LibreOffice, ale jest w Google Sheets). Może wymyślili jakieś nowe formuły, które są prostsze?
Już wyszukując między drugim a trzecim średnikiem, dostaję taką długą nieczytelną formułę.
=MID(A1, SEARCH(";", A1, SEARCH(";", A1) + 1) + 1, SEARCH(";", A1, SEARCH(";", A1, SEARCH(";", A1) + 1) + 1) - SEARCH(";", A1, SEARCH(";", A1) + 1) -1) Tych znaków pomiędzy średnikami nie zawsze jest równa liczba.
@rukh: Może rozdzielić tekst w komórce na kilka komórek, gdzie średnik będzie rozdzielać? Coś jak podziel tekst. Nie wiem czy coś takiego jest, tylko wymyślam.
@cohontes to tak nie ma działać. To ma być tabelka, gdzie jak ktoś dokłada do niej dane, to automatycznie wydobywa z niej informacje z komórki gdzie są dane oddzielane średnikami.
Już sobie poradziłem dzięki Stackoverflow co mi @noipmezc podlinkował
@rukh: no co najmniej dziwne rozwiązanie i raczej powinno być ogarnięte pp aniżeli formułami. Ale widzę, ze to jest dalej często wykorzystywane podejście.
Mam komórkę A1 o wartości:
Country_codes=en_US;en_GB;fr_FR;fr_BE;pl_PL;tr_TR
Chcę wydobyć tekst pomiędzy czwartym a piątym średniku (czyli w tym wypadku pl_PL)
Formułą w amerykańskim zapisie, gdzie argumenty oddzielamy przecinkami, aby było czytelniej.
ChatGPT sobie nie radzi :(
A może isnieje jakiś magiczny sposób na wyodrębnianie tekstu. Jedną z cudownych formuł jakie poznałem, to m.in. "FILTER" (którego brak w LibreOffice, ale jest w Google Sheets).
Może wymyślili jakieś nowe formuły, które są prostsze?
Już wyszukując między drugim a trzecim średnikiem, dostaję taką długą nieczytelną formułę.
=MID(A1, SEARCH(";", A1, SEARCH(";", A1) + 1) + 1, SEARCH(";", A1, SEARCH(";", A1, SEARCH(";", A1) + 1) + 1) - SEARCH(";", A1, SEARCH(";", A1) + 1) -1)
Tych znaków pomiędzy średnikami nie zawsze jest równa liczba.
Coś jak podziel tekst. Nie wiem czy coś takiego jest, tylko wymyślam.
I jest taka jedna kolumna gdzie akurat są dane pdzielone średnikami.
Ale noipmezc wkleił link, który chyba wyjaśni mój problem.
To ma być tabelka, gdzie jak ktoś dokłada do niej dane, to automatycznie wydobywa z niej informacje z komórki gdzie są dane oddzielane średnikami.
Już sobie poradziłem dzięki Stackoverflow co mi @noipmezc podlinkował
A jedna linijka w pliku Translate.txt wygląda tak:
MoraSul_Mansur_03_NPC=Really?;;Vraiment?;;¿En realidad?;;Wirklich?;;Na prawdę?;;Действительно?;;;
No i oni, wklejając nowe linie z pliku Translate.txt do Excela, automatycznie dostają rozdzielony plik na kolumny
ENG FRE ESP GER POL RUS