Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dodaje tego posta anonimowo zebyscie mieli okazje anonimowo udzielic odpowiedzi :)

Ile % waszej pensji jestescie w stanie odlozyc w formie oszczednosci? Albo jak u was to wyglada to w liczbach?

Ja zarabiam 9k na reke, jestem w stanie miesiecznie oszczedzic okolo 1500-2000zl. Wydaje mi sie to troche malo, ale mieszkam w Warszawie i mam wysokie koszty zycia: 4000zl za mieszkanie, jedzenie 1500, leki jakies 300, paliwo 200 - do tego wydatki typu zycie towarzyskie itd.
#finanse #pytanie #oszczednosci

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: drogie mieszkanie, jak wydajesz tyle na paliwo to znaczy że masz auto + a to pociąga spore koszta od zakupu samochodu, po ubezpieczenie, naprawę usterek

zmień lokal na mniejszy, sprzedaj auto (to nie jest must have w Wwa) + zacznij więcej zarabiać ;)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Różnie zarabiam. Koszty to:
Mieszkanie 800 opłaty, 150 prąd, 1300 rata.
Jedzenie chemia paliwo 3000
Muszę jeszcze za cos płacić 1400 miesięcznie xd
Do tego coś sobie kupię i inne fanaberie to wychodzi z 7-8k miesięcznie.
Zarabiam od 10 do 16 więc jest co
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): Odłożyć jestem w stanie 10-25k miesiecznie na budowie za granicą. Zależy od pory roku bo jak siedzę w domu i płacą za siedzenie to wtedy 10k a jak jest praca to 25k idzie odłożyć. I tak slabo bo z kumplem teraz w pracy jestem to on 40-60k miesiecznie odklada w tej samej branży tylko 2 wypłaty ściąga jednocześnie i sobie dorabia, trochę fart bo też tak moglbym gdyby
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Akurat zrobiliśmy świeże podsumowanie roczne, to mogę napisać. Rodzina 2+2, duże miasto wojewódzkie. W 2023 roku oszczędziliśmy 64,5% łącznych dochodów naszego gospodarstwa domowego. Przeznaczamy je na inwestycje długoterminowe (dążymy do wolności finansowej) i wkład pod ewentualną wymianę mieszkania na większe.

• Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Słabiutko, oj słabiutko. Ostatnio ktoś pisał że bez 10k netto i własnego M2 nie masz czego szukać w Stolicy. Nie musisz mieszkać w Warszawie, wtedy z 4k zrobi się 2, lub mniej jeżeli wrócisz do rodziców. Na jedzenie 1,5k? W życiu. 600zł max, 9 stów jesteś w stanie odłożyć do kieszeni. Tylko musisz zacząć sam gotować, szukać promocji. Leki? Znajomi? Możecie umawiać się w domu na piwko, gry
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Podaję za siebie i żonę, bo mamy wspólność. Jesteśmy w stanie odłożyć około 40% zarobków (ca. 9k). Więcej jeśli uznać ratę hipoteki za odkładanie (kapitałowa część to w sumie powiększenie majątku). Realnie odkładamy mniej, pewnie średnio 30%.

· Zaakceptował: grap32
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): Ten od tych odkladanych 25 tysięcy na budowie to chyba mój wujo. On tak opowiadał nam o tej robocie że kuzyna przekonał. Kuzyn wrócił po 2 miesiącach i już z wujem nie gadał, wuj się okazał taki farmazoniarz że skończył wracając do Polski 1500km na SOR ze złamaną nogą bo nie miał ubezpieczenia tam i tu zresztą też. Skończyło się 5 tysiącami które pożyczył mu dziadek. Nie wiem
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Buduję dom, więc część kasy idzie tam i inwestuję mniej niż bym chciał, ale w zeszłym roku:
Wypełniłem IKZE swoje(12,5k PLN) i żony (8,3k PLN)
Wypełniłem IKE swoje (20k PLN), u żony lekko (7k PLN)
(powyższe razem to około 48k PLN)

Do tego poza typowo
  • Odpowiedz