Wpis z mikrobloga

@daj_pan_spokoj: @Vealheim: Wytłumacz mi korwinowską logikę bo nie jestem w stanie jej ogarnąć - jest przeciwnikiem demokracji, ale odłączenie się Krymu popiera bo lud demokratycznie tak zadecydował. Jak mi powiedział @worldmaster Korwin pokazuje w ten sposób absurd tej sytuacji. Ale jest to zaiste dziwny sposób na pokazanie swoich poglądów - żeby pokazać wam absurd sytuacji, będę popierać sytuację której w rzeczywistości wcale nie jestem poplecznikiem. #korwinowskalogika
  • Odpowiedz
@wdowapotedlarzu: istnieją 2 narody które tworzą Belgów:)

@Vealheim: istnieje naród taki naród słowiański chociaż trudno orzec czy używana przez niego nazwa jest właściwa ze względów historycznych

Ciekawe czy jakby mieszkańcy Warszawy w referendum zagłosowali za separacją od Polski i ogłosili się państwem, to czy JKM by to uznał - analogiczna sytuacja do jego
  • Odpowiedz
Jedziemy po kolei, ale przy okazji znalazłem już bibliografię, więc poduczę się i wyłożę jak krowie na rowie :)

@wdowapotedlarzu: Nie istnieje, więc Walonowie i Flamandowie jeżeli uznać ich za naród, mają prawo do samostanowienia. Aczkolwiek pamiętaj, że Belgia to federacja.

@Vealheim: Tak, naród macedoński
  • Odpowiedz
@franekfm: A jakie prawo? Demokracja pogardzana przez Korwina? @daj_pan_spokoj Korwiniści się sami śmieją z lewaków, a sami siebie masakrują:<< szkoda, że są tak ślepo zapatrzeni w krula, ze nie potrafia skrytykować choc jednej jego rzeczy. Ot zamknieci ludzie, bez szerszych horyzontów, elita umyslowa jaka sie mienia
  • Odpowiedz
Oczywiście, że z czasem - po powstaniu kolonii - pojawiły się procesy narodowotwócze.

istne heglowanie. czyli narodu nie było. to że później pojawiły się jakieś procesy - nie ma nic do rzeczy z tematem. przypominam, że zerwanie więzów z WB było następstwem powstania monopolu herbacianego, a nie z procesami narodowo-wyzwoleńczymi

1) Secesji może dokonać tylko naród. Narodem jest zbiorowość społeczna, którą od innych wyróżnia: język, zwyczaje, religia, tradycja historyczna i - przede
  • Odpowiedz
zasady uniwersalne,

@franekfm: Oświeć mnie jakie - jakie konkretnie zasady są w przypadku Krymu. I czemu to nie oświecona mniejszość tatarska nie powinna decydować o statusie Krymu - w tym wypadku podążam po prostu za korwinowską logiką. Większość to zło według jego opinii
  • Odpowiedz
@spluczka: Przecież opisałem na końcu, że koncepcja samostanowienia narodów jest w miarę młoda (ca. 90 lat), więc w żadnym razie nie powinna zostać zastosowana do casusu Stanów Zjednoczonych. Ale jestem teraz na etapie czytania historii prawa amerykańskiego, więc po przeczytaniu z chęcią podzielę się refleksją, jak uzasadnić samostanowienie USA :).
  • Odpowiedz
Większość to zło według jego opinii

@stjimmy: (#) kłamstwo, większość podejmuje głupie decyzje, nie będę z Tobą dalej dyskutował bo jak widzę strata czasu, przekręcasz pojęcia, dużo nie rozumiesz, wypowiedzi JKM bierzesz literalnie, nie widzę sensu dalszej dyskusji
  • Odpowiedz
@franekfm: Nie, większość nie podejmuje złych decyzji - np w Szwajcarii. Oczywiście , bo do wypowiedzi JKM jak zwykle trzeba sztab jego korwinistów. Więc powiedz mi nadal - czemu JKM popiera demokratyczną decyzję mieszkańców Krymu? Skoro sam jest przeciwnikiem demokracji
  • Odpowiedz
@stjimmy: (#) szwajcaria jest wielkości śląska. Demokracja może działać tylko w małych lokalnych społecznościach, nigdy nie będzie działać na skalę makro. Prawo stanowione przez sejm też nie.

podziękował.
  • Odpowiedz