Aktywne Wpisy
Moja przygoda z inwestowaniem zaczęła się przypadkiem pod koniec czerwca 2025. Dotychczas byłem pod wpływem teorii Krzysztofa Karonia, który głosił jakoby cały rynek kapitałowy to spekulacja i manipulacja przez wielkich graczy. Miałem myślenie, że giełda to morze w którym rekiny zawsze pozjadają płotki, nigdy odwrotnie.
Każdy gadał o inwestowaniu, XTB było wszędzie na YT.
A to kupię sobie jakieś ETF za parę złotych i zobaczymy co się stanie.
Wpadłem w ciągłe śledzenie, dopłacałem coraz
Każdy gadał o inwestowaniu, XTB było wszędzie na YT.
A to kupię sobie jakieś ETF za parę złotych i zobaczymy co się stanie.
Wpadłem w ciągłe śledzenie, dopłacałem coraz

BorowikSzlachetny +128
#slubodpierwszegowejrzenia nie macie wrażenia że Breivik się tak zachowuje, bo naczytał się jakichś książek ze sztukami uwodzenia?
Taka lektura do jego podejścia coachowskiego bardzo pasuje, widać te wszystkie triki w stylu: zaskakuj ją, zawsze za nią płać, mówi nie, ale tak naprawdę tego chce, zrób tak, żeby zapamiętała każdy dzień, kupuj kwiaty, pokaż że cię stać itp itd
Taka lektura do jego podejścia coachowskiego bardzo pasuje, widać te wszystkie triki w stylu: zaskakuj ją, zawsze za nią płać, mówi nie, ale tak naprawdę tego chce, zrób tak, żeby zapamiętała każdy dzień, kupuj kwiaty, pokaż że cię stać itp itd

Co to zmieni?
No ludzie, którzy mają np. 30 mieszkań podniosą czynsz, w miastach jak wawa lub turystyczne odpicują i zaczną wynajmować na krótkoterminowy, bo to opłaca się bardziej, przejście większej ilości na krótkoterminowe spowoduje wzrost cen pozostałych
@mickpl: Buahahaha. xD
@voldi: To dlaczego teraz już nie podniosą? Skoro wynajmujący i tak zapłaci?
@voldi: Nie podniosą, bo im się lokatorzy wyprowadzą. Polski rynek najmu jest tak zbudowany, że prawie wszyscy właściciele to właściciele max 3 mieszkań. Jak by była progresja to raczej takie Midele byłyby zmuszone po prostu do wyprzedaży.
@mickpl: O, i to są ważne słowa. Najbliższe miesiące to jest/będzie pokłosie min lądowym pozostawionych przez PiS, cokolwiek nowa koalicja ma zamiar uchwalić, skutkować to będzie najwcześniej w 2025. A frustraci już w grudniu 2023 piali że czemu nie gotowe jak obiecali.
Inna sprawa, że jak szukasz kogoś komu wynajmiesz lub sprzedasz mieszkanie to taki podatek sprawilby, że bardziej byś się z tym spieszył a więc bardziej skłonny byłbyś do
A potem się okazało, że jednak się da i potencjalny janusz biznesu kiedy zobaczy, że ma oddawać 1% od kolejnego mieszkania to jednak będzie wolał zainwestować to w coś innego.
To inwestycja a nie zdzierstwo, każda firma ma ileś tam do zarobienia.
Katastrat wręcz dobije bardziej takich, którzy mają np
@voldi: A jak podniosą mu do 6500?