Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hej mam pytanie do Mirków, którzy pracują jako data engineerzy z jakimś cloudem (aws albo azure). W jaki sposób zdobyliście pierwszego expa z cloudem i data engineeringiem? Pracuję aktualnie z Pythonem (pandas) i sql (Oracle i MSSQL) przez rok już i robie narzędzia związane z danymi (raporty, narzędzia do migracji baz danych) ale niestety nie korzystamy tutaj z clouda a jak patrzę na offki pracy to wszystkie są dla regularów, którzy już mają expa z narzędziami typu spark, kafka, aws albo azure i nie wiem czy warto próbować aplikować na takie oferty. Robię sobie certy na Azure ale nie wiem czy to coś mi cokolwiek da w rekrutacji.

#programista15k #pracait #it

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

W jaki sposób zdobyliście pierwszego expa z cloudem i data engineeringiem?

@mirko_anonim: w pracy. U mnie akurat AWS i cały projekt w node.js (serverless) + trochę frontu (infra w terraform). Ogarnij to czego wymagają w pracy, te cloudy to wielkie kobyły są, i ciężko wszystko bardzo dobrze ogarniać. Bazy danych + kolejki + podstawy k8/docker i lecisz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Pracowałem jako programista i w pracy powiedzieli „kek, mamy problem z naszym cloudem, nie wiem co zrobić, chyba trzeba będzie zatrudnić kogoś…” na co ja powiedziałem „a dajcie mi spróbować, na jakimś małym projekcie na początek of course” i, zacząłem czytać książkę SRE od Google, po pół roku tak się firma rozrosła że był czas zatrudnić drugiego devopsa to wziąłem typa z 10 latami doświadczenia i od niego
  • Odpowiedz