Aktywne Wpisy

mirko_anonim +5
✨️ Czy zmiana nazwiska po ślubie jest ważna? Ⓘ
Latem przyszłego roku planuję ślub. Jednak mam jeden ogromny zgrzyt, który dosłownie czuję jak strzał w serce. Moja narzeczona nie planuje zmieniać nazwiska – nawet nie chce podwójnego.
Od początku przygotowań na wszystko się zgadzałem. Wybór sali, muzyka, jedzenia, fotografa, nawet podróż poślubna jest wybrana stricte pod nią. Ona chce ceremonię na plaży, zgadzam się. Chce konkretną muzykę, zgadzam się. Fotograf, jedzenie, podróż poślubna –
Latem przyszłego roku planuję ślub. Jednak mam jeden ogromny zgrzyt, który dosłownie czuję jak strzał w serce. Moja narzeczona nie planuje zmieniać nazwiska – nawet nie chce podwójnego.
Od początku przygotowań na wszystko się zgadzałem. Wybór sali, muzyka, jedzenia, fotografa, nawet podróż poślubna jest wybrana stricte pod nią. Ona chce ceremonię na plaży, zgadzam się. Chce konkretną muzykę, zgadzam się. Fotograf, jedzenie, podróż poślubna –

JoMaHaa +1311
Dam Wam taki protip. Jak jestescie z kobitą w związku to zapytajcie się jej czasem czy nie przytyła troszeczkę, albo powiedzcie cos w stylu "oo widzę, ze troszkę przybylo Cię w bioderkach". To jej da sygnał że się interesujecie nią i zauważacie nawet drobne zmiany bo wam zależy i nie jest obojętna.
#zwiazki #rozowepaski #niebieskiepaski
#zwiazki #rozowepaski #niebieskiepaski

Poszukuję czegoś, co pomoże mi napisać algorytm wrzucania pudełek do pojemnika w 3D. Najlepiej z wizualizacją.
Definiuję sobie listę pudełek i wymiary dla każdego z pudełek. Definiuję pojemnik i jego wymiary. Dla uproszczenia wszystko jest prodłopadłościanami. Następnie wpadają one losowo do pojemnika. Chcę policzyć prawdopodobieństwo wystawania ich z pojemnika, poprzez przeprowadzenie X symulacji (>10000).
Trzeba uwzględnić, że pudełka mogą być w dowolnej orientacji, a nie leżeć tylko na jednej z płaszczyzn.
Poszukuję jakichkolwiek materiałów z tym związanych. Problem jest podobny do 3D bin packing problem ale jednak nie jest to to samo, bo w tamtym problemie zazwyczaj stosuje się relaksację, poprzez układanie pudełek na jednej z 3 płaszczyzn.
ChatGPT nie jest pomocny, albo źle definiuję mu problem. Ewentualnie nie potrafi napisać do tego kodu, bo będzie to raczej mocno skomplikowany kod.
@RopuchYtong: Jakbyś to chciał faktycznie zrobić przynajmniej semi-optymalnie to byłby skomplikowany kod na jakąś optymalizacje. Ale ty chcesz symulować wrzucanie na pałe. Musisz sobie napisać logikę wykrywania "kolizji 3d", podobną jak w dowolnej grze 3d. Tu masz wzorki: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Games/Techniques/3D_collision_detection
Do tego pytanie jak bardzo chcesz tu symulować fizykę tego wrzucania. Bo na dobrą sprawę to potrzebujesz napisać taki mini-silnik fizyki 3d.
Nie myśl