Wpis z mikrobloga

#chatgpt #programowanie #sztucznainteligencja

Apropos mojego wczorajszego wpisu o pozwie NYT.

Ktoś tam napisał, że nie ma takiej możliwości, żeby zaorać model. To tutaj screen z tego co jest w pozwie. Wiadomo, żądania, a rzeczywistość to dwie różne rzeczy plus to, że USA mogą nie mieć interesu, żeby to orać ze względu na "wyścig zbrojeń" z innymi krajami typu Chiny. Jasnym jest, że raczej całego modelu nie zaorają, ale NYT był dużym źródłem danych ich modelu więc mogą go znacznie upośledzić albo płacić olbrzymie kary za wykorzystanie tego ¯\(ツ)/¯

Poza tym, martwi mnie to, że temat AI zebrał tych samych wyznawców jak kryptowaluty - cryptobros czy raczej AI bros. Jak wejdziecie na subreddita r/singularity to tam jest czysta Choroszcz apropos AI (pozdrawiam nadczlowiek, odnalazłbyś się tam), wstawię w komentarzu perełkę którą przeczytałem, ale generalnie większość komentarzy tam to potężne foliarstwo.
Need - #chatgpt #programowanie #sztucznainteligencja

Apropos mojego wczorajszego wpi...

źródło: redd

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 5
Garstka moich przemyśleń też jest taka, że jeżeli już mamy rozwijać te LLMy to chciałbym, żeby wszystkie one były OpenSource i żadne korporacje nie trzymały na tym swoich łapsk.
  • Odpowiedz
r/singularity to tam jest czysta Choroszcz apropos AI

@Need: Śledziłem ten sub przez kilka miesięcy - to syf i echo chamber, gdzie zamiast rzeczowej dyskusji jest koncert życzeń (AGI nastanie pojutrze), za prawdę uznaje się opinie zasłyszane na Twitterze a idolizacja Altmana sięga zenitu.
  • Odpowiedz
Garstka moich przemyśleń też jest taka, że jeżeli już mamy rozwijać te LLMy to chciałbym, żeby wszystkie one były OpenSource i żadne korporacje nie trzymały na tym swoich łapsk.

@Need: korporacje trzymają na tym swoje łapska, bo możliwości AI są ściśle powiązane z ilością danych i zasobów sprzętowych do jakich masz dostęp. Są metody redukujące zapotrzebowanie na te zasoby, ale nadal najwięcej możliwości rozwoju mają korporacje.
  • Odpowiedz
Jak wejdziecie na subreddita r/singularity to tam jest czysta Choroszcz apropos AI

@Need: to tak samo jak na r/futurology, tylko tam walą konia do paru jeszcze innych rzeczy
  • Odpowiedz