Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Umowa przedwstępna na pierwsze #mieszkanie podpisana, jutro składam wniosek o #kredyt2procent
1. Czy kredyty brane z gwarancją wkładu własnego procesowane są przez banki dłużej niż standardowe wymagające 20% wkładu? (Wymaga ktoś mniej niż te 20% wgl?)
2. Jak wygląda kwestia brania kredytu 2 % na mieszkanie + wykończenie? Muszę w jakimś określonym okresie czasu (np. 2 lata) przedstawić bankowi rachunki za materiały typu płytki, panele, farby oraz ewentualnie faktury za robociznę czy jest to bardziej skomplikowane? Umeblowanie też tu się wlicza?
Na wkład mam, tak samo na wykończenie, ale skoro to darmowe siano to grzech byłby nie skorzystać.
#kredythipoteczny

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Ja brałem na mieszkanie + wykończenie. Robisz kosztorys na co wydasz kase, u mnie był bardzo ogólnikowy typu drzwi 4k, łazienka 20k - gresy, baterie, prysznic, wc+stelaż etc + 10k meble do zabudowy w kuchni (zmywarka w zabudowie, piekarnik w zabudowie, lodówka w zabudowie). Nie możesz w kosztorys wpisać rzeczy ruchomych typu kanapa, telewizor etc.

Oczywiście jak weżmiesz np 50k na wykończenie i zostanie Ci 10k to nikt nie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
1) ten sam czas
2) tak, wykończenie przez kilka miesięcy. Bank robi inspekcję jak wykorzystałeś środki. Nie trzeba faktur. Umeblowanie tak ale jak jest trwale połączone z nieruchomością czyli np: kuchnia, szafy wnękowe.
  • Odpowiedz
1. Czy kredyty brane z gwarancją wkładu własnego procesowane są przez banki dłużej niż standardowe wymagające 20% wkładu? (Wymaga ktoś mniej niż te 20% wgl?)

@mirko_anonim: Nie wpływa to na czas procesowania wniosku.

2. Jak wygląda kwestia brania kredytu 2 % na mieszkanie + wykończenie? Muszę w jakimś określonym okresie czasu (np. 2 lata) przedstawić bankowi rachunki za materiały typu płytki, panele, farby oraz ewentualnie faktury za robociznę czy jest to
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Ashram654 @kozerus @marcpol zakładając, że nieruchomość kosztuje 400 k i mam zarówno na wkład jak i na wykończenie, które rozwiązanie lepsze w moim przypadku? Brać kredyt na całą wartość nieruchomości i wykończyć z zaskórniaków czy może brać na mieszkanie wraz z wykończeniem i wpłacić tym samym 20% wkładu własnego?

• Odpowiedz
✨️ Autor wpisu (OP): @Ashram654 @kozerus @marcpol zakładając, że nieruchomość kosztuje 400 k i mam zarówno na wkład jak i na wykończenie, które rozwiązanie lepsze w moim przypadku? Brać kredyt na całą wartość nieruchomości i wykończyć z zaskórniaków czy może brać na mieszkanie wraz z wykończeniem i wpłacić tym samym 20% wkładu własnego?

@mirko_anonim: W programie BK2 niskie oprocentowanie rzędu 2% przez pierwszych 5 lat skutkuje tym,
  • Odpowiedz