Aktywne Wpisy
Mega_Smieszek +570
Nacho_Libre +17
#sluchamzlastfm #sluchamzlastfm2 #muzyka #spotify #lastfm
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Co do emerytury, to standardowo - nieruchomości i akcje, czyli aktywa przynoszące coraz mniejszy zysk w relacji do pensji średniej czy minimalnej (odpowiednie wyliczenia przedstawię w następnym wpisie), czy macie jakieś bardziej wyrafinowane sposoby?
Pytam z ciekawości tutaj anonimowo, bo jak pytałem znajomych na B2B, czy te dodatkowe 3-4 k miesięcznie jakoś inwestują na przyszłość, skoro nie wierzą w ZUS, czy leci na bieżące wydatki, to po reakcji widziałem, że taka refleksja jest niepożądana ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#programowanie #programista15k #pracait #b2b #uop
Jeśli chodzi tak stricte o emeryture to wykorzystuje limity na IKE oraz IKZE, zacząłem mając 22 lata.
Reszta inwestycji idzie na ETF na koncie maklerskim, obligi skarbowe i złoto w odpowiednich proporcjach.
Mimo, ze robię na B2B to czuje się dość komfortowo. Myślę, że jakieś ubezpieczenie na życie jest też do rozważenia.
@nad__czlowiek: nie, ten system już nie obowiązuje. Stare zasady dotyczą może Twoich rodziców, ale na pewno nie Ciebie. Emerytura jest obecnie obliczana poprzez podzielenie ilości środków zgromadzonych na koncie ZUS przez oczekiwany czas dalszego trwania życia. Przez 10 lat nie uskładasz tyle co przez 40 zwłaszcza że jest limit roczny. Nawet przy pensji powyżej 15k miesiecznie 10 lat pracy da Ci
@notBart: wdówka to kasę zapisze dzieciom i będzie oczekiwać, że ją utrzymasz jak mąż do tej pory ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja generalnie mam 30 na karku, ale tak szczerze rozmawiajac z osobami co pracuja w zus to mowia ze nie wiedza jak ten system wytrzyma za 5-10 lat juz nie mowiac o tym co bedzie za 30.
Kompletnie mam wrażenie, ludzie pomijaja ten aspekt.
Co do pytania z tematu. Sam
W okolicach 2060, minimalna ma być ok. 9k i stanowić ok. 25%
średniej pensji czyli tak na prawdę tak jak dziś.
Teraz porónaj sobie czy za taką kwotę dziś się utrzymasz czy nie, to też zależy od wielu czynników bo są ludzie co im starczy :>
Ale nie masz tak jak to czytasz, banana na buzi? Bo ja mam xD
Dzisiaj za 2500 sie utrzymasz ale za 30 lat to wrozenie z fusow co bedzie i jak bedzie. A fakty sa
Teraz kwestia czy ktoś jest tak sprytny by dobrze inwestować, czy jednak nie i lepiej żeby sobie odkłądał w tym ZUS. Tym bardziej że po reformie to się troche liczy inaczej,
Ktos mi madry kiedys powiedzial, ze jak rosna ceny mediow itp. to nigdy one potem nie tanieją, cena moze stac kilka lat , ale nigdy mniej nie bedzie.
Co do minimalnej z UE itd. to ja bym tak nie