Wpis z mikrobloga

Siema programiści na B2B! Jakie macie plany na emeryturę i ewentualną rentę w razie pogorszenia się zdrowia albo wypadku? Bo na UoP to wiadomo, emerytura z ZUSu i PPK, przy złym stanie zdrowia renta. Programista uczciwie płacący składkę rentową od maximum (30-krotność podstawy) dostanie co miesiąc pieniądze dużo wyższe niż pensja minimalna, typu 4,5-6,5k, waloryzowane co roku, aż do uzyskania praw emerytalnych. Jedyne co trzeba zrobić, to przekonać lekarza orzecznika, że naprawdę jest się chorym. Jest gdzieś na rynku porównywalne ubezpieczenie dające takie samo zabezpieczenie? Jeśli tak, to jakie ma OWU i składkę?
Co do emerytury, to standardowo - nieruchomości i akcje, czyli aktywa przynoszące coraz mniejszy zysk w relacji do pensji średniej czy minimalnej (odpowiednie wyliczenia przedstawię w następnym wpisie), czy macie jakieś bardziej wyrafinowane sposoby?

Pytam z ciekawości tutaj anonimowo, bo jak pytałem znajomych na B2B, czy te dodatkowe 3-4 k miesięcznie jakoś inwestują na przyszłość, skoro nie wierzą w ZUS, czy leci na bieżące wydatki, to po reakcji widziałem, że taka refleksja jest niepożądana ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#programowanie #programista15k #pracait #b2b #uop
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Romska_Palo_Ul_Laputa: jak za parę lat pospłacam hipoteki to będę się zastanawiał. Bezstresowo ponad oprocentowania tych kredytów nie zainwestuję w nic. Potem się zastanowię co dalej. Może trochę poodkładam i poinwestuję w coś z relatywnie niskim ryzykiem, a może będę powoli myśleć nad przesiadką na UoP w jakimś ciepłym korpo i przy okazji jakieś ochłapy na ZUS odłożę.
  • Odpowiedz
@Romska_Palo_Ul_Laputa ike z obligacjami, dywersyfikacja w rożne dobra typu metale szlachetne, działki, lokaty i modlić się żeby nasze państwo nie zbankrutowało albo zostało zaatakowane w ciagu najbliższych 30 lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Romska_Palo_Ul_Laputa:
Jeśli chodzi tak stricte o emeryture to wykorzystuje limity na IKE oraz IKZE, zacząłem mając 22 lata.
Reszta inwestycji idzie na ETF na koncie maklerskim, obligi skarbowe i złoto w odpowiednich proporcjach.

Mimo, ze robię na B2B to czuje się dość komfortowo. Myślę, że jakieś ubezpieczenie na życie jest też do rozważenia.
  • Odpowiedz
wystarczy 10 lat na UoP żeby mieć sensowną emeryturę

@nad__czlowiek: nie, ten system już nie obowiązuje. Stare zasady dotyczą może Twoich rodziców, ale na pewno nie Ciebie. Emerytura jest obecnie obliczana poprzez podzielenie ilości środków zgromadzonych na koncie ZUS przez oczekiwany czas dalszego trwania życia. Przez 10 lat nie uskładasz tyle co przez 40 zwłaszcza że jest limit roczny. Nawet przy pensji powyżej 15k miesiecznie 10 lat pracy da Ci
  • Odpowiedz
@Volantie: na stronie ZUSu jest kalkulator, który wylicza na podstawie Twojego wieku, zgromadzonych do tej pory środków, deklarowanego wieku zakończenia aktywności zawodowej, zarobków, prognozowanych zarobków, prognozowanej inflacji szacowaną emeryturę wraz z odniesieniem, ile to szacunkowo będzie na dzisiejsze złotówki. Tak bez tego to ciężko wyliczyć. Ogólnie jak całe życie B2B, to minimalna, obecnie 1450 około.
  • Odpowiedz
Mnie natomiast zastanawia jeszcze jak ludzie się widzą np. w wieku 80 lat ;) odkłądasz samemu... ok do 65 roku życia, zakładasz że masz na 10lat... ale co jak pozyjesz 20? albo przy 70 zdrowie zacznie tak niedomagać, że ogarnianie zainwestowanych pieniadzy tak by je sensownie ściągać do kieszeni, że tak powiem bedzie nie na sily fizyczne czy psychiczne?

Kompletnie mam wrażenie, ludzie pomijaja ten aspekt.

Co do pytania z tematu. Sam
  • Odpowiedz
@Volantie: Jak będzie miał lata składkowe to mu dorzucą do minimalnej ile by nie miał ;) A czy będzie 2,5 czy nie to za dużo czynników by obliczyć. No ale zakładając, że tyrał całe zycie na b2b i potem 10 lat na minimum to dobił by może do 2k obecnie vs niecałę 1.5k minimalna. Trzeba by liczyć :)
W okolicach 2060, minimalna ma być ok. 9k i stanowić ok. 25%
  • Odpowiedz
@Cachorro xD

średniej pensji czyli tak na prawdę tak jak dziś.
Teraz porónaj sobie czy za taką kwotę dziś się utrzymasz czy nie, to też zależy od wielu czynników bo są ludzie co im starczy :>

Ale nie masz tak jak to czytasz, banana na buzi? Bo ja mam xD
Dzisiaj za 2500 sie utrzymasz ale za 30 lat to wrozenie z fusow co bedzie i jak bedzie. A fakty sa
  • Odpowiedz
@Volantie: Nie bardzo rozumiem banana. Wiadomo, że za 30lat będziemy operować innymi kwotami i cięzko to przewidzieć. Można natomiast w normlanych warunkach próbować szacować przy jakimś tam tępie zwrostu, inflacji jakie to będą mniej więcej kwoty np. takich emerytur.
Teraz kwestia czy ktoś jest tak sprytny by dobrze inwestować, czy jednak nie i lepiej żeby sobie odkłądał w tym ZUS. Tym bardziej że po reformie to się troche liczy inaczej,
  • Odpowiedz
@Cachorro no bo mi chodzi o to ze wezmy koszty utrzymania mieszkania np. dzisiaj wynosza zalozmy x kwote, teraz na prad podrozec i bedzie znacznie drozej, w sensie w ciagu ostatnich np. 10 lat koszt utrzymania mieszkania wzrol nawet o 100% w wielu przypadkach.

Ktos mi madry kiedys powiedzial, ze jak rosna ceny mediow itp. to nigdy one potem nie tanieją, cena moze stac kilka lat , ale nigdy mniej nie bedzie.
  • Odpowiedz
@Volantie: Tutaj tak, to się zgodzę. Ale koszta życia to już kompletnie kolejna para kaloszy. Za dużo zmiennych jak gdzieś wspomniałem i można wg. mnie szacować odnosząc się do dzisiejszych sytuacji i przyjmować, że odpowiedniki kwot pozwolą co najwyżej na zbliżony poziom (bo prędzej będzie tylko gorzej, niz lepiej, więc jak dzisiejszy poziom byłby fuj, to lepiej nie bedzie).

Co do minimalnej z UE itd. to ja bym tak nie
  • Odpowiedz