Wpis z mikrobloga

Siema programiści na B2B! Jakie macie plany na emeryturę i ewentualną rentę w razie pogorszenia się zdrowia albo wypadku? Bo na UoP to wiadomo, emerytura z ZUSu i PPK, przy złym stanie zdrowia renta. Programista uczciwie płacący składkę rentową od maximum (30-krotność podstawy) dostanie co miesiąc pieniądze dużo wyższe niż pensja minimalna, typu 4,5-6,5k, waloryzowane co roku, aż do uzyskania praw emerytalnych. Jedyne co trzeba zrobić, to przekonać lekarza orzecznika, że naprawdę jest się chorym. Jest gdzieś na rynku porównywalne ubezpieczenie dające takie samo zabezpieczenie? Jeśli tak, to jakie ma OWU i składkę?
Co do emerytury, to standardowo - nieruchomości i akcje, czyli aktywa przynoszące coraz mniejszy zysk w relacji do pensji średniej czy minimalnej (odpowiednie wyliczenia przedstawię w następnym wpisie), czy macie jakieś bardziej wyrafinowane sposoby?

Pytam z ciekawości tutaj anonimowo, bo jak pytałem znajomych na B2B, czy te dodatkowe 3-4 k miesięcznie jakoś inwestują na przyszłość, skoro nie wierzą w ZUS, czy leci na bieżące wydatki, to po reakcji widziałem, że taka refleksja jest niepożądana ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#programowanie #programista15k #pracait #b2b #uop
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cachorro ale chyba najlepiej miec na starosc 2 mieszkania swoje, w jednym zyjesz Ty a drugie wynajmujesz za kase.

Jakie by ceny czegokolwiek nie byly, emerytura plus kasa z wynajmu pozwoli sie dobrze utrzymac

Oczywiscie mieszkanie w miescie wojewodzkim, bo powiaty w polsce sie wyludniaja, tam zyja najczesciej starzy ludzie albo ludzie co maja wlasna firme
  • Odpowiedz
@Romska_Palo_Ul_Laputa: od 25 lvla oszczędzam 75% zarobków netto i 90% tego leci na akcje amerykańskie, reszta na obligacje EDO i VWRA

o emeryturę się nie boję, chyba, że stracę rękę lub wybuchnie 3 wojna światowa, ale wtedy to nic nie będzie miało znaczenia

jak będę brał mieszkanie/dom/samochód to kredo/leasing pod korek
  • Odpowiedz
@Volantie: rozkminiałem to jakiś czas temu i też mieszkanie do tego czasu będzie wymagało remontu conajmniej 2x, za 30-40lat w perspektywie demografii nie wiadomo jak będzie wygladał rynek najmu. Może być, że będzie dużo mieszkań pod najem (bo teraz tak jest kupa kupowana), a najemców mniej niż dziś... może znów nawalić np. migrantów i być jeszce lepiej niż jest ;)
Nie przewidzi... dyserfikacja i jakoś to będzie, a jak nie
  • Odpowiedz
jak będę brał mieszkanie/dom/samochód to kredo/leasing pod korek

@wygryw50k: a potem własnie jak utnie ci rękę, wybuchnie wojna czy coś to to pod korek zrobi kuku. Niskie koszty życia, duże dochody ;) To jest to. Auto to luksus, mieszkanie to inwestycja więc też trzeba to rozpoatrywać inaczej.
  • Odpowiedz
@Cachorro myślałem by wyprzedzić i zaadresować twój argument, ale nie chciało mi się

a więc, nie dodałem, że takie zobowiązania wziąłbym na siebie tylko wtedy, gdy byłbym w stanie spłacić je w ciągu jednego dnia w razie gdyby była taka potrzeba

drogi samochód to deprecating asset i fanaberia, nie bez powodu nie mam teraz żadnego
  • Odpowiedz
@wygryw50k: to git, bo część o tym zapomina i potem mieliśmy jak przy wybuchu plandemi covidu skowyt bo 1mc bez dochodu kładło ludziom budżety (już nie wchodźmy czy covid itd. to było słuszne czy nie) :D
  • Odpowiedz