Wpis z mikrobloga

Dzień Niepodległości to idealny czas na przetestowanie wędzarni balkonowej. ( ͡º ͜ʖ͡º)

Pogoda sprzyja, a mięsiwo zapeklowane już od ponad tygodnia więc działam.

To moje pierwsze doświadczenie z wędzeniem (które de facto prawdziwym wędzeniem nie jest, ale jak się nie ma co się lubi), wcześniej bawiłem się tylko szynkowarem, ale wędliny z niego, choć dobre, to szybko mi się przejadły. Co dym to jednak dym.

Trzymajcie kciuki by się udało, by smakowało i bym się nie zniechęcił jak jednak nie będę zadowolony z efektu. :p

Jak skończę to napiszę podsumowanie z całej operacji. Póki co pachnie pięknie. (ʘʘ)
#krupgotuje #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #foodporn #ogrodnictwo #ogrod #dzialka #wedzenie #wedlinydomowe
Krupier - Dzień Niepodległości to idealny czas na przetestowanie wędzarni balkonowej....

źródło: temp_file5531326004638306210

Pobierz
  • 21
via Android
  • 1
@420_3 o dziwo nie robi dużo dymu. Testuję na działce, ale myślę, że spokojnie dałoby radę robić na balkonie tym bardziej jeśli by się robiło zgodnie z instrukcją czyli na zamkniętej pokrywie i otwieraniu jej tylko co jakiś czas.

Widziałem, że ludzie nawet w domu na indukcji na tym wędzą. ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Krupier mój stary ma taką kompletna wędzarnie ale to trzeba mieć trochę ziemi.
Lubi w niej sobie ryby wędzić. Łososie, makrele. I kiełbasę z dzika bo mój chrzestny biega po lesie z dwururko.
via Android
  • 2
@420_3 @Cauliflower spróbowane. Jak na pierwszy raz to chyba całkiem okej chociaż może nieco za słone (dałem chyba 16 g na kilogram, następnym razem dam mniej, @Cauliflower ile ty solisz?).

Wydaje mi się też, że nieco zbyt dymne i mówię to ja, człowiek, który uwielbia mocno wędzone. Ale może to kwestia drewna. Wedzilem na dębie.

Najlepiej wyszedł schab i boczek, szynka chyba mogłaby nieco jeszcze poleżeć. Serek bez szału, ot ciekawostka.

Ogółem
Krupier - @420_3  @Cauliflower spróbowane. Jak na pierwszy raz to chyba całkiem okej ...

źródło: temp_file3552138336015241342

Pobierz
@Krupier: Rozumiem peklowane na sucho? Ja daję 18 g/kg tylko potem mocze z 15 minut w zimnej wodzie. Ogólnie trzymam się tego co producent na soli piszę i mam, że na sucho 15-18 g.

Tylko ja powoli odchodzę od peklowania na sucho. Jednak szynki, schaby są o wiele bardziej soczyste jak na mokro są. Do tego przy nastrzyku solanką można czas bardzo skrócić. Peklować na sucho będę boczek jeszcze, ale ten
  • 0
Rozumiem peklowane na sucho? Ja daję 18 g/kg tylko potem mocze z 15 minut w zimnej wodzie. Ogólnie trzymam się tego co producent na soli piszę i mam, że na sucho 15-18 g.


@Cauliflower: yup, na sucho w próżni. Może i nawet 18 g to było, nie pamiętam. Nie moczyłem w każdym razie.

Tylko ja powoli odchodzę od peklowania na sucho. Jednak szynki, schaby są o wiele bardziej soczyste jak na
ja nie mam za bardzo miejsca by w garach z wodą peklować niestety.


Tyle co tam miałeś zmieściłoby się w 4l okrągłym pojemniku. No ale rozumiem, ja mam więcej lodówek.

ciężko stwierdzić bo ten termometr na przykrywce to raczej symboliczny jest, ale myślę, że tak 40-50 stopni trzymało.


Myślałem, że więcej bo im wyższa temperatura tym szybsze wędzenie. W takim razie można użyć foli celulozowej. Przepuszcza dym i parę wodna ale smoliste
  • 0
Myślałem, że więcej bo im wyższa temperatura tym szybsze wędzenie. W takim razie można użyć foli celulozowej. Przepuszcza dym i parę wodna ale smoliste na niej zostaną.


@Cauliflower: sprytne, nie znałem tego patentu. Obczaję. (ʘʘ)
  • 0
@Cauliflower: ej, a co polecisz do przefiltrowania nalewki? Bo sporo osadu mi jednak zostało w winogronówce, a przez gazę z apteczki nie chce iść (bo w sumie to ma tamować krew więc nie dziwne, że nie przepuszcza płynu xD).