Aktywne Wpisy
Ejber_z_Fyrtla +29
#tatacontent #ojcostwo
Siemanko ojcowie! Niedługo moja ukochana będzie rodzić bliźniaki, więc pytanie do was, jakie gadżety wam ułatwiły życie z perspektywy ojca. Jak narazie mam obrotowe bazy do fotelików żeby się nie męczyć ;) Myślę nad specjalnym śmietnikiem na pieluchy i podgrzewaczem do chusteczek nawilżanych.
Myślę też nad wykorzystaniem starych telefonów do zrobienia elektronicznej niani, macie pomysły?
Oddaję głos do studia i słucham państwa :)
Ps. Kocy do budowania baz już kilka
Siemanko ojcowie! Niedługo moja ukochana będzie rodzić bliźniaki, więc pytanie do was, jakie gadżety wam ułatwiły życie z perspektywy ojca. Jak narazie mam obrotowe bazy do fotelików żeby się nie męczyć ;) Myślę nad specjalnym śmietnikiem na pieluchy i podgrzewaczem do chusteczek nawilżanych.
Myślę też nad wykorzystaniem starych telefonów do zrobienia elektronicznej niani, macie pomysły?
Oddaję głos do studia i słucham państwa :)
Ps. Kocy do budowania baz już kilka
POPCORN-KERNAL +80
Kiedyś się miało takie zamrażary po 300 litrów załadowane tak, że się nie domykały i do tego ta w lodówce + pełna piwnica przetworów.
Troskawki, agrest, maliny, mięso, wędliny, kości, zielenina wszelka, grzyby, ryby... Kiedyś to było kurła. Chłop rodzinie rozdawał.
Dziś człowiek nawet nie ma z czego uszek na święta porobić a jeszcze jeb...ni developerzy
ludziom z miast ogródki potrafią likwidować pod galerie handlowe. (╥﹏╥)
Rzygam cyfrowymi
Troskawki, agrest, maliny, mięso, wędliny, kości, zielenina wszelka, grzyby, ryby... Kiedyś to było kurła. Chłop rodzinie rozdawał.
Dziś człowiek nawet nie ma z czego uszek na święta porobić a jeszcze jeb...ni developerzy
ludziom z miast ogródki potrafią likwidować pod galerie handlowe. (╥﹏╥)
Rzygam cyfrowymi
Bardzo martwi się o los rodzin.
Konkretnie to o los rodzin deweloperów, bo brak wajek połączony z zawieszeniem beki i być może realnymi, dodatnimi stopami procentowymi oznacza dla branży rzeź.
#nieruchomosci #kredyt2procent #wakacjekredytowe #ekonomia #gospodarka
@mickpl: a ty nadal myslisz ze ktos w polsce pozwoli na rzez w budowlance xD powodzenia!
@Kutafonix215: Przed wyborami to było kontrowersyjne, ale już po. W dodatku nie wiadomo czy zaraz nie przebudzi się Jaszczomp i nie zacznie wdrażać prawdziwej walki z inflacją.
@Kutafonix215: To zdecydowanie jest moja ulubiona bajeczka jak działa gospodarka. Potężny kartel, jak OPEC, zakręca podaż. A wszyscy w branży grzecznie rzucą łopaty i pójdą sadzić marchew.
@Kutafonix215: To uruchomi ktoś inny. Deweloperów banalnie się zastępuje, bo do tego nie trzeba mieć większych kompetencji. To nie produkcja aut, tylko coś co można uprawiać ze szwagrem.
@mickpl: xD teoretyk znowu podsumowuje sytuacje. Skoro to takie latwe i marze sa tak ogromne, to wez swoj hajs z lokaty i wybuduj cos, zrezygnujesz z polowy marzy i bedziesz potentatem lokalnym ze swoim szwagrem
@acpiorundc: od stycznia do czerwca wydano jakies 110k pozwolen i to jakies 40proc mniej niz rok temu w analogicznym okresie. Jesli ten trend jest wg ciebie ok, i twoim zdaniem nie bedzie mial wplywu na ceny, to widze ze musze sobie dodac nowy nick do kolekcji ulubiencow z tagu xD
@Kutafonix215: Ale przecież dokładnie to się wydarzyło. W dużych miastach i dookoła działają setki firm deweloperskich. Najwięcej jest takich właśnie mały inwestycji ze szwagrem.
A rynek by się sypnął, tylko w pierwszej połowie tego roku spanikowani ludzie uciekali z hajsu w kwadraty (słynni "klienci gotókowi", 70% zakupów inwstycyjnych), a potem jeszcze dosypano darmowe
https://www.portalsamorzadowy.pl/inwestycje/ile-nowych-mieszkan-oddano-do-uzytku-a-ile-jest-w-budowie-oto-najnowsze-dane-gus,490536.html
Serio wierzysz ze ludzie beda masowo licytowan z mieszkan po przejeciu wladzy przez nowy rzad? Nie ma #!$%@? we wsi
To sypniecie kasy z beki na rynek bylo kolem ratunkowym dla wielu dewow, trudno sie nie zgodzic. Program debilny, ale dopuszczenie do zwiniecia sie budowlanki byloby katastrofa przy naszym zapotrzebowaniu. A mimo spadajacej
https://forsal.pl/nieruchomosci/aktualnosci/artykuly/8862423,liczba-pozwolen-na-budowe-mieszkan-spadla-sa-dane-gus-za-czerwiec.html
Starsze dane, a sytuacja wyglada tylko odrobine lepsza na sierpien
@Kutafonix215: Buda to tak przedstawia, aby dodać dramy.
W praktyce dramy nie ma. Najczęściej chodzi o sytuację, gdzie startowałeś np. w 2021 z miniratką 2800, a teraz płacisz 6000, a w urzędzie gdzie pracujesz takie podwyżki nie dali. No to sprzedajesz za tyle, aby spłacić kapitał i nara. A żeby spłacić kapitał wystarczy, że wystawisz za np. 70% obecnej oferty u dewelopera.
@mickpl: do kiedy sie to wydarzy? Krotki okres, czyli w mniej niz rok, ludzie zaczna sie wyprzedawac z mieszkan bo nie bedzie wakacji kredytowych, tak? I rzad nie zainterweniuje tym razem? Robie notatki, bo widze ze