Wpis z mikrobloga

Wyjaśnijcie mi dlaczego po przespaniu w nocy 1-3 godziny czuję się przez cały następny dzień 1000 razy gorzej niż jakbym w ogóle nie kładł się spać? Wolę isc do pracy po nieprzespanej nocy niż po 1-3 h snu i będzie mi lepiej

Jak prześpię od 5 godzin wzwyż to czuję się dobrze, jak nie pójdę na jedną noc spać to też tragedii nie będzie, jeśli następnej nocy pójdę już normalnie. Ale jak prześpię 1-3 h to czuję się nie tylko po wybudzeniu, ale całą resztę dnia jakbym umarł za życia i był chodzącym trupem.

#sen #bezsennosc #zdrowie #medycyna #psychiatria #takaprawda # pracbaza #praca
  • 9
@Jamniki2: Nie zrobię tego, ponieważ kiedyś pracowałem na zmiany i miałem problemy ze snem to lekarz przepisywał mi różne leki na próbę i po każdym zasypiałem, ale czułem się gorzej po wybudzeniu niż jakbym w ogóle tego nie wziął i zarwał noc.

Już nie pracuje na zmiany i nie mam problemów ze snem, ale czasem co kilka miesięcy mam taki flashback po systemie zmianowym, że nie mogę spać, jednak już tak
@Ynfluencer: to jest chyba związane z tym co się dzieje z organizmem podczas snu - wydzielanie meltanoniny, zmiana poziomu cukru, spowolniony metabolizm i wytrącasz organizm z rytmu wstając po chwili a jak w ogóle nie pójdziesz spać to organizm cały czas pozostaje czujny, ja też tak mam, tylko wystarczy że śpię niewiele krócej niż zwykle, bardzo źle reaguje na zmiany rytmu dobowego