Wpis z mikrobloga

@Szarlej47: Zapewne metylofenidad. W Polsce nierefundowany, koszt jakieś 300zł + wizyta miesięcznie, później tolerancja rośnie i wydajesz jeszcze więcej. Ja dostałem diagnozę, brałem te leki ze 2 tygodnie ale stwierdziłem że to #!$%@? i nie będę się tym faszerował. Fakt, często spotyka mnie sytuacja jak z obrazka, aczkolwiek kiedy muszę się skupić w pracy to nie mam z tym problemów, wtedy w drugą stronę, łapie bardzo mocny hiperfokus.
Zapewne metylofenidad. W Polsce nierefundowany, koszt jakieś 300zł + wizyta miesięcznie, później tolerancja rośnie i wydajesz jeszcze więcej.

@pionas1337: @Szarlej47 Ja dostaje na luzie zapas na kilka miesięcy. W zależności od dawki cena to od ~45 zł do ~135 zł za 30 tabletek. Co do tolerancji to pomaga robienie przerw, np. na weekend, urlop, święta itp. Plus są inne leki ale akurat w moim przypadku średnio działają.
@Theo_Y Też tak mam. Teraz czytam te komentarze i wszystko się zgadza XD Zawsze mialem problemy ze skupieniem, ale moja matka mi mówiła, że jestem po prostu głupi i sie nie staram. Nie potrafię sie uczyć bez muzyki i bawienia się czymś w dłoniach, jak sie do czegoś przygotowuje to chodzę po calym domu w kółko. Ludzie często zwracają mi uwagę, że za cicho do nich mowie, wszystko się zgadza. Mam ADHD
@Theo_Y: Ja nie wiem czy mam ADHD czy jestem przebodccowany i ksiazki mnie nuża. Książki ostatnio czytałem jak byłem w górach i spałem w kamperze. Nie miałem dostępu do kompa jedynie czasem na telefonie seidzałem to jakoś potrafiłem przeczytaać książke. Jednak na codzień to wolę bardziej obfite rozrywki. Np zamaist mangi wolę animę. Zamiast książki film/seria im więcej się dzieje tym lepiej.
Jedyna książka, przy której zasnąłem na 2 stronie - Lalka. Nigdy jej nie przeczytałem. Nie wiem dlaczego, ale jak tylko zacząłem ją czytać to nagle światło przygasło, czas zwolnił, powieki stały się ciężkie, na niebie pojawiły się ciemne chmury (ale nie padało), świat stracił kolor, w powietrzu unosił się zapach starego pergaminu, a głosy domowników jakby stłumione się stały.
Sen nadszedł błogi, nieprzenikalny, a książka przestała mieć znaczenie.
nie adhd tylko przez tiktoki i inne gówna uczysz się koncentrować na max 5 sekund.

@mtgosciu: Tak tak, w latach 90 TikTok mi zrył banie xD Weź zachowaj swoje mądrości dla siebie.

i jak działają te tabletki?

@hadrian3: Jesteś bardziej skupiony, spokojniejszy, łatwiej jest Ci się zmotywować do działania. Ogólnie życie staje się nieco łatwiejsze. W ogóle ciekawe jest to, że u osób z ADHD stymulanty mają odwrotny efekt i
@eleganckichlopak:

I odkrylem to przez obrazek na stronie z obrazkami w wieku 28 lat XD Kocham moje życie i moich cudownych rodziców

Ja w podstawówce rzucałem książkami w nauczycieli a rodzice wysyłali mnie na jakieś obozy na których miałem się uspokoić a ani oni ani psycholog szkolny nie wpadli na to, że to ADHD. No ale w latach 90 w Polsce uważano, że ADHD to bzdura. Dopiero jakiś znajomy mi to
  • 0
@wiaderkoo: @eleganckichlopak U mnie zdiagnozowali add (to adhd, ale bez tego pobudzenia psychoruchowego) w wieku 29 lat xD Najlepiej to iść najpierw do psychologa zrobić test diva (można zobaczyć pytania na necie), a później psychiatra podbija rozpoznanie choroby