Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Na wstępie przepraszam, że zaśmiecam wykop takimi wpisami. Nie posiadam konta na tym portalu dlatego korzystam z anonimowego wpisu.

Jeżeli ktoś byłby tak uprzejmy i zechciał pomóc to poniżej opiszę moje pytanie. Pewnie dla większości będzie banalnie proste ale co poradzić.

Mam Internet światłowodowy- kabel od routera podłączony jest do komputera stacjonarnego. Zaistniała potrzeba podłączenia do routera jeszcze jednego urządzenia (laptopa), tak aby mieć stabilne łącze internetowe w laptopie. I w takiej sytuacji wystarczy, że dokupię gdzieś kabel i jedną końcówkę takiego kabla podepnę do routera a drugą do laptopa? I już automatycznie mam neta w laptopie? Czy jednak sprawa jest bardziej skomplikowana i trzeba robić jeszcze jakieś inne rzeczy? Coś ustawiać, konfigurować?

#internet #router #informatyka

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy jednak sprawa jest bardziej skomplikowana i trzeba robić jeszcze jakieś inne rzeczy? Coś ustawiać, konfigurować?

@mirko_anonim: powinno wystarczyć podłączenie o ile masz wolne gniazda co nie zawsze znaczy ich fizyczną obecność
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi :)

@darek-jg: zapomniałam, że oprócz komputera do routera podłączone jest kablem jeszcze jedno urządzenie. Fizycznie zostały dwa wolne gniazda, ale wspomniałeś, że to nie musi oznaczać, że rzeczywiście są "wolne" :/ Zatem jeśli okaże się, że jednak nie są wolne, to co dalej? Kontakt z dostawcą Internetu z prośbą o "uwolnienie gniazda"? :D

@klinQQ: a miałam dopytać jeszcze o
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Podeślij model routera, ale jak masz 4 to powinny być 4 "do użytku". Kup kabel kategorii 5/5e/6 i będziesz zadowolona. Jak podepniesz kabel do laptopa to cała magia się zadzieje za Ciebie, żadnych haseł, tylko wpinasz.
  • Odpowiedz