Wpis z mikrobloga

@PiotrFr: uważasz że państwo powinno refundować nieodwracalna sterylizacje dostępna już w mlodym wieku, kiedy bardzo często podejście do zalozenia rodziny zmienia się w czasie i z doświadczeniem? Do kogo potem pretensje jak w wieku 35 lat będzie chciała być matką?
  • Odpowiedz
@PiotrFr: tak, wkładka domaciczna lub implant, 99.8% skuteczności. To ogólnie zamyka temat konieczności stosowania tak prymitywnej metody jak podwiązanie jajowodów.

Jak ktoś ma 20 lat i to sobie zrobi, choćby pod wpływem środowiska czy aktualnych poglądów, to za 15 lat, kiedy będzie już inna osoba, odbiera sobie całkowicie możliwość zostania rodzicem. Oczywiscie winne temu byłoby państwo, dawać odszkodowanie.

Możnaby rozważyć udostępnienie tego zabiegu w ramach prywatnych i płatnych usług z
  • Odpowiedz
uważasz że państwo powinno refundować nieodwracalna sterylizacje dostępna już w mlodym wieku, kiedy bardzo często podejście do zalozenia rodziny zmienia się w czasie i z doświadczeniem?

@ciemnienie: Jezu, czemu ty tak zawsze musisz odwracać kota ogonem. To samo jest z aborcją, nie chcesz się przyznać do zamordyzmu, więc zawsze próbujesz zacząć od płacenia państwa za to. Problemem jest to że jest to NIELEGALNE i za swoje pieniądze nie mogę tego zrobić

ponieważ
  • Odpowiedz
Jak ktoś ma 20 lat i to sobie zrobi, choćby pod wpływem środowiska czy aktualnych poglądów, to za 15 lat, kiedy będzie już inna osoba, odbiera sobie całkowicie możliwość zostania rodzicem. Oczywiscie winne temu byłoby państwo, dawać odszkodowanie.

@ciemnienie: potrzebny dowód, a nie twoje urojenia. Skoro chcesz zakazywać wszystkim, pewnie masz niepodważalne dowody że dzieje się to nagminnie (bo już wiemy, że wyjątki i marginalne przypadki cię nigdy nie ineteresują
  • Odpowiedz
  • 0
@ciemnienie: wazektomia chyba w Polsce też nie jest. Widziałem to jako punkt w ofercie jednego z lekarzy w internecie. Dość znanego w miastiu i z rodzinnych względów no i z własnej praktyki. Dlatego nie sądze by robił coś nielegalnego. I dużą reklamę na ulicy w Warszawie widziałem. Tę tylko z telefonem, ale wydaje mi się że też jest to robione legalu. Wtedy gdy telefonowalem tam to był koszt 2,5 tysiaca
  • Odpowiedz
@Poludnik20: wazektomia jest legalna. Oczywiście nie jest refundowana i na takiej samej zasadzie możnaby wprowadzić podwiązanie jajowodów. Wtedy wąty do prywatnej kliniki, ze zoperowali 20 latke.
  • Odpowiedz
  • 0
Jeśli umożliwia się ludziom zapłodnienie pozaustrojowe, to również kwestia dotowania zabiegu umożliwiającego zrzeczenia się praw do reprodukcji powinna być możliwa.

Uszczelnia i usprawnia się egzekucję alimentów, ale wiele tych dzieci narodziło się bez specjalnej chęci tych ojców.
  • Odpowiedz