@szurlotka Teraz w dobie dysków SSD nawet nie usypiam laptopa. Ustawiłem przycisk power na wyłączenie laptopa i po prostu go wyłączam i włączam powerem. Trwa to mniej więcej tyle czasu co wybudzenie a nie ma z tym żadnych problemów.
@szurlotka: miałem podobny problem, z windowsem. Niestety ale jakość sprzętu to cień tego, co było jeszcze 20 lat temu. Kiedyś jak sprzęt był biznesowy, to kosztował tyle co mały samochód, ale robił robotę. Teraz jest straszna lipa. Żeby nie osiwieć to proponuję korzystać z rozwiązań, które działają i nie szukać sobie problemów.
@dzyndzla: Dual boot też bez znaczenia, bo próbowałam nawet z tylko jednym SSD z linuxem w laptopie, z dezaktywowanym fast bootem, hibernacją i też nic ( ͡°ʖ̯͡°)
Teraz w dobie dysków SSD nawet nie usypiam laptopa. Ustawiłem przycisk power na wyłączenie laptopa i po prostu go wyłączam i włączam powerem. Trwa to mniej więcej tyle czasu co wybudzenie a nie ma z tym żadnych problemów.
@kidi1: Jakoś ludzie w świecie Windows czy macOS nie mają problemów ( ͡°͜ʖ͡°) Po co wyłączać skoro nawet z SSD muszę ponownie uruchamiać wszystkie programy, wczytywać
@szurlotka jak masz endeavouros, to możesz pobawić się z kernelem lts albo zen; endeavouros ma też spoko community, możesz podpytać na forum, chętnie pomagają; a dmesg i journalctl nic oczywistego nie pokazują?
@szurlotka To jest ciekawe co piszą na forum lenovo. „This is due to poor quality control and the integrated graphics chip being faulty on AMD CPUs. It's a known issue and lenovos go to response is to use the dedicated gpu. Recent updates now disable and hide the integrated graphics.”
Próbowałaś w biosie wylaczyc jedna albo druga grafikę?
Jakoś ludzie w świecie Windows czy macOS nie mają problemów ( ͡°͜ʖ͡°)
@L3gion: to akurat więcej związane ze sprzętem, niektóre rzeczy lepiej działają w linuksie, inne w windowsie, a w macos niby wszystko działa, do czasu aż klawiatura nie padnie. Nie ma się co napinać na „wojnę systemów”, tutaj są producenci tnący koszty i klienci dymani na kasę.
Kiedyś jak sprzęt był biznesowy, to kosztował tyle co mały samochód, ale robił robotę.
Teraz jest straszna lipa.
Żeby nie osiwieć to proponuję korzystać z rozwiązań, które działają i nie szukać sobie problemów.
@wykopyrek Ku temu, niestety, zaczynam się już powoli skłaniać.
Ew. Chodzi o działanie kart albo dual boot xd
@kidi1: Jakoś ludzie w świecie Windows czy macOS nie mają problemów ( ͡° ͜ʖ ͡°) Po co wyłączać skoro nawet z SSD muszę ponownie uruchamiać wszystkie programy, wczytywać
Próbowałaś w biosie wylaczyc jedna albo druga grafikę?
@L3gion: to akurat więcej związane ze sprzętem, niektóre rzeczy lepiej działają w linuksie, inne w windowsie, a w macos niby wszystko działa, do czasu aż klawiatura nie padnie.
Nie ma się co napinać na „wojnę systemów”, tutaj są producenci tnący koszty i klienci dymani na kasę.