Wpis z mikrobloga

Artykuł z interia.pl
Rys. Widget
Janusz Kowalski z Suwerennej Polski zachwala polski makaron i mówi, że jest lepszy od włoskiego. Wiceminister rolnictwa opublikował w internecie wpis, w którym krajowe makarony porównuje z tymi z Włoch. "Bardziej sprężysty, miękki, spożywany do zup" - to tylko część zalet polskiego wyrobu, które wymienił.

"Zobacz, dlaczego polski makaron z polskich jaj i polskiej mąki jest zdecydowanie lepszy od makaronu włoskiego" - napisał wiceminister rolnictwa Janusz Kowalski na platformie X, gdzie opublikował specjalną grafikę porównującą polskie makarony z tymi pochodzącymi z Włoch. 
Zdjęcie opatrzone jest logiem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, podobizną wiceministra Kowalskiego, a także logotypem "Produkt Polski".

Kowalski za zalety wskazał "tradycyjne wałkowanie, krótszy czas gotowania czy używanie do produkcji tradycyjnych jaj od polskich kur". Podczas gdy do włoskiego makaronu nie używa się polskich jaj, zamiast tradycyjnego wałkowania jest tłoczony, a gotowanie jest zdecydowanie dłuższe niż tego produkowanego w naszym kraju. 

Różnicą, którą polityk Suwerennej Polski wymienił na pierwszym miejscu - może to wskazywać na czynnik najważniejszy - jest rodzaj mąki używany do produkcji makaronu. 
W Polsce korzysta się z tradycyjnej o nazwie "mąka pszenna polska", we Włoszech z mąki durum, przez co włoski makaron ma być twardszy, podczas gdy Polacy lubią taki, który "rośnie w trakcie gotowania" oraz jest "miękki i sprężysty".

Głos eksperta w sprawie makaronu z mąki durum cytuje portalspozywczy.pl. Okazuje się, że sprawa wcale nie jest taka oczywista. - Doszliśmy do wniosku, że nie może być tak, żeby poważny polski biznes był zależny w dużej części od importu zboża warzyw i owoców. Dlatego od kilku lat prowadzimy program reintrodukcji pszenicy durum, czyli twardej pszenicy służącej do produkcji makaronów - wskazuje Krzysztof Pawiński, prezes Maspeksu. 
- Opracowaliśmy własne odmiany pszenicy durum, które są dopasowane do naszego klimatu. Jestem przekonany, że w ciągu kilku lat połowa naszego zapotrzebowania będzie pokrywana na rynku krajowym - dodaje ekspert.

Głos eksperta w sprawie makaronu z mąki durum cytuje portalspozywczy.pl. Okazuje się, że sprawa wcale nie jest taka oczywista. - Doszliśmy do wniosku, że nie może być tak, żeby poważny polski biznes był zależny w dużej części od importu zboża warzyw i owoców. Dlatego od kilku lat prowadzimy program reintrodukcji pszenicy durum, czyli twardej pszenicy służącej do produkcji makaronów - wskazuje Krzysztof Pawiński, prezes Maspeksu. 
- Opracowaliśmy własne odmiany pszenicy durum, które są dopasowane do naszego klimatu. Jestem przekonany, że w ciągu kilku lat połowa naszego zapotrzebowania będzie pokrywana na rynku krajowym - dodaje ekspert.
#kuchnia #kuchniapolska #kuchniawloska #polityka #makaron
Galeria-Widgeta - Artykuł z interia.pl
Rys. Widget
Janusz Kowalski z Suwerennej Polsk...

źródło: makaron-janusz-kowalski-satyra-rysunek-rysownik-satyryczny-satyryczne

Pobierz