Wpis z mikrobloga

Przecież rata kredytu 2% wyjdzie im tyle samo co wynajem więc o czym w ogóle tutaj jest dyskusja? Ich koszty życia będą podobne przed kredytem co po kredycie. Rata przy 500k kredytu na 30 lat to ~2200-2500 zł. Jedyne co dojdzie to czynsz.
  • Odpowiedz
Daleka jestem od oceniania cudzych zarobków,

@Burczan: Polecam, byś odleciała jeszcze dalej, by coś oceniać. Prawdopodobnie to ich wpływy "na konto" z pracy udokumentowanej, ale co może cię zaskoczyć, jest spora grupa, która nie przychodzi do domu po pracy i siada na dupie przy netflix. Przy tych zarobkach, gdzie chcą kredyt na nieruchomość, tylko ktoś mało bystry pomyśli, że mają tylko tyle.
  • Odpowiedz
stanowisko OPa to: połowa kraju nie powinna mieć dzieci, bo jest za biedna.

@Deykun: Tak a o co chodzi. Ja musiałem wyjechać za granicę żeby uzbierać coś na start w życiu bo od nikogo nic nie dostałem, teraz jakiś samochód który się nie rozleci po roku to 20k, mieszkania pół miliona, rozumiem że uważasz że to spoko jak ktoś po szkole wchodzi w dorosłość z takimi kosztami życia i zarobkami
  • Odpowiedz
@GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni: @Burczan Bez przesady. Mam obecnie rodzinę 2+1 i naprawdę rzadko kiedy przekraczamy z wydatkami 7k zł (raczej przy jakiś większych wydatkach w miesiącu, zaplanowanych lub nie), przynajmniej na razie - a tu budżet po doliczeniu 500+ i innych świadczeń to około 8k.

I też - żeby nie było - z tych 7k to jeszcze naprawdę dużo można urwać.
  • Odpowiedz
  • 1
@Burczan Za tyle to można żyć jak się ma mieszkanie od rodziców. Branie przy takim dochodzie kredytu to jak wyrok. Wizyta u mechanika, zalana kuchnia, leczenie kanałowe oznaczają dietę czokoszokową xD
Współczuję ludziom takiego życia.
  • Odpowiedz
@Burczan a bierzesz pod uwagę wpadkę?
Nie wiem skąd pomysł że dziecko ma każda para co się na nie zdecyduje. Są pary które nie chciały ale mają, są parę które chcą ale nie mają
  • Odpowiedz
@thorgoth:

A niespodzieewane leczenie kanałowe jednego zęba oznaczać będzie fizyczny głód w tej rodzinie.

Taaa, a żeby wypiaskować zęby sprzedadzą nerke dziecka xD Te wykopowe mądrości, najlepszym rozwiązaniem jakby pary konsultowały się przed kredytem i przed decyzją na dziecko z wykopkami oni będą oceniać ich scoring i wydawać werdyk ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A tak na poważnie to nie wiadomo jaka kwota kredytu i na ile
  • Odpowiedz
ale żeby decydować się na dziecko w takich warunkach, to trzeba nie mieć rozumu.

@Burczan: przecież to właśnie są idealne zarobki na posiadanie dzieci. Ludzie z duża kasa się nie rozmnażają a więc dobre zarobki są odwrotnie skorelowane posiadaniu dzieci.
  • Odpowiedz
@Burczan: Czasami kwestią nie jest to, ile kto zarabia a jak te pieniądze wydaje. Ja kiedyś za 3k zatankowałem samochód dwa razy w miesiącu, opłaciłem czesne na studia i czynsz za kawalerkę, a jeszcze coś odłożyłem każdego miesiąca i co weekend wychodziłem na piwko z znajomymi. Mój kolega z pracy z tym samym hajsem i mieszkając u rodziców nie potrafił niczego odłożyć a nawet parę razy się zapożyczał ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@thorgoth: No ale co mają zrobić? Iść na pokoje z obcymi? Czy mieszkać w mieszkaniu z teściami w bloku? Mają jedno dziecko, a nie trójkę. To jest strasznie smutne - bo obydwoje pracują i jeszcze ich się tutaj piętnuje.

Może trzeba piętnować tych co powodują, że takie zarobki uczciwie pracujących ludzi nie wystarczają, żeby utrzymać rodzinę 2+1? Przecież to nie jest jakaś abstrakcja mieć 1 dziecko xD
  • Odpowiedz