Wpis z mikrobloga

Dlaczego trzeba tępić inwestowanie w #nieruchomosci w stylu polackim to znaczy wykupowaniu hurtem mieszkań na wynajem?

Tępienie takiej formy inwestycji to najbardziej kapitalistyczna postawa jaka istnieje. Takie inwestycje w wydaniu polackim to hamulec rozwoju gospodarki. Takie pieniądze powinny być inwestowane w rynek kapitałowy co stymuluje wzrost, reinwestowane w firmy, inwestowane w startupy itp.

W Polsce jak w lesie. Ludzie, najczęściej zaczynający w 90, 2000 latach z biznesami bardzo często nie skalowali biznesu. Willa, wakacje, samochody to im wystarczyło. Nadmiar gotówki zamiast w inwestycje bezpośrednie lub pośrednie poszedł w najbardziej trywialną rzecz: nieruchy mieszkaniowe.

W ten sposób założyli chomąto rodakom po raz drugi. Pierwszy raz to było jak dusili kasę z pracowników, a była to powszechna praktyka. A teraz duszą z nowego pokolenia psując rynek mieszkaniowy.

Dlatego nie będziemy mieć ładnych rzeczy. Te pieniądze mogły być na giełdzie, w funduszach, w nowych biznesach, potem pośrednio w nauce (R&D).

Podatek katastralny od 3-4 mieszkania to nie wymysł lewaków choć promowany przez m.in. Śpiewaka.

TO PODATEK PROKAPITALISTYCZNY #!$%@?...

#kredythipoteczny #gospodarka
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 5
@perfumowyswir: Żadne, kilka lat temu sprzedałem ostatni a miałem ich kilka i zajmuje się doradzaniem w korporacjach z doskoku. W wolnym czasie shitpostuje na wykop. Chciałem mi dopiec, ale mam to w dupie xD

p.s.
zgadnij co zrobiłem z nadwyżką gotówki

• Odpowiedz
@perfumowyswir: Co to ma do rzeczy? Wystarczy spojrzeć na naszego tagowego ulubieńca - Kubę Midela. Biznesy i przedsiębiorczość zamienił na kult nieruchów, który kultywuje cały czas i szuka nowych wyznawców.
  • Odpowiedz
  • 5
@perfumowyswir: Wiedziałem, że to padnie. To ty zacznij słuchać pani od przyrki.

Wymyślił sobie chłopiec bez życiowe doświadczenia, że nie można absolutnie bawić się w popkulturę jeśli się zajmuje poważnymi rzeczami. Otóż można bo to się nazywa zmiana społeczna typie. Dorośli ludzie po 30stce to wychowani na youtube, chanach, wykopie, memach. I wcale życie w biznesie nie polega na debtach w Forbes i patrzeniu na TVN CNBC czy cokolwiek innego.
  • Odpowiedz
@zdrajczyciel: Tak to się o życiu myśli jak się naczyta w internecie, że jeden z drugim miliarderzy co mają po 80+ lat nie spędzają czasu w internecie tylko patrzą na słupki żeby aktywnie reagować w biznesie. Mój dziadek co ma 90 lat też nie spędza czasu w internecie a ledwo potrafi jedno zdanie bez błędu napisać. Czasy się zmieniły, żeby napisać komentarz na wypoku potrzeba 5 min z życia a
  • Odpowiedz
@zdrajczyciel:

to ze nieruchomosci to zadne kolo zamachowe gospodarki, a raczej kamien przywiazany do jej szyi - to my to wiemy. Tzn kto wie to wie :) Jesli ktos wszystkei nadywzkie jakie w zyciu zgromadzi przeznaczy na dom - to je zwyczjanie utopil, gospodarka (po zbudowaniu i wyposazeniu) nie ma z tego zadnego pozytku, bo dom tylko stoi i najwyzczajnije w swiecie - no nie pracuje. Gdyby te pieniadze byly
  • Odpowiedz
  • 0
@GOHAN: Ja tam nie musze nic udowadniać nikomu, szczególnie tu. Równie dobrze mogę bredzić albo ściemniać, ale też równie dobrze mówić prawdę. W końcu to wykop. Ale włąściwie ten temat wynika z tego, że się jeden ekspert zessrał i nie w temacie głównym xD
  • Odpowiedz
@zdrajczyciel Zarówno inwestycja w nieruchomości jak na giełdzie jest stymulująca na zdrowym rynku. U nas problem jest głównie taki, że giełda praktycznie nie istnieje bo jest zdominowana przez SSP a nadzór akceptuje ciągłe wały, a rynek nieruchomości to gówniane kupowanie kawalerek zamiast REITy jak w cywilizacji które pozwalają znacznie lepiej stymulować podaż oraz inwestować także w nieruchomości komercyjne.
  • Odpowiedz
@zdrajczyciel: Dodam jeszcze "Amen" oraz że trzeba zrobić ramy prawne do sensownego lokowania wolnego kapitału w nieruchach. Jedyne, co obecnie wydaje mi się sensowne, to twory na wzór REIT-ów - podmioty budujące mieszkania i wynajmujące je, każdy może kupić w nich udziały, a one są przepisami są zobowiązane do umożliwiania najmu z dojściem do własności. Dzięki temu:
- Kowalski ma dostępny prosty instrument finansowy do lokowania oszczędności i może pozostać
  • Odpowiedz
@zdrajczyciel: zgadzam się co do środków które trzeba podjąć, żeby było lepiej. W uzasadnieniu się rwczej nie zgadzam. W wykonalność nie wierzę, bo politycy wszystkich stron, personalnie są załadowani w mieszkania, i choćby mieli doprowadzić kraj do upadku, to sobie od gęby nie odbiorą. (Może i nie wszyscy, ale większości progresywny kataster nigdy nie zdobędzie).
  • Odpowiedz
@zdrajczyciel: 100% zgody. Mieszkanie absolutnie nie powinny być instrumentem oszczędnościowym tylko służyć zaspokajaniu podstawowej potrzeby człowieka, który sam sobie je KUPI. Jak ktoś ma za dużo hajsu to niech idzie na giełdę albo pakuje w biznesy gdzie nikomu nie zaszkodzi, a może nawet pomóc tworząc miejsca pracy.
  • Odpowiedz
Te pieniądze mogły być na giełdzie, w funduszach, w nowych biznesach, potem pośrednio w nauce (R&D).

@zdrajczyciel: jak mi zagwarantujesz że będę miał taką samą stopę zwrotu z tego jak z mieszkania to poprę.
  • Odpowiedz