Aktywne Wpisy
Tortcebulowy +175
Ehh sprzedawanie auta w Polsce to katorga. Ludzie czepiają się rys na lakierze w 11 letnim aucie xD. Na nic gadanie, że przez ostatni rok zrobiłem rozrząd, hamulce, dokładny przegląd zawieszenia, niedawno wymieniany był olej i filtry bo dla mnie ważne, żeby auto się nie rozkraczyło i nie generowało nagle kilkutysięcznych napraw. Dla januszy około 50 level ważne jest, że auto ma rysy, obicia parkingowe na drzwiach i lekkie wgniecenie nad błotnikiem
wioszko +57
Witajcie Mirki i Mirabelki :)
Chciałabym Wam opisać moją historię ze sklepem Pan Materac i ostrzec was przed kupowaniem produktów w tym miejscu.
Więc, zrażona wcześniejszymi doświadczeniami kupowania mebli w sieciówkach postanowiłam kupić w końcu łóżko z porządnym materacem.
Zachęcona przez sprzedawcę w sklepie Pan Materac wybrałam łóżko New Elegance tapicerowane. Zostałam zapewniona, że to łóżko polskiego producenta jest bardzo dobrej jakości.
Za łóżko wraz z materacem zapłacilam łącznie ponad 9 tysięcy złotych.
Na łóżko czekałam 2 miesiące.
Chciałabym Wam opisać moją historię ze sklepem Pan Materac i ostrzec was przed kupowaniem produktów w tym miejscu.
Więc, zrażona wcześniejszymi doświadczeniami kupowania mebli w sieciówkach postanowiłam kupić w końcu łóżko z porządnym materacem.
Zachęcona przez sprzedawcę w sklepie Pan Materac wybrałam łóżko New Elegance tapicerowane. Zostałam zapewniona, że to łóżko polskiego producenta jest bardzo dobrej jakości.
Za łóżko wraz z materacem zapłacilam łącznie ponad 9 tysięcy złotych.
Na łóżko czekałam 2 miesiące.
Tępienie takiej formy inwestycji to najbardziej kapitalistyczna postawa jaka istnieje. Takie inwestycje w wydaniu polackim to hamulec rozwoju gospodarki. Takie pieniądze powinny być inwestowane w rynek kapitałowy co stymuluje wzrost, reinwestowane w firmy, inwestowane w startupy itp.
W Polsce jak w lesie. Ludzie, najczęściej zaczynający w 90, 2000 latach z biznesami bardzo często nie skalowali biznesu. Willa, wakacje, samochody to im wystarczyło. Nadmiar gotówki zamiast w inwestycje bezpośrednie lub pośrednie poszedł w najbardziej trywialną rzecz: nieruchy mieszkaniowe.
W ten sposób założyli chomąto rodakom po raz drugi. Pierwszy raz to było jak dusili kasę z pracowników, a była to powszechna praktyka. A teraz duszą z nowego pokolenia psując rynek mieszkaniowy.
Dlatego nie będziemy mieć ładnych rzeczy. Te pieniądze mogły być na giełdzie, w funduszach, w nowych biznesach, potem pośrednio w nauce (R&D).
Podatek katastralny od 3-4 mieszkania to nie wymysł lewaków choć promowany przez m.in. Śpiewaka.
TO PODATEK PROKAPITALISTYCZNY #!$%@?...
#kredythipoteczny #gospodarka
p.s.
zgadnij co zrobiłem z nadwyżką gotówki
Wymyślił sobie chłopiec bez życiowe doświadczenia, że nie można absolutnie bawić się w popkulturę jeśli się zajmuje poważnymi rzeczami. Otóż można bo to się nazywa zmiana społeczna typie. Dorośli ludzie po 30stce to wychowani na youtube, chanach, wykopie, memach. I wcale życie w biznesie nie polega na debtach w Forbes i patrzeniu na TVN CNBC czy cokolwiek innego.
to ze nieruchomosci to zadne kolo zamachowe gospodarki, a raczej kamien przywiazany do jej szyi - to my to wiemy. Tzn kto wie to wie :) Jesli ktos wszystkei nadywzkie jakie w zyciu zgromadzi przeznaczy na dom - to je zwyczjanie utopil, gospodarka (po zbudowaniu i wyposazeniu) nie ma z tego zadnego pozytku, bo dom tylko stoi i najwyzczajnije w swiecie - no nie pracuje. Gdyby te pieniadze byly
- Kowalski ma dostępny prosty instrument finansowy do lokowania oszczędności i może pozostać
@zdrajczyciel: jak mi zagwarantujesz że będę miał taką samą stopę zwrotu z tego jak z mieszkania to poprę.
@the_good_guy Oddawanie majątku pod zarządzanie do REITów to nieco co innego, zgadzam sie
@pieknylowca No właśnie, to jest myślenie krótkowzroczne, powodzenia ;)