Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Pisałem jakiś czas temu na tym tagu, również z anonimu o mojej dolegliwości i pytaniem o możliwość zmiany kategorii. Jednemu mirkowi nawet sięudało i sugerował mi bym zajął się tym wcześniej niż później, więc postanowiłem skontaktować się z WCR z pytaniem gdzie i w jaki sposób to zgłosić. Dostałem odpowiedź z której wynika, że na problemy zdrowotne można się będzie powołać dopiero w momencie otrzymania wezwania i że na ten moment wniosek(btw którego nie złożyłem tylko zadałem pytanie) został odrzucony, gdyż nie planuje się powołania mnie do służby wojskowej.

To tak informacyjnie dla reszty, która chciałaby załatwić sprawę przed masowymi wezwaniami na ćwiczenia. Jak widać się nie da :)

#obowiazkowecwiczeniawojskowe

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czegoś tu nie rozumiem.
Nie planuje się powołania Ciebie do służby, ale na ćwiczenia już możesz?
Masz w ogóle zdolność do służby?
Jak to u Ciebie wygląda?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ćwiczenia są formą służby, ale tu jest właśnie jeden problem bo wcześniej mówili o masowych szkoleniach (czyli już nie ćwiczeniach) Polaków. W sumie to nie wiadomo co im strzeli i jak to zrobią po wyborach. Można się raczej spodziewać wszystkiego.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): '' że na problemy zdrowotne można się będzie powołać dopiero w momencie otrzymania wezwania i że na ten moment wniosek(btw którego nie złożyłem tylko zadałem pytanie)''

Ty nie złożyłem żadnego wniosku, tylko zadałeś pytanie telefoniczne jak widać cwanemu co się wykręcił.

Masz 2 opcje:
1)Wysyłasz list i czy go odebrali śledzisz przez
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Dzwoniłem, ale że sami nie wiedzieli kto ma mi pomóc, to się rozłączyłem, bo już nie chciało mi się czekać i wysłałem mejla z pytaniem. Odpowiedź od WCR: https://imgur.com/a/YtXbtd8

Ok, mogę wysłać taki wniosek pocztą, tylko obawiam się, że dostanę dokładnie taką samą odpowiedź.

· Akcje:
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): Zapamiętaj jedną rzecz.
W wojsku nie dyskutuje się z pionkami.
Jak nie masz z nimi do czynienia to tym lepiej dla ciebie.

Pismo wysyłasz bezpośrednio do KOMENDANTA(czy tam szefa) WCR z uzasadnieniem.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim (nie-OP): Skąd przypuszczenie że zaczną to usuwać i zmieniać? Przecież byłoby to całkowicie niezgodne z prawem, tym bardziej z jakąkolwiek logiką. No ale ja się na sprawach wojskowych nie znam.

@mirko_anonim Podziwiam, że w ogóle chce Ci się w to bawić i nie boisz się że sobie narobisz z tym jeszcze większego problemu. Nie każdy jest taki odważny. Sam wiesz/sami wiecie jakie podejście mają urzędy. Szczególnie MON. Nie tylko
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Xing77 Myślę, że nie ma się czego bać i nic mi nie grozi. Chyba nas tak nauczono przez lata, żeby nie robić sobie problemów, ale moim zdaniem to jest im na rękę żebyśmy byli potulni i nie sprzeciwiali się urzędnikom. My jako obywatele mamy prawo walczyć o swoje i nie piję tu tylko do MONu.

Poprzednik czyli kto? Bo w tym wątku nikt nigdzie nie napisał, żeby
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): @Xing77
Zacznijmy od samych testów.
Robi się je zaraz po PRZYJĘCIU do DZSW lub WT i wygląda to tak:
Przebiegnij 3 km
Pompki ile dasz radę
Brzuszki na czas
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): To może po kolei.
Obecnie kategoria D bardzo ratuje skórę,bo nie ma szans że wezmą taka osobę na ćwiczenia nawet w przyszłości. Osoba z kategorią D otrzymuje ja nie bez powodu i jakby powołali taka osobę na siłę to grożą sądy itd.

Natomiast obawy autora o ćwiczenia z kategorią A są mega racjonalne ponieważ skoro masz A to trepy będą cię traktować tak samo jak siebie

Pamiętam ćwiczenia ze sztuk
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): I jeszcze odpowiedź na pytanie dlaczego nie wezmą ludzi z kategorią D na ćwiczenia:
Po pierwsze możemy pisać co chcemy na rząd, ale nikt nie jest na tyle szalony aby szkolić ludzi z wadami/ułomności.
Cała sztuka polega na tym aby otrzymać kategorie D wtedy każdy trep z WCR(słynnego WKU) wymieknie.

Osoby które zostaną przyjęte na ćwiczenia z kategorią A,ale nie zgłoszą swoich problemów to niestety tak jak było w szkole frajerzy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Takie sprawy trzeba załatwiać, technicznie jest to urząd taki sam jak każdy i jeśli próbujesz ogarniąć to listami, mailowo itp. to poprostu będą ciebie zbywać bo z ich perspektywy jesteś osobą która może nia ma czasu ani chęci na bezpośrednią konfrontacje co jednocześnie uznają że nie będziesz miał czasu i chęci na ciągnięcie tego.

Ale jak przyjdziesz bezpośrednio to dajesz im do zrozumienia, że możesz ich dalej męczyć jeśli będa
  • Odpowiedz
@Xing77:

Ale zawsze można takich dać gdzieś indziej.

No jeżeli można, to osoba powinna (w/g przepisów, nie mnie) dostać kategorię D, co oznacza, że jest niezdolna do służby wojskowej w czasie pokoju, z wyjątkiem niektórych stanowisk służbowych przeznaczonych dla terytorialnej służby wojskowej. Czyli w czasie pokoju może być przymuszona do pracy w WOT (cokolwiek oni robią, nie wiem, chyba np. pomoc przy jakiś katastrofach?). A w czasie wojny będzie, cytując
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): @blargotron
W WOT nie ma ani jednego żołnierza z kategorią D, który SAM się zgłosił.
Żołnierz WOT z kategorią D to taki, który przeszedł na emeryturę z poziomu zawodowego) i pełni funkcje w sztabie.

@Xing77
Co masz na myśli przez
  • Odpowiedz