Aktywne Wpisy

wfyokyga +68
Klasyk klasyka czyli najważniejsza jest masa a potem też masa
źródło: temp_file5776867628927288168
Pobierz
wfyokyga +36
Naukowcy z uniwersytetu Cambridge, użyli AI by stworzyć wizerunek statycznego mieszkańca miasta Łódź
źródło: temp_file8805072898694258504
Pobierz

Glinka to mała wieś na Dolnym Śląsku, według Wikipedii miejscowość zamieszkuje około 500 osób. Znajduje się tu pałac, który został wzniesiony w drugiej połowie XVIII wieku. Pierwotnie należał do rodziny von Stosch, w 1831 r. przeszedł na własność rodu von Zobeltitz i w jego posiadaniu pozostał do 1945 r.
Ten piękny barokowy pałac przetrwał dwie wojny światowe, w późniejszych latach stał się własnością PGR. Mieściły się w nim m.in. przedszkole, żłobek, biura i stołówka. Wraz z upadkiem PGR pałac opustoszał i z czasem zaczął popadać w ruinę. W 2003 r. Agencja Nieruchomości Rolnych postanowiła wydzierżawić obiekt na dziesięć lat osobie prywatnej. Umowę zerwano już po sześciu, ponieważ pałac był w złym stanie technicznym, a dzierżawca nie miał zamiaru realizować poleceń konserwatora zabytków. Tym samym pałac ponownie stał się własnością Agencji Nieruchomości Rolnych.
W kolejnych latach pałac był stopniowo okradany ze wszystkiego, co miało jakąkolwiek wartość. Wyprute zostały wszystkie przewody ze ścian i wyniesiono wszystkie metalowe elementy. Skradziono także pięknie zdobioną stolarkę okienną i drzwiową. Niestety obecnie budynek jest w fatalnym stanie i grozi zawaleniem.
W 2019 r. odbył się przetarg na kupno tego pałacu, niestety nie znalazł się chętny na ten obiekt.
Link do znaleziska tradycyjnie znajduje się Tutaj
Zainteresowanych moimi znaleziskami wołam w komentarzach.
Zapraszam do obserwowania mojego tagu #szaryburekfoto pod którym wrzucam zdjęcia z miejsc opuszczonych.
Mój blog / Fanpage / Instagram / Patronite
#fotografia #opuszczone #polska #ciekawostki #historia #podrozujzwykopem
źródło: DSC_0550
PobierzTreść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...
Treść została ukryta...