Wpis z mikrobloga

Dawno nic tu nie wrzucałem, więc tym razem opublikuję fotorelację z wizyty w zrujnowanym pałacu.
Glinka to mała wieś na Dolnym Śląsku, według Wikipedii miejscowość zamieszkuje około 500 osób. Znajduje się tu pałac, który został wzniesiony w drugiej połowie XVIII wieku. Pierwotnie należał do rodziny von Stosch, w 1831 r. przeszedł na własność rodu von Zobeltitz i w jego posiadaniu pozostał do 1945 r.
Ten piękny barokowy pałac przetrwał dwie wojny światowe, w późniejszych latach stał się własnością PGR. Mieściły się w nim m.in. przedszkole, żłobek, biura i stołówka. Wraz z upadkiem PGR pałac opustoszał i z czasem zaczął popadać w ruinę. W 2003 r. Agencja Nieruchomości Rolnych postanowiła wydzierżawić obiekt na dziesięć lat osobie prywatnej. Umowę zerwano już po sześciu, ponieważ pałac był w złym stanie technicznym, a dzierżawca nie miał zamiaru realizować poleceń konserwatora zabytków. Tym samym pałac ponownie stał się własnością Agencji Nieruchomości Rolnych.
W kolejnych latach pałac był stopniowo okradany ze wszystkiego, co miało jakąkolwiek wartość. Wyprute zostały wszystkie przewody ze ścian i wyniesiono wszystkie metalowe elementy. Skradziono także pięknie zdobioną stolarkę okienną i drzwiową. Niestety obecnie budynek jest w fatalnym stanie i grozi zawaleniem.
W 2019 r. odbył się przetarg na kupno tego pałacu, niestety nie znalazł się chętny na ten obiekt.

Link do znaleziska tradycyjnie znajduje się Tutaj

Zainteresowanych moimi znaleziskami wołam w komentarzach.

Zapraszam do obserwowania mojego tagu #szaryburekfoto pod którym wrzucam zdjęcia z miejsc opuszczonych.

Mój blog / Fanpage / Instagram / Patronite

#fotografia #opuszczone #polska #ciekawostki #historia #podrozujzwykopem
nightmeen - Dawno nic tu nie wrzucałem, więc tym razem opublikuję fotorelację z wizyt...

źródło: DSC_0550

Pobierz
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń