Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#rozkminy #doroslosc #zlotemysli

Złota myśl na dziś: wczesny sukces jest najgorszym nauczycielem.
Niech da plusika, kto w młodości był jednym z najlepszych uczniów, bo chłonął wiedzę ja gąbka Nie musiał się nigdy uczyć w domu, a i tak wpadały same piątki i szóstki. A gdy poszedł na studia (te wymagające) lub do pracy to wielki zonk, bo tu już trzeba samozaparcia, wytrwałości i dyscypliny. Bo trzeba potrafić godzinami robić coś, co nie jest przyjemne. A on/ona tego nie potrafi, bo w młodości wszystko przychodziło z taką łatwością.
Dlatego też: wytrwałość > talent

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: ja mam odwrotnie chyba. Od dziecka bylem leserem. Bylem raczej bysty, ale moje oceny to glownie 2,3,4
Zdarzalo mi sie prace domowa w locie rozwiazywac i dyktowac z glowy. Bylem na granicy klasyfikacji bo wolalem sie obmacywac na wagarach z dziewczetami i palic lolki zamiast garowac w szkole.

Anyway w pracy odwrotnie, od poczatku bylem zainteresowany, sporo spotkan z ludzmi, dogadywania, czulem swoj wplyw na wszystko, musialem podejmowac decyzje... Najbardziej podobalo
  • Odpowiedz
@mirko_anonim polecam Mindset - Carol Dweck. mi otworzyło oczy dlaczego nie umiem się uczyć itd. generalnie z badań jej zespołu wynika, że dzieci które słyszą, że są mądre i uzdolnione zamiast się rozwijać "chronią" te cechy - czyli nie podejmą się czegoś co mogłoby zaszkodzić tej opinii. jednocześnie dzieci chwalone za starania i wkładanie pracy, widzą uczenie się jako proces, dużo mniej boją się porażek i czują wiekszą satysfakcję z rozwiązania
  • Odpowiedz
@Precypitat nie chce mi się zacząć, nigdy nie byłam systematyczna, każdy wynik poniżej 100% uważam za porażkę, a w czasach studenckich wolałam nie iść na egzamin niż pójść i spróbować. bardziej ogólnie nie znoszę wszystkiego co nie idzie mi dobrze od samego początku.

• Odpowiedz
A gdy poszedł na studia (te wymagające) lub do pracy to wielki zonk, bo tu już trzeba samozaparcia, wytrwałości i dyscypliny

@mirko_anonim: Kiedy ty byłeś na studiach? 15 lat temu poza kilkoma kierunkami było o----------e się, a teraz w czasach chat GPT już zupełnie.
  • Odpowiedz