Wpis z mikrobloga

Moja mama nigdy nie robiła pierogów. Bo wiecie, to strasznie trudne, potwornie męczące i niewiarygodnie czasochłonne.

Jadłam do jakiegoś czasu wyłącznie sklepowe, często sklepowo-domowe czyli z lokalnego sklepiku które ulepiła jakaś tam pani Zosia i są na pewno domowe. Albo zamawiała u jakiejś baby od której kupowała cała okolica bo ona je lepi i tak sobie dorabia do renciny.
Efekt? Nie byłam fanką pierogów, ot kluska, już wolałam dobry makaron z sosem.

Dopóki nie zjadłam prawdziwych pierogów u mamy niebieskiego. Niebo w gębie, nie ma żadnego porównania z tym co znałam []
Od tej pory uwielbiam i lepię pierogi mimo że z tyłu głowy cały czas mi bębni jakie to jest piekielnie trudne, męczące, niemożliwe do zrobienia.


#arinkaofood

#gotujzwykopem #jedzenie #foodporn
arinkao - Moja mama nigdy nie robiła pierogów. Bo wiecie, to strasznie trudne, potwor...

źródło: 20230824_145045

Pobierz
  • 68
  • Odpowiedz
Ja mogę zapchać się na full pierogami i za godzinę będę głodny. Po mięsie jest zupełnie inaczej.


@lukiboss: najwidoczniej coś z tobą nie tak, gdyż pierogi ruskie mają dwukrotnie wyższy indeks sytości od mięsa.
  • Odpowiedz
@wcfilmowe: no tak mam z rzeczami z mąki, makarony tak samo, naleśniki to samo, leczo to samo, jak nie ma mięsa to max godzina mija i zero sytości czuję. To już prędzej się zupą np. żurkiem z kiełbasą najem niż pierogami.
  • Odpowiedz
@arinkao: miałam tak samo, moja mama nigdy nie lepiła pierogów bo to było zbyt trudne dla niej i jadłam większość życia kupne. Sama lepię czasami - raz na RUSKI rok, RUSKIE - przepyszne :D
  • Odpowiedz
  • 4
@JuneJohn: @Darknov To zwykły, klasyczny przepis z netu, pół na pół twarogu i sera daję, sporo cebuli i pieprzu, sam farsz w sobie musi być pyszny: https://aniagotuje.pl/przepis/pierogi-ruskie
Cebulę długo smażyłam, na koniec dolałam odrobinę sosu sojowego do niej.
__________________________________________________

nie wstyd ci tak się uprzedmiotawiać do roli kury domowej?

@Oczy_Menela: Nie, to drogocenna rola w której się świetnie czuję. Może dlatego że nie mam kompleksów , nie gotuję bo muszę
  • Odpowiedz