Wpis z mikrobloga

Jak dla mnie nadjedzenie
Można na słodko na słono, samo i świetnie smakują.
Ostatnio robiłem placki w piecu, bez oleju aby były trochę zdrowsze, ale to już nie ten smak.
  • Odpowiedz
Ostatnio robiłem placki w piecu, bez oleju aby były trochę zdrowsze

@solid959: To że tłuszcz jest niezdrowy zostało obalone już ze 20 lat temu. To węglowodany mogą być niezdrowe. Ale tylko w nadmiarze.
  • Odpowiedz
@szejas: Właśnie żeby były bardziej chrupkie, to trzeba na mniejszym ogniu, ale dłużej smażyć... Zakładając że masz odpowiednie proporcje w cieście (w tym dostateczne odsączenie soku z ziemniaków). Smażąc to samo ciasto krótko ale na dużym ogniu a dłużej na mniejszym ogniu to drugie będzie bardziej chrupkie.
  • Odpowiedz
@siepan
Robię i świetnie wychodzą, potem trochę soli i papryki i ekstra.
A propo pieca i chipsów, to robiłem jeszcze z jarmuzu po wywaleniu tej grubszej części i też wychodzą super.
  • Odpowiedz
@solid959

Jak dla mnie nadjedzenie

Można na słodko na słono, samo i świetnie smakują.

Ostatnio robiłem placki w piecu, bez oleju aby były trochę zdrowsze, ale to już nie ten smak.

spróbuj rejbaka/kugla
  • Odpowiedz
@okretowy_sanitariat: nie mam pojęcia. Na wiosnę kupiłem w jakimś hipermarkecie takie małe sadzeniaki wysuszone po 50gr śmiejąc się pod nosem, że ludziom do jedzenia wystawili gorsze ziemniaki jak moja babcia kiedyś kurom do parowania wybierała. Do tego końcówki z całego roku które gdzieś tam się uzbierały, nie zgniły a puściły kły. Póki co jeszcze siedzą w ziemi bo fasolka szparagowa obrodziła jak szalona przez te upały i w zasadzie co
e.....a - @okretowy_sanitariat: nie mam pojęcia. Na wiosnę kupiłem w jakimś hipermark...

źródło: 2022-07-30 14.06.42

Pobierz
  • Odpowiedz
@europa

Jak się raz zacznie to wchodzi w krew i człowiek nie może bez tego żyć i patrzeć jak ten kawałek działki leży odłogiem. Ale to bardzo fajne hobby. Trochę ruchu na świeżym powietrzu i własne jedzenie zawsze jakoś tak lepiej smakuje.

To prawda. No i wszystko eko, nie mówiąc już o tym, że obiad za darmo. Ja mam fasolę tyczną i co drugi dzień 2 kg, już wszyscy dookoła muszą
okretowy_sanitariat - @europa 
Jak się raz zacznie to wchodzi w krew i człowiek nie m...

źródło: IMG_20230820_123237~2

Pobierz
  • Odpowiedz