Wpis z mikrobloga

Siemka, słuchajcie mam pytanko: jak bardzo złym pomysłem jest kupno mieszkania z oknami wychodzącymi tylko na jedna stronę świata: wschód? Mówię tu o mieszkaniu na 2-3 pietrze. I tak, wiem ze ze wschodu do mieszkania słońce wopada tylko do mniej więcej południa. Z drugiej strony, jak słońce wpada od południa czy od zachodu, wszyscy w lecie zaciągają rolety itp bo nie da się wysiedzieć. Ja np osobiście nie przepadam za ostrym światłem słonecznym bo mnie denerwuje, ale z kolei jednak fainie jest mieć doświetlone mieszkanie, do którego wpada rozproszone światło słoneczne. Czy z oknami od wschodu w mieszaniu nie jest po prostu za ciemno? Faktycznie parter i 1 piętro od wschodu może być ciemny, ale już myśle 2-3 piętro powinno być zdecydowanie lepsze. Co sądzicie? #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #nieruchomosci #urzadzajzwykopem
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bez_szalu: Łatwiej montuje się klime niż leczy depresje i ponury klimat. Duża ilość światła jest mega ważna i lepiej mieć ciepło i dużo światła niż norę. Szukaj mieszkania na 2 strony świata najlepiej.

Sąsiedzi mają od wschodu tylko i powiem ci że mają bardzo dużo światła ale są na ostatnim piętrze i nic im tego już nigdy nie zasłoni - nie wiemjak u ciebie czy za 5 lat ktoś nie
  • Odpowiedz
jeśli wszystkie okna są na jednej ścianie to trudno zrobić przeciąg i przewietrzyć mieszkanie

@hsossd: p---------e wykopków, mam na jednej ścianie i przeciag jak cholera
  • Odpowiedz
@bez_szalu: zastanów się czy lepiej kilka dni mieć zasłonięte okno latem czy przez 7 miesiecy ciemność

Polacy są tak agresywni, a to dlatego, że nie ma słońca
nieomal przez siedem miesięcy w roku, a lato nie jest gorące
tylko zimno i pada zimno i pada na to miejsce w środku Europy
  • Odpowiedz
@hsossd: hmmm może jak powietrze stoi to łatwiej jak okna sa na dwie strony, pewnie tez zalezy od pietra i wysokosci budynku. Ja jestem na ostatnim. Przez te przeciagi musze zamontowac jakies ograniczniki do okien tarasowych, a kupujac myslalem ze nie bede mial przeciagow
  • Odpowiedz
@bez_szalu: Wiele lat mieszkałem w takim ze wschodnia ekspozycja i nie powiedziałbym, że jest ciemne, na parterze może, ale 2 piętro wzwyż to już optymalnie.
  • Odpowiedz
@bez_szalu: ja mam na wschód i jest git, co do depresji przez brak słońca to i tak promieniowanie nie przechodzi przez szyby także witamina d się nie wytwarza. Trzeba wyjść na dwór tak czy siak, nie zawracalbym sobie tym głowy. W lato nie jest tak gorąco jak od zachodu
  • Odpowiedz
@bez_szalu ja wybierałem losowo mieszkanie. Końcowo wypadło mi od południowego zachodu. W sumie to się cieszę. Rolety mam klime też, więc jakiś upał mnie nie interesuje a dobrze mieć oświetlone mieszkanie. Nie zamieniłbym na inne
  • Odpowiedz
@bez_szalu: zależy jeszcze od trybu życia, ale jeśli zwykle masz trochę czasu rano, to takie poranne słońce raczej jest korzystniejsze. No i ważne też na ile masz otwartej przestrzeni za oknem, bo jak jest niemal nieograniczona, to i tak będzie nieźle w słoneczne dni, jeśli nie będziesz niczym zasłaniał okien. Natomiast w pochmurne to jeden... a tych niestety zimą jest ogrom.
  • Odpowiedz
@bez_szalu mieszkałem 4lata w takim mieszkaniu i nie polecam. Rano budzi gorąc a popołudniu słońca już nie ma. Co do samej ilości światła w mieszkaniu dużo zależy od tego co masz przed oknami, ich wielkości oraz rozkladu mieszkania. Czasem nawet polnoc z otwarta przestrzenią przed dużymi oknami może być "jasna".
  • Odpowiedz