Aktywne Wpisy
julibae +60
też się często spotykacie z romantyzowaniem komuny? teksty typu "było c-----o ale ludzie byli szczęśliwi" - z czego to wynika? moja teoria jest taka, że ci ludzie co tak mówią po prostu byli wtedy młodzi i patrzą na to z sentymentem. Sama się łapię na tym, że myślę czasami, że 10 lat temu było jakoś lepiej
#zycie #przemysleniazdupy #psychologia #socjologia
#zycie #przemysleniazdupy #psychologia #socjologia
NightRock +77
Jak to jest, że nie mieliśmy internetu, nie wiedzieliśmy o swoim wzajemnym istnieniu, a mimo to, wszyscy budowaliśmy to z koców i wspólnie nazywaliśmy "bazą"?
Jeśli to nie jest dowód na to, że żyjemy w symulacji, to ja nie wiem.
#baza #dziecinstwo #wspomnienia #przemyslenia #nostalgia
Jeśli to nie jest dowód na to, że żyjemy w symulacji, to ja nie wiem.
#baza #dziecinstwo #wspomnienia #przemyslenia #nostalgia
Obiekt uważany przez setki lat za zaginiony lub całkowicie zniszczony wskutek trzęsień ziemi lub najazdów przez wrogów Rzymu został odnaleziony i częściowo odkopany. Naukowcy odnaleźli pozostałości po słynnym Teatrze Nerona (Theatrum Neroni), z którego jak brzmi legenda obserwował pożar Rzymu. Został on wywołany na jego zlecenie, aby władca mógł wybudować dla siebie większy i piękniejszy pałac. W tym miejscu miał ćwiczyć również śpiew, zdolności aktorskie oraz karać ludzi na wiele sposobów.
Badacze odkopali salę klasycznego teatru, marmurowe kolumny, tynki ze złotymi ornamentami. Wśród znalezisk znalazły się również szklane kielichy, części strojów, różańce oraz inne przedmioty. Rzucają one nowe światło na ten okres Cesarstwa Rzymskiego.
https://imperiumromanum.pl/odkrycie-rzymskie/odkryto-pozostalosci-teatru-nerona-podczas-renowacji-bazyliki-swietego-piotra/
#imperiumromanum #ciekawostki #historia #rzym #antycznyrzym #gruparatowaniapoziomu #listaimperiumromanum #ciekawostkihistoryczne #ancientrome #wojsko #europa #swiat #militaria #venividivici #qualitycontent #archeologia
-----------------------------------------------------------------------------
Jeżeli podobają Ci się treści, jakie gromadzę na portalu oraz, którymi dzielę się na social media, wdzięczny będę za jakiekolwiek wsparcie: https://imperiumromanum.pl/dotacje/
Treść została ukryta...