Wpis z mikrobloga

też się często spotykacie z romantyzowaniem komuny? teksty typu "było c-----o ale ludzie byli szczęśliwi" - z czego to wynika? moja teoria jest taka, że ci ludzie co tak mówią po prostu byli wtedy młodzi i patrzą na to z sentymentem. Sama się łapię na tym, że myślę czasami, że 10 lat temu było jakoś lepiej

#zycie #przemysleniazdupy #psychologia #socjologia
  • 68
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@julibae: średnia wieku w moim kołchozie to 50 lat i wszyscy mówią, że za komuny było lepiej, a najlepiej było w kołchozie, bo można było pić i nikomu to nie przeszkadzało, a teraz wymyślajo xdxd
  • Odpowiedz
  • 196
@julibae: Dwie kwestie, wszystko co wcześniej zawsze "bylo lepiej", moja pokolenie tak romantyzuje lata 90-te.

Po drugie dla większości ludzi bez ambicji była gwarancja pracy i mieszkania więc w porównaniu z dzisiaj Ci najsłabiej wykształceni, najmniej zarabiający wtedy faktycznie mieli lepiej.
  • Odpowiedz
moja teoria jest taka

@julibae: Teoria? Teoria to jest zbiór aksjomatów, reguł wnioskowania i wywiedzionych za ich pomocą twierdzeń. Teoria to jest system, a nie jakieś zgadywanki.
Hipotezy o teorii nie odróżnia, ale się mądrzy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 2
@nextlvl: @massbombing_return @mniejmniejest

no właśnie to jest kilka z powodów - ale szok, strasznie ograniczone myślenie - jak ktoś ma trochę oleju w głowie to sobie uświadomi, że ten pogląd da się łatwo obalić, ale czego tu wymagać od tych co z przekonaniem wygłaszają takie tezy

Swoją drogą jak myślicie - moim zdaniem coś w tym jest, że na świecie dzieje się coraz gorzej. Sama jestem jeszcze młoda,
  • Odpowiedz
@julibae: bo ludzie wypierają te negatywy
jak @rakiwo dobrze zauważył, "nasze" pokolenie tak pieprzy o latach 90, ze młodzież wychodziła, że każdy wiedział gdzie być i to bez telefonów
no ale nikt nie wspomina patoli, niebezpieczeństw, braku okna na świat, niekedy nawet turbo biedy

za 20 lat świat też będzie inny i obecni nastolatkowie będą gadać "kiedyś to był wykop" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@julibae: Już ci odpowiadam. W praktyce sporej części tego społeczeństwa zwłaszcza w pierwszych dwóch dziesięcioleciach PRL-u faktycznie bardzo się polepszyło i to jest niestety niewygodna prawda. Niestety, bo owszem oczywiście powinno się polepszyć, tak jak i w krajach zachodnich po wojnie gdzie był wielki bum, ale nie w ten sposób. Mnóstwo biedoty wyszło dzięki komunie "na ludzi". Przy czym to nie jest ten sam fakt, co wspominki ludowe o tym
  • Odpowiedz
  • 0
brzmisz jak ci, którzy mówią, że za komuny było lepiej xd na świecie zawsze był gnój i tego nie zmienisz

@mniejmniejest: tego się obawiałam, jest to możliwe. Ale gadać tak i mieć wątpliwości to już lepiej niż gadać tak z przekonaniem!

@Elev @rakiwo a wy który rocznik mniej więcej?
  • Odpowiedz