Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam pytanie odnośnie trochę #programowanie a może trochę #prawo.
Mam klienta który zgłosił się do mnie z zapytaniem odnośnie wykonania dedykowanego oprogramowania, które ma mieć jeden konkretny cel dedykowany dla jego konkretnej branży. Koniec końców nie wiem czy klient się zdecyduje na zrobienie i wdrożenie tego oprogramowania, jednak nie jest to pierwszy klient dla którego robię tego typu rozwiązanie, więc wpadłem na pomysł czy nie zrobić takiego oprogramowania we własnym zakresie które docelowo mogłoby być skierowanie dla różnego typu branży (bardziej generyczne), i teraz pytanie czy mogę coś takiego zrobić, bardziej pod kątem prawnym, aby nie być posądzony o kradzież pomysłów (jeżeli jest coś takiego). Aby bardziej urzeczywistnić temat: klient dla przykładu chce sprzedawać rzeczy na platformie sprzedażowej np allegro i tam chce automatyzować różne rzeczy, a ja robię ogólną platformę typu baselinker który jest bardziej rozbudowany i również umożliwia sprzedaż na wielu innych portalach i dla każdego kto zarejestruje tam konto.
#programista15k

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Zależy od umowy. Możesz to robić w sposób generyczny i sprzedać temu konkretnemu klientowi. Ale jeśli przekazałeś prawa autorskie to nie powinieneś używać tego projektu dostarczjąc rozwiązanie dla innego klienta.
Pisząc odrazu generycznie przetrenujesz sobie i potem bedziesz wiedział co i jak już i szybciej to napiszesz od poczatku i lepiej. A Potem już bedziesz zawierał atakie umowy abyś nie musiał tworzyć indywidualnego rozwiąznai dla każdego.

I taka rada.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @zibizz1: Z tym drugim klientem nie podpisywałem żadnej umowy ponieważ nie wykonywałem jeszcze tego projektu i ustalenia były bardziej mailowe i telefoniczne, ale były to luźne rozmowy. Gdybym jednak nawet wykonał ten projekt klientowi to swój projekt robiłbym na pewno od nowa na nowym kodzie, gdyż byłoby to w innej technologii, tylko chodzi mi o to czy sam pomysł nie jest jakoś zastrzeżony skoro to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: No to my nie wiem czy jest zastrzeżone. Ale prawdopodobnie nie. Jeśli jesteś w firmie A i np są tam jakieś procesy to czy możesz odtworzyć te procesy w firmie B? Wydaje mi się że tak jęsli nie jest to jakaś ściśle tajna receptura. Zmieniasz pare elementów i już mozna
  • Odpowiedz