Aktywne Wpisy

insystem +199
W listopadzie 2025 zgłosiłem na #stopagresjidrogowej wyprzedzanie na przejściu, skrzyżowaniu i podwójnej ciągłej, o tutaj, w tym miejscu. Później byłem zeznawać na policji i o sprawie zapomniałem. Aż do 31.03, dostałem maila (prowadzę działalność gospodarczą i łatwo mnie znaleźć) na skrzynkę firmową. Od niejakiego 21 letniego studenta. Zrzut z maila poniżej.
Żeby było zabawniej, kierujący jeździ Audi A1 Sportback
Kierujący źle celował w moją empatię (posiadam, ale nie w takiej
Żeby było zabawniej, kierujący jeździ Audi A1 Sportback
Kierujący źle celował w moją empatię (posiadam, ale nie w takiej
źródło: CnP_06042026_203234
Pobierz
serio_serio +9
zabawa. jaki tytuł (nie treść) książki albo filmu najlepiej Cię opisuje? u mnie wiadomo, "rozważna i romantyczna"
tylko nie ściemniać nic a nic
tylko nie ściemniać nic a nic

@mirko_anonim: wypad do rossji
@mirko_anonim: won
@Jah00: Skandynawia się z tobą nie zgodzi :P
@Pantokrator: a ty to już kompletnie odleciałeś i nie masz pojęcia o czym piszesz, młody korwinisto.
@Njal: To dzięki kapitalizmowi osiągnęliśmy poziom rozwoju, który pozwala pracować mniej i w lepszych warunkach. Związki zawodowe to rak.
@Pantokrator: Czyli szef dopłaca do twojej roboty? :P Oczywiście, że zatrudnia Cię, byś mu przyniósł więcej gotówki.
@fervi: Przecież od czasu kiedy przestawiono wajchę z kapitalizmu na socjalizm to skandynawia upada. Jeszcze 20, 30 lat i będzie to już widoczne dla wszystkich. Poza tym jest tam nadal dużo wolnego rynku i kapitalizmu, pod wieloma względami więcej niż w Polsce. Wierzysz w mity.
@Pantokrator: To zależy czy ci firma wypłaca np. 90% środków, które zarobisz, czy 20%. Natomiast sam korzystasz z infrastuktury państwowej.
Ty nawet nie masz pojęcia o tematach takich jak produktywność czy praca umysłowa, stąd wydalasz bzdety o braku urlopu w kapitalizmie. No chyba, że mówimy o jakimś mitycznym "absolutnym kapitalizmie", którego nie było, nie ma i nie będzie, bo to czyjaś fantazja i nic poza tym.
Najgorzej, że jestem takim trochę niepoprawnym idealistą i jeśli służą temu jakieś rozwiązania, to nie ma znaczenia, czy pochodzą one z lewej, czy prawej strony ¯\(ツ)/¯
@fervi: Socjalizm i komunizm to gospodarczo praktycznie to samo. Równie dobrze mógłbyś powiedzieć, że więzienie to nie jest ograniczenie wolności bo raz dziennie możesz wyjść na spacerniak. Dokładnie tak samo socjalizm ogranicza własność i możliwości bogacenia się, bo w socjaliźmie wszyscy stają się biedakami. Wolny rynek
I jeszcze wyjechanie z XIX wiekiem, czyli okresem skokowych przemian. Jak wyglądały skokowe przemiany w komunizmie? Dziesiątki milionów ginęły z głodu i to w ciągu 1-3 lat.
Nie jestem anarchokapitalistą takim zupełnym. Na ten moment rozwoju ludzkości, państwo powinno odgrywać rolę arbitra gwarantującego uczciwą konkurencję, organu kontrolnego, wkraczającego tam, gdzie konsument samodzielnie nie da rady spraw zweryfikować. Ale państwo obecnie