Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: Poczytaj prawicowe książki i wróć mądrzejszy bo poglądy masz do wymiany. Socjalizm nie działa, a pacyfizm nie istnieje, chyba że chcesz być podbity i służyć w obcej armii, np. rosyjskiej, której tak nie lubisz podobno.
  • Odpowiedz
@Pantokrator: Dziwne założenie, że socjalista musi stać za tym wszystkim. A czy nie czujesz się głupio, że pracujesz codziennie po 8h, 5 dni w tygodniu, a najwięcej hajsu z twojej roboty wyciąga szef, a ty umrzesz samotny bez perspektyw i bez przyszłości? :P
  • Odpowiedz
@fervi: to że pracuje 8 godzin 5 dni w tygodniu a nie 12 godzin 6 dni w tygodniu to też kwestia socjalizmu :)

@Pantokrator: a ty to już kompletnie odleciałeś i nie masz pojęcia o czym piszesz, młody korwinisto.
  • Odpowiedz
@Njal: To ja wiem. Nie jestem za socjalizmem, ani za typowym kapitalizmem. Jednak ludzie są tak przeżarci ideologią, że opluwają drugie spektrum za to, że śmie w ogóle istnieć pomimo tego, że zmieniło różne rzeczy na lepsze.
  • Odpowiedz
@fervi: Nie szef. Państwo zabiera mi grubo ponad połowę kasy, która idzie na zdobycze socjalizmu.

@Njal: To dzięki kapitalizmowi osiągnęliśmy poziom rozwoju, który pozwala pracować mniej i w lepszych warunkach. Związki zawodowe to rak.
  • Odpowiedz
Nie szef.

@Pantokrator: Czyli szef dopłaca do twojej roboty? :P Oczywiście, że zatrudnia Cię, byś mu przyniósł więcej gotówki.

To dzięki kapitalizmowi osiągnęliśmy poziom rozwoju, który pozwala pracować mniej i w lepszych
  • Odpowiedz
Skandynawia się z tobą nie zgodzi :P

@fervi: Przecież od czasu kiedy przestawiono wajchę z kapitalizmu na socjalizm to skandynawia upada. Jeszcze 20, 30 lat i będzie to już widoczne dla wszystkich. Poza tym jest tam nadal dużo wolnego rynku i kapitalizmu, pod wieloma względami więcej niż w Polsce. Wierzysz w mity.
Jah00 - >Skandynawia się z tobą nie zgodzi :P

@fervi: Przecież od czasu kiedy przest...
  • Odpowiedz
@Jah00: Chyba utożsamiasz socjalizm z komunizmem. No i musiałbyś zdefiniować wolny rynek. Socjalizm nie neguje istnienia czegoś takiego jak własność prywatna czy dążenie do bogactwa.
  • Odpowiedz
Ale o wiele więcej wydaje na wynagrodzenia pracowników, niż wynoszą roczne zyski. Hmmm, zupełnie jakby firma uczciwie mi płaciła.

@Pantokrator: To zależy czy ci firma wypłaca np. 90% środków, które zarobisz, czy 20%. Natomiast sam korzystasz z infrastuktury państwowej.

Kapitalizm stworzył socjalizm, bo tam, gdzie są dobra i dobrobyt, tam pojawiają się pasożyty
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: eh, mam podobnie, ale akurat jestem za tym, aby przyjmować emigrantów, którzy rokują, że się zasymilują, pod rygorystycznymi warunkami, czy wiz pracowniczych lub innych korzystnych rozwiązań.
Najgorzej, że jestem takim trochę niepoprawnym idealistą i jeśli służą temu jakieś rozwiązania, to nie ma znaczenia, czy pochodzą one z lewej, czy prawej strony ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
Chyba utożsamiasz socjalizm z komunizmem. No i musiałbyś zdefiniować wolny rynek. Socjalizm nie neguje istnienia czegoś takiego jak własność prywatna czy dążenie do bogactwa.

@fervi: Socjalizm i komunizm to gospodarczo praktycznie to samo. Równie dobrze mógłbyś powiedzieć, że więzienie to nie jest ograniczenie wolności bo raz dziennie możesz wyjść na spacerniak. Dokładnie tak samo socjalizm ogranicza własność i możliwości bogacenia się, bo w socjaliźmie wszyscy stają się biedakami. Wolny rynek
  • Odpowiedz