Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jestem przeciwny Konfederacji jako socjalista i pacyfista(w związku z czym potępiam Rosję i jakiekolwiek ruchy wspierające jej agresji), jako że że uosabia praktycznie wszystko czemu jestem pewien.

Ale też jestem przeciwny obecnemu lewactwu, która w żaden sposób nie reprezentuje prawdziwej lewicy i wkurzają mnie jej fikołki przy Wiplerze.
Nie popieram Wiplera, bo znowu - jest to osoba całkowicie przeciwna moim poglądom.
Ale wypominanie Wiplera Konfederacji, bo się kiedyś nawalił na mieście, kiedy symbolem lewactwa obecnie jest powszechne puszczalstwo i narkotyki, a przepraszam: sexworkerstwo i eksplorowanie granic, to po prostu kolejny level hipokryzji.

I nie, nie zagłosuję i nie poprę nigdy konfederacji, bo jestem antyrasistą, antynazistą i generalnie przeciw wszystkiemu co reprezentuje poza sprzeciwem wobec przyjmowania imigrantów(nie z powodów rasowych, w celu ochrony rodzimego rynku pracowniczego).
#konfederacja #bekazlewactwa #wipler

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 56
@Pantokrator: Dziwne założenie, że socjalista musi stać za tym wszystkim. A czy nie czujesz się głupio, że pracujesz codziennie po 8h, 5 dni w tygodniu, a najwięcej hajsu z twojej roboty wyciąga szef, a ty umrzesz samotny bez perspektyw i bez przyszłości? :P
@fervi: to że pracuje 8 godzin 5 dni w tygodniu a nie 12 godzin 6 dni w tygodniu to też kwestia socjalizmu :)

@Pantokrator: a ty to już kompletnie odleciałeś i nie masz pojęcia o czym piszesz, młody korwinisto.
@Njal: To ja wiem. Nie jestem za socjalizmem, ani za typowym kapitalizmem. Jednak ludzie są tak przeżarci ideologią, że opluwają drugie spektrum za to, że śmie w ogóle istnieć pomimo tego, że zmieniło różne rzeczy na lepsze.
@fervi: Nie szef. Państwo zabiera mi grubo ponad połowę kasy, która idzie na zdobycze socjalizmu.

@Njal: To dzięki kapitalizmowi osiągnęliśmy poziom rozwoju, który pozwala pracować mniej i w lepszych warunkach. Związki zawodowe to rak.
Nie szef.

@Pantokrator: Czyli szef dopłaca do twojej roboty? :P Oczywiście, że zatrudnia Cię, byś mu przyniósł więcej gotówki.

To dzięki kapitalizmowi osiągnęliśmy poziom rozwoju, który pozwala pracować mniej i w lepszych warunkach.

@Pantokrator: Oj nie byczku. To kapitalizm stworzył socjalizm. Po prostu nawarstwienie patologii było tak duże, że socjalizm się wybił. Możesz sobie poczytać o np. sanepidzie, jak powstała koncepcja
https://www.obserwatorfinansowy.pl/tematyka/makroekonomia/trendy-gospodarcze/wolny-rynek-nie-sprawdzil-sie-w-produkcji-zywnosci/
Skandynawia się z tobą nie zgodzi :P

@fervi: Przecież od czasu kiedy przestawiono wajchę z kapitalizmu na socjalizm to skandynawia upada. Jeszcze 20, 30 lat i będzie to już widoczne dla wszystkich. Poza tym jest tam nadal dużo wolnego rynku i kapitalizmu, pod wieloma względami więcej niż w Polsce. Wierzysz w mity.
Jah00 - >Skandynawia się z tobą nie zgodzi :P

@fervi: Przecież od czasu kiedy przest...
@Jah00: Chyba utożsamiasz socjalizm z komunizmem. No i musiałbyś zdefiniować wolny rynek. Socjalizm nie neguje istnienia czegoś takiego jak własność prywatna czy dążenie do bogactwa.
@fervi: Firma na mojej robocie zyskuje, owszem. Ale o wiele więcej wydaje na wynagrodzenia pracowników, niż wynoszą roczne zyski. Hmmm, zupełnie jakby firma uczciwie mi płaciła.
Państwo polskie kradnie ponad połowę i w zamian obraża mnie w telewizji, finansowanej z ukradzionych pieniędzy. Takie są realia. Socjalizm to system wyzyskujący ludzi pracujących, za to megawygodny dla pasożytów, polityków i bogoli.

Kapitalizm stworzył socjalizm, bo tam, gdzie są dobra i dobrobyt, tam pojawiają
Ale o wiele więcej wydaje na wynagrodzenia pracowników, niż wynoszą roczne zyski. Hmmm, zupełnie jakby firma uczciwie mi płaciła.

@Pantokrator: To zależy czy ci firma wypłaca np. 90% środków, które zarobisz, czy 20%. Natomiast sam korzystasz z infrastuktury państwowej.

Kapitalizm stworzył socjalizm, bo tam, gdzie są dobra i dobrobyt, tam pojawiają się pasożyty społeczne

@Pantokrator: Raczej kapitalizm tworzy socjalizm, gdyż ludzie zauważają, że ich jedynym sensem życia w świecie kapitalizmu
@fervi: Praca za pół darmo i śmierć to własnie socjalizm - brak rozwoju, równanie w dół, wegetacja, hodowanie posłusznej, tępej masy - idealnych niewolników.
Ty nawet nie masz pojęcia o tematach takich jak produktywność czy praca umysłowa, stąd wydalasz bzdety o braku urlopu w kapitalizmie. No chyba, że mówimy o jakimś mitycznym "absolutnym kapitalizmie", którego nie było, nie ma i nie będzie, bo to czyjaś fantazja i nic poza tym.

Kapitalizm
@mirko_anonim: eh, mam podobnie, ale akurat jestem za tym, aby przyjmować emigrantów, którzy rokują, że się zasymilują, pod rygorystycznymi warunkami, czy wiz pracowniczych lub innych korzystnych rozwiązań.
Najgorzej, że jestem takim trochę niepoprawnym idealistą i jeśli służą temu jakieś rozwiązania, to nie ma znaczenia, czy pochodzą one z lewej, czy prawej strony ¯\(ツ)/¯
Chyba utożsamiasz socjalizm z komunizmem. No i musiałbyś zdefiniować wolny rynek. Socjalizm nie neguje istnienia czegoś takiego jak własność prywatna czy dążenie do bogactwa.

@fervi: Socjalizm i komunizm to gospodarczo praktycznie to samo. Równie dobrze mógłbyś powiedzieć, że więzienie to nie jest ograniczenie wolności bo raz dziennie możesz wyjść na spacerniak. Dokładnie tak samo socjalizm ogranicza własność i możliwości bogacenia się, bo w socjaliźmie wszyscy stają się biedakami. Wolny rynek to
którego nie było, nie ma i nie będzie, bo to czyjaś fantazja i nic poza tym.

@Pantokrator: No za wzór kapitalizmu podaje się ten XIX wieczny, w którym jak urwało ci rękę, to się ciebie zastępowało inną osobą, bo nikt nie będzie ci płacił ubezpieczenia, a dzieci pracowały w kopalniach. Sam Korwin te czasy uznaje za wzór kapitalizmu do którego należy dążyć.

Oczywiście niewolnictwo pominę, bo wtedy to była norma.
O
@fervi: Korwin jako czołowy autorytet w kwestii kapitalizmu - XD.
I jeszcze wyjechanie z XIX wiekiem, czyli okresem skokowych przemian. Jak wyglądały skokowe przemiany w komunizmie? Dziesiątki milionów ginęły z głodu i to w ciągu 1-3 lat.

Nie jestem anarchokapitalistą takim zupełnym. Na ten moment rozwoju ludzkości, państwo powinno odgrywać rolę arbitra gwarantującego uczciwą konkurencję, organu kontrolnego, wkraczającego tam, gdzie konsument samodzielnie nie da rady spraw zweryfikować. Ale państwo obecnie zajmuje