Wpis z mikrobloga

@janekhe:

jakie apki klepiesz?

Różne i różniaste, ale większość roboty to obsługa crudów.

to pewnie nic skomplikowanego. jak dostajesz jakis input od uzytkownika to przydaloby sie go walidowac np
  • Odpowiedz
@Wap30: Czytaj wyżej, robię apki mobilne. Tu nie ma miejsca na używanie takich rzeczy, a jakiekolwiek potencjalne miejsca na użycie załatwiają gotowe narzędzia, które często są zalecane przez oficjalną dokumentację.
  • Odpowiedz
@lycaon_pictus: rozumiem że przy okazji samych apek mobilnych nie piszesz parserów od zera, ale przecież jakiekolwiek programowanie wiąże się z ogromną ilością budowania swojego własnego zaplecza narzędzi czy skryptów, choćby do wspomnianego filtrowania logów. Jak choćby współpracować z logcatem bez regexa? Pracowałem na systemach wbudowanych i nie dało się tego sensownie robić inaczej, niż bardzo obficie konfigurując terminale - pisząc triggery czy filtry, z czego większość korzystała z regexów. Rozumiem
  • Odpowiedz
@Wap30:

rozumiem że przy okazji samych apek mobilnych nie piszesz parserów od zera, ale przecież jakiekolwiek programowanie wiąże się z ogromną ilością budowania swojego własnego zaplecza narzędzi czy skryptów, choćby do wspomnianego filtrowania logów.

Owszem, mamy nawet swoje wewnętrzne biblioteki, tam gdzie są do mobilek nigdzie nie ma regexów, ale może spytałbyś ludzi, którzy u mnie robią przy usługach, bazie danych, może oni używają.

Jak choćby współpracować z logcatem
  • Odpowiedz
@Wap30: Co się wyjaśnia? Czy ja piszę obsługę poszczególnych urządzeń na smartfonie lub na jego system operacyjny? Nie. Ja piszę apkę natywną lub crossplatformową. To jest powyżej systemu wbudowanego. Tu jest maszyna wirtualna Javy i na nią się klepie. To nie jest programowanie na urządzenia wbudowane. Kodzenie na embedded w Androidzie to jest traktowane jako osobna dziedzina, a ja do tego się nie zbliżam nawet obsługując drukarki termiczne po bt.
  • Odpowiedz
@Wap30: Na 99% koleś używa regexpow tylko o tym nie wie. Takie czasy że zaciągasz bibliotekę która waliduje nazwę użytkownika żeby miała takie i takie znaki, oddzielone kropka a później dwa lub więcej znaków ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Na 100% te biblioteki i gotowe narzędzia których używa używają regexów, ale bardzo możliwe że nigdy sam żadnego regexa nie napisał i w takim przypadku ma rację.

@random_acc_vikop: Dokładnie to mam na myśli. Ja się domyślam, że gdzieś w tle mogą być, ale ja ich przy pracy nie używam. Na studiach takie rzeczy pisałem, tylko po to, żeby teraz stansardowe narzędzia robiły za mnie różne drobiazgi.
  • Odpowiedz