✨️ Obserwuj #mirkoanonim Zastanawiam się czy ktoś w IT miał historię w stylu klient jego firmy zaproponował mu współpracę na lepszych zasadach. Albo ktoś od klienta go dostrzegł i "ukradł". Mam podobną sytuację i wątpliwości czy to będzie dla mnie bardziej korzyść, czy bardziej drama. #it #pracait #programowanie
@mirko_anonim: Znan dwa takie przypadki rodem z Polski - jeden kolega pracuje teraz w Wielkiej Brytanii, a drugi w Niemczech. Żaden nie żałuje decyzji o zmianie pracy.
@mirko_anonim: zawsze się to opłaca bo pośrednicy/firmy consultingowe mają ogromne marże. Mi zarobki w podobnej sytuacji skoczyły z dnia na dzień x4 ( ͡°͜ʖ͡°) Najtrudniej jest doprowadzić do takiego scenariusza przy umowach o zakazie konkurencji itd.
Anonim (nie OP): Tak i do dzisiaj żałuję, że byłem lojalny wobec pracodawcy. Jeśli można uciec do klienta a jak jeszcze to oddział za granicą - polecam się nie zastanawiać, żeby potem mocno nie żałować.
@mirko_anonim: Sprawdź dokładnie umowę przed podjęciem takiego ruchu, ale ja bym się nie zastanawiał przed przejściem. Wystarczy zobaczyć jakie są marże oraz różnice w traktowaniu pracowników natywnych, a kontraktorów.
@mirko_anonim: Pewnie masz w umowie zapis, który tego zabrania, ale może ci się udać doprowadzić do sytuacji, w której klient zapłaci twojej firmie dużo pieniędzy żeby móc cię przejąć
@radio_dalmacija: to zależy. Ja byłem w sytuacji, gdzie przeszedłem do firmy z kontraktowni. Widocznie firma zostawiła sobię furtkę do sciągania pracowników a kontraktornia też chce zarabiać, więc pewnie na to poszli
@rol-ex: a jak to sie ma do zakazie konkurencji? Normalnie w umowach jest tak, ze w ciagu roku nie mozesz sie zatrudnic u klienta u ktorego robiles, a juz na pewno nie w trakcie zatrudnienia skakac
jak jest na UoP to idzie to ugrać, na B2B raczej nie przeszłoby
@exori_vis: wszędzie da się to dogadać, tylko trzeba przekonać aktualną firmę aby uwolniła go z tego zapisu w umowie. trzeba doprowadzić do sytuacji, w której wolą przyjąć jakąś sumę pieniędzy w zamian, niż żeby np ta osoba odeszła i tak.
@peoplearestrange: po pierwsze najpierw musisz mieć wpisany zakaz konkurencji.
Inna sprawa, że kolega, który trafił do Niemiec miał umowę B2B i faktycznie wpisany tam zakaz konkurencji, ale okazało się, że był źle sformułowany - było trochę przepychanek między prawnikami obu stron i ostatecznie wyszło, że ten zakaz nie obowiązuje xD
Zastanawiam się czy ktoś w IT miał historię w stylu klient jego firmy zaproponował mu współpracę na lepszych zasadach. Albo ktoś od klienta go dostrzegł i "ukradł".
Mam podobną sytuację i wątpliwości czy to będzie dla mnie bardziej korzyść, czy bardziej drama.
#it #pracait #programowanie
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: Sprawdź umowę. Bardzo często jest w niej jakiś zapis na takie właśnie okoliczności.
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: wykopowy_brukselek
Sprawdź dokładnie umowę przed podjęciem takiego ruchu, ale ja bym się nie zastanawiał przed przejściem. Wystarczy zobaczyć jakie są marże oraz różnice w traktowaniu pracowników natywnych, a kontraktorów.
Do tego budowanie lojalności działa dużo lepiej na bezpośrednim kontrakcie, bo jesteś swój.
@exori_vis: wszędzie da się to dogadać, tylko trzeba przekonać aktualną firmę aby uwolniła go z tego zapisu w umowie. trzeba doprowadzić do sytuacji, w której wolą przyjąć jakąś sumę pieniędzy w zamian, niż żeby np ta osoba odeszła i tak.
@peoplearestrange: po pierwsze najpierw musisz mieć wpisany zakaz konkurencji.
Inna sprawa, że kolega, który trafił do Niemiec miał umowę B2B i faktycznie wpisany tam zakaz konkurencji, ale okazało się, że był źle sformułowany - było trochę przepychanek między prawnikami obu stron i ostatecznie wyszło, że ten zakaz nie obowiązuje xD