Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam mieszkanie, kupione przed zawarciem małżeństwa. Załóżmy, że teraz (będąc już po ślubie) chce je sprzedać, a za pieniądze z jego sprzedaży kupić działkę i wybudować dom w którym będę mieszkać z różową.
Czy ten dom będzie prawnie tylko i wyłącznie należeć do mnie, bo został wybudowany za pieniądze które miałem ze sprzedaży mieszkania nabytego przed małżeństwem? Intercyzy nie ma.

#prawo #dom #kiciochpyta #pytaniedoeksperta

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: pieniądze za sprzedane mieszkanie są twoje (zakup przed ślubem), natomiast zakup za nie działki/domu jest wkładem do wspólnego majątku. Dziadek zawsze powtarzał: kochajcie się, szanujcie i rozmawiajcie ale finanse rozliczajcie jak Żydzi - rozdzielność majątkowa/intercyza.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @MaJeM0 @2xpapanalepiku A to nic nie zmienia?:
Co do zasady nabycie nieruchomości w trakcie trwania wspólności majątkowej wymaga zgody drugiego małżonka (art. 37 ustawy). Wyjątkiem od tej reguły stanowi nabycie nieruchomości za środki pochodzące z majątku osobistego jednego z małżonków

· Akcje: Odpowiedz anonimowo
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mireczku, chyba jednak wprowadziłem Cię w błąd. Przepraszam. Jest coś takiego jak nakład ale mimo wszystko jeśli w 100% nie pokryjesz tych kosztów ze sprzedanego mieszkania to jest pole do dyskusji. Pytanie jak chcesz kupić teraz dom, tylko na siebie ( teoretycznie to bez znaczenia w przypadku draki)? Żona nie zapyta co Ci chodzi po głowie? Może odrazu iść w rozdzielność
  • Odpowiedz