Wpis z mikrobloga

Rok temu zamówiłem Tesle Y Performance którą odebrałem w listopadzie, w cholere przepłaciłem bo jest dziś znacznie tańsza ale absolutnie nie żałuję. To jest najlepszy zakup jaki zrobiłem w życiu. I mimo że nie jest bez wad to kiedy ruszam tym autem o wszystkich wadach zapominam. Ładuje w domu(autokosumpcja z PV wzrosła o 30% do 58%), zrobiłem 15tys km, tylko szukam pretekstu gdzie by pojechać.

Zalety:
- Jazda jednym pedałem złoto, przyspieszenie instant, mocna rekuperacja która powoduje że nie szkoda przyspieszać zeby zaraz zwalniać
- Grzanie i chłodzenie na postoju
- Oprogramowanie,
- Dobre rozpoznawanie głosu, mowię "prowadź do XYZ" i zawsze dobrze wybiera. Używam też do przeglądarki internetowej jak coś chce sprawdzić, czy tez do wpisywania promptów do chataGPT
- Masa fajerwerków, typu pierdzaca poduszka, pokazy świateł, gry itp znowu poczułem sie jak dziecko
- Autopilot, świetne i pewne trzymanie się pasa ruchu
- Systemy bezpieczeństwa, gdy sie zagapię zawsze mi zapyka że auto przedemną np hamuje a ja tego nie zauwazyłem itp
- Profile kierowcy, zapisuje nawet kierunki nawiewów, dzięki czemu mozna sobie ustawić specjalny profil który wieje na twarz jak wsiadam do gorącego auta
- Aktualizacje, ciągle czuje dreszczyk emocji co dojdzie ciekawego
- Pakowność, dziura pod podłogą w bagażniku i pod maską robi robotę
- Frajda, odrazu pojawia się banan na twarzy

Wady:
- Fotele skóropodobne, no nie oddycha toto. Jak sie wsiada do schłodzonego auta to nie przeszkadza ale jak niespodziewanie trzeba ruszyć autem które stało na słońcu to jest nieciekawie
- Tesla vision, mam jeden z pierwszych aut bez czujników parkowania i rozwiazanie na kamerach jeszcze nie dorównuje czujnikom ale jest coraz lepiej jak z wycierczkami i automatycznymi światłami które kiedyś słabo działały a teraz jest naprawdę dość dobrze

Jak ktoś musi robić bardzo często ponad 300km dziennie albo mieszka w bloku bez własnego parkingu to tylku mu współczuje bo auto w takim wypadklu słabo się nadaje. Ale pozostali których stać moga smiało brać i jeździć, ja brałem w ciemno.

Jesli was przekonałem to tutah są dostępne auta od ręki, czesto z rabatami:
Auta dostepne
A to mój reflink
zamawiajac auto przez te linki macie 2tys dodatkowego rabatu, czy tam $500 albo 500 EUR

Jak macie pytanie walcie śmiało. Auto mam od poczatku podpięte do Teslafi wiec każdy parametr mam monitorowany. Z ciekawostek to do 10tys km pojemność baterii mi wzrosła i można było przejechac 10km wiecej niż jak było nowe.

#tesla #autaelektryczne #motoryzacja

Korzystając z okazji przypominam o moim kalkulatorze wynagrodzeń #jakipit który ciągle jest aktualizowany zgodnie z najnowszymi zmianami w prawie podatkowym i stawkami ZUS
https://jakipit.pl/
Oraz dziękuję wszystkim 150 osobom ktore skorzystały z mojego linku do Infaktu
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

- Fotele skóropodobne, no nie oddycha toto. Jak sie wsiada do schłodzonego auta to nie przeszkadza ale jak niespodziewanie trzeba ruszyć autem które stało na słońcu to jest nieciekawie

@zibizz1: to chyba jedna z rzeczy, która oprócz ekranu dotykowego najbardziej odstrasza przed zakupem tesli. Pseudoskóra bez wentylacji, której nie da się zastąpić jakąś normalną tkaniną czy też alcantarą. A szkoda.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@goferek ekran dotykowy nie jest żadnym problemem i jeśli ktoś się obawia to nie ma czego. Fotele, trzeba iść w S/X bo w obecnej wersji są wentylowane i sam zamierzam zrobić upgrade Y do X. Oprócz ceny tam odstrasza mnie brak kierunkowskazów, więc jeszcze się waham.
  • Odpowiedz
  • 1
@PiotrFr: Asystent parkowania jest w rozszezonym autopilocie, którego nie mam. Auto jest duże ale ma krótki przód a z tyłu kamerke wiec bez problemu mi się parkuje. Zona też ostatnio coraz wiecej jeździ i sie przekonuje
  • Odpowiedz
  • 0
@PiotrFr: Juz bardziej o FSD myślę. Ale u nas jeszcze długo zanim bedzie wystarczająco dużo danych, więc jakoś niespecjalni mi zależy narazie. Elon podobno ogłosił że FSD kupione w tym kwartale będzie można przeniść na inne auto, taki ruch pewnie po to zeby pokryć brak przychodów spowodowanych upgradem Model 3 i pauzą w produkcji. Jakby to było takie już prawdziwe FSD że wysyłam auto po dzieci do szkoły i samo
  • Odpowiedz
@zibizz1:

Jakby to było takie już prawdziwe FSD że wysyłam auto po dzieci do szkoły i samo z nimi wraca to na pewno bym kupił

To jeszcze nie problem z FSD ale muszą być jeszcze przepisy do tego

Elon podobno ogłosił że FSD kupione w tym kwartale będzie można przeniść na inne auto,

To akurat dobry pomysł
  • Odpowiedz
@PiotrFr: acha, czyli źle, bo za tanią kupił ...jprdl xD Panie Piotrze przepraszam, a czym Pan się w tej Francji zajmuje? Bo zawsze tylko leci Pan, tylko że jest Pan we Fhhhhrancji, czy mógłby Pan napisać chociaż ogólnie.co Pan robi? To nie jest przypadkiem jakiś magazyn?
  • Odpowiedz
@Poludnik20:

acha, czyli źle, bo za tanią kupił

Masz jakiś problem z głową? Nie odpowiadaj, to pytanie retoryczne

Bo zawsze tylko leci Pan, tylko że jest Pan we Fhhhhrancji, czy mógłby Pan napisać chociaż ogólnie.co Pan robi?

No zobacz, wszyscy tu to wiedzą już chyba xD
  • Odpowiedz
No nie stać Pana najprawdopodobniej na taki samochód. Mnie również nie stać i nie mam zamiaru tego udawać i komuś wybrzydzać, że kupił za.tani. To żenujące. A nawet jeśli byłoby mnie stać, to jednak jest to zwyczajnie niegrzeczne. Nie jesteśmy na Ty.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Poludnik20 spokojnie proszę, sam byłem biedny i kiedyś marzyłem o Tesli. Ale teraz taka jeżdżę a anonimowy programista dalej na nią zbiera, pomimo tego że już na nią zebrał.
  • Odpowiedz
@zibizz1: jeszcze jedno pytanko.
Wiesz może jak wygląda sprawa upgradu jak wykupisz rozszerzonego autopilota do full (bo póki co pełny nie daje żadnych korzyści). Trzeba płacić całość czy tylko dopłacić różnicę?
  • Odpowiedz