Wpis z mikrobloga

Z osób startujących w zawodach lub majacych doświadczenie znajomych/podpopiecznych mam pytanie

Jak bardzo jestem w dupie ćwicząc na totalnie innym sprzęcie jak na zawodach? Jedyne miejsce, gdzie mogę trenować to sieciówka i tu jest kilka niuansów

- Talerze są x3 szersze, przy 240 kg+ SQ właściwie już mam je zapakowane pod korek sztangi, w efekcie biorąc ją na plecy po zdjęciu z racka się wygina + super głębokie hacki od racka
- Ławka - dziura pod łopatkami z 6 cm za niska, monolift a jak go zablokuje (zresztą nie wraca bo popsuty), to hacki mają 5 cm, aby wyciągnąć sztangę
- Martwy ciąg problem jak w siadzie, muszę dodatkowo założyć bumpera na początek, aby sztanga była na prawidłowej wysokości + #!$%@? pod korek talerze, rodełko prawie nie istniejące

Jedyny plus że zważyłem 8-10 talerzy 20-25 kg i faktycznie mają swoja wagę co do 100 g

Jak bardzo jestem w dupie i jak bardzo mogę się zaskoczyć?

#mikrokoksy #mirkokoksy #silownia #fullborsukworkout
  • 12
@Kasahara: To przyjdź se wcześniej na zawody i sobie potestuj na backstagu na szybkości sprzęt, grubość sztangi, wysokość i szerokość ławki, porób pare wstępnych na niskim procencie, poustawiaj się i bedzie git. Nastaw się, że jak na #!$%@? sprzęcie ćwiczyłeś i dobrze wstrzeliłeś się z formą, to po tygodniowym chillu przed zawodami jak wpadniesz tam na podest to luźno + parenaście kilo do totala.
@Kasahara: przy przysiadzie wąskie talerze i power bar będą atutem, bo Cię nie będzie bujało jak na łajbie
-dobra ława na zawodach też może pomóc, ale kwestia pozycji na nowej, wyższej.
- deadlift bary na zawodach zazwyczaj mają ostre radełko, więc łatwiej Ci będzie utrzymać. Co do bumpera - przy Twoich ciężarach to tak gryf na żeliwnych mocno zapracuje. Masz u siebie miękką sztangę czy raczej zwykłą?
@Kasahara nigdy nie startowałem na zawodach, ale mam okazję poćwiczyć na sprzęcie stricte trójbojowym. SQ- teoretycznie będziesz miał lepiej bo sztanga nie będzie tak skakać, ławka- tutaj trzeba się po prostu dobrze ustawić, ale z tym raczej nie ma problemu po paru próbach. MC- tu będziesz miał największy problem. Ja pierwszy raz jak robiłem na deadlift barze to mnie bujneło i ciężko mi było się przyzwyczaić bo zazwyczaj robie na twardej trójbojowej
@Kasahara: Na siadzie podczas wyjmowania sztanga będzie się wydawała cięższa niż zazwyczaj, bo będzie sztywna, tym bardziej, że na 3x3 jest sq bar z tego co pamiętam. Plus jest taki, ze masz tam rozgrzewki i raczej będą odpowiednie sztangi, więc sobie popróbujesz. Możesz spróbować owinąć sztangę cienką gumą (takim jakby minbanem, ale szerokime i długim, żeby troche zasymulować różnicę w grubości sztangi, niektórzy moi znajomi tak robili, ale nie wiem czy