Wpis z mikrobloga

@IIWSwKolorze1939-45: Zamęczysz naszych kochanych braci, wojowników o naszą galaktykę. Już i tak wystarczająco ciężki dzień na farmach mają. Tylu fikołków to nawet przez sezon w lekkoatletyce nie uświadczysz.
  • Odpowiedz
podległe im oddziały (milicja ukraińska, grupy marszowe OUN, bataliony ''Nachtigall'' i ''Roland'')

@IIWSwKolorze1939-45: Roland i Nachtigall nie podlegały OUN - powstały z ich inicjatywy, ale od początkud o końca podlegały Niemcom.

Znowu to samo. Oczywiście, pojawia się tutaj tradycyjnie kapitan Romuald Rajs ''Bury'.

@IIWSwKolorze1939-45: no ja nie wiem, jak już to się pojawia kwestia Wierzchowin lub lubelszczyny, a nie powojennego o-----------a przez "Burego" (swoją drogą postaci ohydnej).
  • Odpowiedz
no ja nie wiem, jak już to się pojawia kwestia Wierzchowin lub lubelszczyny, a nie powojennego #!$%@? przez "Burego" (swoją drogą postaci ohydnej).

@pogromca_krasnali: a Wierzchowiny to kiedy były? Tez po wojnie. Na marginesie sprawa z ogromnymi niejasnościami i jak już, to była to zbrodnia odwetowa.
  • Odpowiedz
No to jeszcze mi pokaż tego sojarza który mówi, że to nie UPA tylko przebrane NKWD.

@JPRW: Obecnie to nikt, ale zaraz po drugiej światowej nie taki hipotezy latały. Chyba Burns o tym pisał, Motyka gdzieś też wspominał - a bazowane to było na tym, że generalnie OUN wtedy był ostro podzielony, UPA tak samo (dziwne, że nitk z naszych tagowych chistorykuf nie wspomina o podziale na "bulbowców" i "banderowców")
  • Odpowiedz
@pogromca_krasnali: Obecnie to się gdzieniegdzie pojawiają rozważania jak to było z tym Klaczkiwskim i okolicznościami w jakich wyszedł bez szwanku z lap NKWD. Ale nikt poważny nawet nie stawia tezy o agenturalność, bo dowodów żadnych nie ma.
@jozef-dzierzynski Słyszałeś kiedyś takie pojęcie jak trolling?
  • Odpowiedz
@IIWSwKolorze1939-45: Mnie najbardziej bawi, że nasze ''elity'' i cała reszta, która uważa się za inteligentnych i postępowych, w sytuacji istnienia polskiego odpowiednika OUN i Zbrodni Wołyńskiej dokonanej np. na Niemcach z Górnego Śląska, grzałaby ten temat przy każdej możliwej okazji i historycznej rocznicy. I żadne, o niebo większe niż Ukraińców w II RP czy Rusinów w RON, prześladowania ludności polskiej przez Niemców nie byłyby usprawiedliwieniem.

Skala skundlenia i braku szacunku
  • Odpowiedz
@Dodwizo: tak, ale krótko po wybuchu wojny zostało przygarnięte przez środowiska które sam fakt wspierania Ukrainy (bez żadnego usprawiedliwiania Wołynia itp) nazywają fajnopolactwem.
  • Odpowiedz
@IIWSwKolorze1939-45: Też podoba mi się tekst, mógłbyś opatrzeć go źródłami, ale faktycznie to zakończenie mógłbyś sobie darować. Dzielenie i pisanie o jakichś sojowych latte, nie za bardzo to rozumiem.

Też nie rozumiem wtrącenia o Żydach wiwatujących i kolaborujących z ZSRR (szczególnie po fragmencie jak UPA też ich mordowała). A może to negatywnie rzutować na cały tekst
  • Odpowiedz