Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 106
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@StoSloty1488: niektórzy lubią się brandzlować, żeby kogoś wprawić w zazdrość i poczuć się odrobinie lepiej. Z reguły czym bardziej ktoś się chwali, tym ma większe kompleksy. Taka mentalność disco-polowca z podlasia, co zarabia dwa razy więcej niż jego stary grając na akordeonie na weselach.
  • Odpowiedz
eldorado już się skończyło lata temu, ale dalej przyzwoita opcja jak ktoś nic konkretnego nie umie, a jest ogólnie ogarnięty i chce żreć i żyć.

@NieRozumiemIronii: niby jak ma dostać robotę skoro nic nie umie? To nie są te czasy, że wystarczyło znać angielski teraz by na staż się załapać trzeba do tego francuski czy włoski, mieć doświadczenie, znać branżę, brać udział w ciekawych projektach.
  • Odpowiedz
@ly000: za namawianie kogoś na budowlankę w obliczu recesji powinien być paragraf xD
Swoją drogą, zmierzch juniorów jest spowodowany:
a) wspomnianym wyżej spowolnieniem gospodarki (junior to inwestycja)
b) nie ma kto ich uczyć, bo na covidzie wszyscy uciekli na chatę udawać że pracują (ok, część), a zdalne nadzorowanie na poziomie początkującego można włożyć między bajki
  • Odpowiedz
Nie sluchajcie tego wysrywu zawodowka here i 33 lvl pol roku temu zostalem juniorem 2 lata nauki na wyjebce rok na pelnej k... robote znalazlem w jakieś 1,5 miecha easy dla chcącego

@Odki: tak z ciekawości jaka była twoja droga? Z czego się uczyłeś? Książki?kursy?
  • Odpowiedz
@ly000: Ja mam od groma znajomych w IT i jak ich słucham to się zastanawiam jakim cudem ta branża w ogóle funkcjonuje. Dosłownie każdy wiecznie się chwali jak to nic nie robi w pracy, ile ma czasu wolnego i ile kasy zarabia.

Czy pracodawcy w IT to debile czy o co chodzi? Trzymają nierobów i płacą im grubą kasę czy znajomi to bajkopisarze?

@StoSloty1488: Znajomi to w pierwszej
  • Odpowiedz
@ly000: ale gate-keeping i eliminacja konkurencji xD Boisz się, że jakiś junior czy stażysta ci prace odbierze czy co? Aż tak tragicznie nie ma, jakoś ciągle widzę nowych stażystów i juniorów u siebie w korpo, a firma zagraniczna (światowa, oddziały w 10+ krajach) ale raczej mało znana.

Prędzej cię zastąpi chat GPT niż juniorzy więc nie odradzaj im na siłę. Niech próbują swoich sił tylko pamiętajcie - zero bootcampów, tylko
  • Odpowiedz
@coolcooly22: Udemy, youtube, stackoverflow, potem gpt mi pomoglo ale nie polecam do nauki uczysz sie kopiuj wklej a nie klepania kodu bedziesz mial problem z prosta skladnia.
  • Odpowiedz
  • 6
@Iwasawa: zgadza się, lekarze nie są na tyle durni, żeby się tym chwalić, a programiście klapią jęzorem na prawo i lewo i jeszcze koloryzują. w IT zdarzają się momenty, gdy całymi dniami nie trzeba robić praktycznie nic, można siedzieć i się obijać, ale tak jest prawie we wszystkich zawodach. ale zdarzają się też momenty, gdy trzeba #!$%@?ć po 10h dziennie. zdarzają się też momenty, gdy trzeba robić nadgodziny do np.
  • Odpowiedz
piszesz tak, bo sam jesteś marnym programistą i czujesz oddech juniorów na plecach?

To nie oddech juniorów tylko rumor nadbiegającego wyścigu szczurów. Czyli rzeczywistości gdzie programista nie ma nic do powiedzenia a biznes wszystkim rządzi co doprowadzi do bardzo złych projektów. Widziałem takie projekty i uwierz mi, praca fizyczna jest lepsza i mniej obciążająca zdrowie.
Póki mam jeszcze ok projekt siedzę w branży. Ale jak zostaną głównie projekty w których techniczni nie
  • Odpowiedz