Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Zawsze mnie smieszylo i smieszy, ze ludzie uwazaja ze ktos jest madry i sie zgadzaja z jego frazesami. Przykladem moze byc kuba wojewodzki ktory cos powie a ludzie: tak, tak, to mega inteligentny facio. Nigdy nie rozumialem fenomenu jarania sie jakimis gwiazdami muzycznymi, posiadaniem autorytetow itp. Nie zrozumcie mnie zle, jak kuba wojewodzki powie cos z sensem, to ja nie bede na przekor mowil ze NIE ale czesto p------i kocopoly i ludzie twierdza, ze on jest inteligentny wiec bezkrytycznie przyjmujmy wszystko co mowi za fakf. Wchodze sobie dzisiaj na onet, a tam: A. Poniedzielski"czlowiek za mlodu sklada sie z samych pytan". Mmm glebokie, a ja myslalem ze im czlowiek starszy tym ma wieksze watpliwosci no ale skoro tak pan andrzej z telewizora powiedzial, to tak musi byc xd
Troche mi to przypomina gawiedz, ktora musi miec markowe ubrania z napisem
#przemyslenia #przemysleniazdupy #oswiadczenie #oswiadczeniezdupy #zalesie i w---------m

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nigdy nie rozumialem fenomenu jarania sie jakimis gwiazdami muzycznymi, posiadaniem autorytetow itp.

@mirko_anonim: Imho opacznie rozumiesz cały ten fenomen. Ludzie nie tyle szukają autorytetów, aby przyjąć ich poglądy, co szukają autorytetu dla poparcia swoich własnych poglądów. Chodzi w końcu o to "mądrze gada, tak jak ja myśle". A celebryci i politycy to wykorzystując rzucajac takie banały. Taki Wojewódzki to w sumie majątek zrobił na sprawianiu, by ludzie poczuli się lepiej.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ludzie lubią iść za autorytetami, lubią jak ktoś potwierdza ich zdanie i im przytakuje, lubią się trzymać z kimś, kto mówi podobnie i ma podobne zdanie na różne tematy i mają tendencję do traktowania takich osób wyżej, nawet jeśli ci ludzie specjalnie to robią dla jakichś korzyści albo gadają totalne głupoty. Ludzie też, zwłaszcza starsi, z niewiadomych przyczyn traktują telewizor jako nieskazitelne i nieomylne źródło faktów. Ogólnie, ludzie nie
  • Odpowiedz
@chlodna_kalkulacja @aegispolis imo trochę źle rozumiecie terminologię autorytetu: jak ktoś co myśli to samo co ja ma być dla mnie autorytetem a nie na odwrót? Oczywiście autorytet ma wiele definicji ale jednak nie to co wy nazywacie. autorytet to jednak ktoś za kimś podążamy, ideolizujemy, przecież masa tych patoinflu jest autorytetem dla gowniaków a co oni mają niby za własne zdanie - widzą "popularna" osobę i podążają za nim.
ja
  • Odpowiedz